Početna  /  Dani Nebojše Glogovca – Veče ispunjeno snažnim emocijama i sjećanjima na velikog čovjeka i glumca
Kultura Trebinje

Dani Nebojše Glogovca – Veče ispunjeno snažnim emocijama i sjećanjima na velikog čovjeka i glumca

Sinoć je u Trebinju, u Kulturnom centru, obilježeno 50 godina od rođenja Nebojše Glogovca, glumca koji je izgubio životnu bitku u februaru prošle godine. Velikan, ne samo srpskog, već i regionalnog, pa i evropskog glumišta, sinoć bi bio ponosam na svije prijatelje, porodicu, sve one koji su ga voljeli i još uvijek ga vole i na svoje Trebinje. U programu su učestvovali Glogovčevi prijatelji, kolege i saradnici Maja Medić, Tatjana Nježić, Radivoje Raša Andrić i Vojin Ćetković. Prisutnima se obratila i Marija Đajić na čiju inicijativu su i održani prvi ”Dani Nebojše Glogovca”. Ideja je da u narednom periodu ”Dani Nebojše Glogovca” postanu tradicionalni kao i da se u periodu održavanja upriliči i profesionalni pozorišni festival njemu u čast. Veče ispunjeno snažnim emocijama, divnim sjećanjima na velikog čovjeka i glumca, upotpunila je promocija knjige ”Monografija: Nebojša Glogovac” Tatjane Nježić, kao i izložba fotografija ”Nebojša Glogovac” koju je selektovala Maja Medić. Nebojša Glogovac, koji je nerijetko isticao svoje hercegovačko porijeklo i biranim riječima govorio o Trebinju i Nevesinju, zaslužio je ovakav događaj, tačnije, to je ono najmanje što je zaslužio, a ideja o pozorišnom festivalu je nešto što bi trebalo apsolutno podržati kako bi buduće generacije glumaca i pozorišnih radnika čuvali sjećanje na jednog od najvećih balkanskih glumaca a nema sumnje da će Glogovac biti vječita inspiracija i uzor onima koji dolaze za nama.

Veliki broj Trebinjaca sinoć je došao u bioskopsku salu Kulturnog centra kako bi se sjetilo velikog Nebojše Glogovca i obilježilo 50 godina od njegovog rođenja. Obilježavanje pola vijeka od rođenja ljudske i glumačke gromade prot eklo je u pozitivnom duhu, onakvom kakav je i sam Glogovac posjedovao. Svi učesnici koji su govorili o njegovom životu i radu su biranim riječima, uz mnogo sjete ali i sreće što su imali priliku poznavati ga, podsjetili prisutne na neke manje ili više poznate događaje iz Glogovčevog života. Svi oni dijele isti osjećaj, taj divi osjećaj prouzrokovan činjenicom da su svi oni na neki način bili dio Nebojšinog života. Ispred Grada Trebinja, prisutnima se obratio gradonačelnik Mirko Ćurić koji je rekao da je Gradska uprava potpuno odlučna u namjeri da se na dostojan način oduži velikanu kakav je bio Nebojša Glogovac. Inicijator ”Dana Nebojše Glogovca” Marija Đajić, pozdravila je prisutne i zahvalila se svima što su svojim dolaskom odali poštu prerano preminulom glumcu.

Divna sjećanja na velikog prijatelja sa publikom u Kulturnom centru podijelili su Radivoje Raša Andrić, reditelj filmova ”Munje” i ”Kad porastem biću kengur” i Vojin Ćetković, Nebojšin kum.

Andrić je rekao da je sa Glogovcem uvijek bilo lako raditi, jer je uvijek bio na visini zadatka, te da se zbog toga i ne sjeća snimanja i anegdota sa seta, rekavši da prvo što mu pada na pamet je to što je, radeći sa Glogovcem, ali i ”bezobraznim sinom” Sergejem Trifunovićem, Glogovac nesebično pomagao u ”obuzdavanju” Trifunovića. Na pitanje šta mu prvo pada na pamet na pomen Nebojše Glogovca, rekao je da je to šar pei, jer ih Glogi, podsjećao na ovu rasu pasa, kako su ga često i zvali.

Vojin Ćetković, koji je prve glumačke korake pravio sa Glogovcem u čuvenoj klasi Vlade Jevtovića, a čije prijateljstvo je krunisano kumstvom, rekao je da bi Glogovac bio jako srećan i ponosan.

”Neće se zaboraviti njegovo ime, njegovo delo. Filmovi i snimci predstava su tu, pred publikom. Ali, zbog njega i njegove djece bilo bi mi drago da se ovde osnuje neki pozorišni festival prije svega zbog načina na koji je razmišljao. To je nešto što na neki način treba da se predoči mladim ljudima.” – rekao je Ćetković.

