Početna  /  Dodjelom “zlatnih platana” Ljiljani Blagojević i Igoru Galu počeo 5. Filmski festival u Trebinju
Hercegovina Kultura Trebinje

Dodjelom “zlatnih platana” Ljiljani Blagojević i Igoru Galu počeo 5. Filmski festival u Trebinju

TREBINJE – Dodjelom nagrada “Zlatni platan” glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu, večeras je u Trebinju svečano počeo jubilarni, peti po redu Festival mediteranskog i evropskog filma.

“Zlatni platan” Ljiljani Blagojević i Igoru Galu u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Glumica Ljiljana Blagojević istakla je da je veoma srećna i zadovoljna što večeras stoji pred trebinjskom publikom i što je dobila ovo priznanje.

– Nagrade su dobrodošle kada ste mladi jer znače da ste dobro prihvaćeni, da ste dobrodošli u svijet umjetnosti. Ali su takođe dragocjene za ljude u zrelim godinama, jer znače da nismo otpisani. Hvala vam za to divno osjećanje da smo vam još uvijek potrebni – kazala je Blagojević.

Zadovoljstvo što je ponovo u Trebinju nije krio ni glumac Igor Galo koji je rekao da dolazi “otvorena srca i potpuno ganut ponovnim susretom sa ovim gradom, njegovim građanima i svim ostalima”.

– Kao što ste vidjeli, jedanput sam u filmu bio kauboj, a to se dogodilo nedaleko odavde, davne 1974. godine. Tada sam i prvi put bio tu. Što se tiče ovog priznanja, ono što mi je najviše važno to je da neki ljudi u cijelom prostoru gdje smo proveli veći dio života je procijenio i zna da smo ostavili nekog traga tu, ne samo na mediteranu, nego i na kontinentu. Ovo čime smo se bavili i čime se bavimo, nije na nama da procijenimo da li je to umjetnost ili ko zna šta, ali kad se vratite tome, vidite da je ostavilo traga među ljudima i, samim tim, već je dobro – istakao je Galo.

Pozdravnu riječ ispred Grada Trebinja, koji je pokrovitelj ovog Festivala, održao je predsjednik lokalne Skupštine Dragomir Banjak. On je naveo da nijedan hroničar nije zapisao kada je održana prva filmska projekcija u Trebinju, ali da je “siguran da nije mnogo kasnilo za svijetom”.

Peđa Milojević, Dragoslav Banjak i Ljiljana Blagojević (FOTO: Moja Hercegovina)

– Trebinje od davnina grad u kojem su se smjenjivale sile i politička opredjeljenja, ali jedno je zauvijek ostalo isto: duh koji nose njegovi stanovnici. Ovaj festival održaće se peti put, što znači da je festival prebolio dječije bolesti i da je počeo da raste. Znajući koliko su stanovnici Trebinja uporni i snalaživi, festival ima očigledno svijetlu budućnost – smatra Banjak.

Nebojša Glogovac zatvara Festival

Osnivač, selektor i umjetnički direktor ove manifestacije Peđa Milojević večeras je istakao da je veoma zadovoljan sa pet godina koje je Festival ostavio za sobom, ali da će nastojati da ubuduće u organizacionom smislu on bude još bolji.

– Što se publike tiče, ambijenta svega, veoma sam zadovoljan, što se tiče organizacionih stvari, mora se od sljedećeg raditi mnogo brže, mnogo koordinasanije. Tu su malo veći kriterijumi da bih bio zadovoljan – naveo je Milojević.

On je dodao da očekuje da Festival zatvori glumac Nebojša Glogovac, budući da će u završnici ove manifestacije biti prikazan film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, za koji je ovaj glumac dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na 64. Pulskom filmskom festivalu.

– Tako da će Trebinjci na pravi način da se oduže svom Trebinjcu za sve ono što ih je proslavio u regionu i vani – smatra Milojević.

Tokom sedam dana Festivala u Trebinju, publika će biti u prilici da pogleda 24 filmske projekcije koje biti prikazane na platou ispred Kulturnog centra, dok će se 9. i 11. avgusta filmska ostvarenja prikazivati na ljetnoj sceni Doma mladih.

Program Festivala pogledajte OVDJE.

0 Shares
0 Shares
Copy link