Dodao je i to da su neposredno pred Glogovčevu bolest planirali rad na duodrami, dvoumili su se između Beketa i Joneska, dugo su pričali o tome, zaključivši da i danas često razgovara sa kumom.

Iako najavljen kao jedan od učesnika, Nikola Pejaković je bio onemogućen da prisustvuje sinoć, pa je snimio dirljivu video poruku protkanu dijelovima spota ”Previše” njegovog benda Kolja & Grobovlasnici, u kojem je nastupio i Glogovac. Istakao je da se iskreno nada da će Trebinje naći način da se oduži svom velikanu i da svjedoči da je Glogovac bio njihov.

”Nebojša nas i danas okuplja, susretima u Trebinju, dokazujući da bez njega ne možemo. Oni koji su ga poznavali pamtiće ga do kraja života, prije svega po dobroti, poštenju i prema netrpeljivosti prema foliranju i neiskrenosti.” – rekao je, između ostalog, popularni Kolja u video poruci.

Milica Glogovac, Glogovčeva supruga, dirljivim obraćanjem probudila je emociju svih prisutnih.

”Za 50 godina od njegovog rođenja gde drugo da budemo nego u njegovom gradu, koji je najviše voleo. Trebinjci koji su večeras napunili salu dokaz su da smo pravu stvar uradili. Ovim smo pokazali poštovanje, čast, ljubav, njemu i ovom gradu i njegovim sugrađanima. U Trebinje se uvek rado vraćam, ostavio mi je to Nebojša u amanet i volela bih da to prenesem na našu decu i da se porodično nastavi tradicija posećivanja Trebinja. Dolazak ovde malo je hodočašće za moju veliku ljubav. Danas ti je 50. rođendan i svi smo tu, u tvom Trebinju. Verujem, nadam se i daću sve od sebe da ”Dani Nebojše Glogovca” postanu tradicija, u slavu ovog grada, u slavu umetnosti i u slavu Nebojšinog veličanstvenog života. Hvala vam i vidimo se dogodine, u ovo vreme” – rekla je, između ostalog, u svom obraćanju prisutnima Milica Glogovac.

Tatjana Nježić, autorka monografije o Nebojši Glogovcu, objavljene povodom posthumne dodjele Dobričinog prstena Nebojši Glogovcu. Izrazila je ogromnu radost što je imala priliku da se kroz rad na monografiji upozna sa Glogovčevim životom i radom, istakavši da su veliki doprinos dali Nebojšini prijatelji i kolege koje su svoja sjećanja na Glogovca podijelili sa čitaocima ovog vrijednog štiva. Maja Medić, selektorka izložbe fotografija takođe je izrazila ogromno zadovoljstvo što je dobila priliku da izabere fotografije koje će publici približiti lik Nebojše Glogovca. Rekla je da su joj najdraže fotografije sa seta, one u kojima se prepliću privatni Glogovac i glumac. Prikazan je i kratki film ili video monografija o Nebojši Glogovcu, nazvana ”Godina i jedan dan” u režiji Radivoja Andrića.

Glogovac je na filmu i pozorišnim daskama ostavio neizbrisiv trag, a publika će ga pamtiti po ulogama u filmovima Ubistvo s predumišljajemBure baruta, Nebeska udica, Munje!, Bumerang, Država mrtvih, Sutra ujutru, Klopka, Hadersfild, Ustav Republike Hrvatske, kao i po ulogama u predstavama Čikaške perverzije, Srpska drama, Bure baruta, U potpalublju, Zlatno runo, Šine, Višnjik, Na dnu, Barbelo, o psima i deci, Metamorfoze, Hamlet, a trebinjska publika imaće večeras priliku da na velikom platnu pogleda snimak predstave Hadersfild, u kojoj je, po mišljenju mnogih, Glogovac ostvario ulogu koja je pomjerila granice i visoko podigla ljestvicu. U 20 časova, u bioskopskoj sali Kulturnog centra, snimak predstave Hadersfild, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, događaj je koji ne bi smio propustiti nijedan zaljubljenik u pozorište i lik i djelo veliog Glogovca. Sinoć su se rodili ”Dani Nebojše Glogovca”, obaveza svih je da oni postanu tradicija, da izrastu u respektabilan pozorišni festival, festival koji će, iz nekih drugih svijetova, sigurno gledati i Nebojša, inspirišući sve one koji krajem avgusta svake godine u Trebinju budu tu, u Glogijevom gradu.

Igor Svrdlin

 

286 Shares
286 Shares
286 Shares
Copy link