Početna  /  Dačić: Hoće da skinu Kosovo s dnevnog reda UN
Srbija

Dačić: Hoće da skinu Kosovo s dnevnog reda UN

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji saglasnost velikih zemalja, prije svega Rusije i Kine, da se tema Kosova skine s dnevnog reda Ujedinjenih nacija i da se ukine misija UN na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244.

“Za Srbiju je veoma važno da se tema Kosova i Metohije zadrži u fokusu Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbjednosti”, naveo je Dačić nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem.

On je istakao da je na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti i nekoliko velikih sila, a ne samo Priština, tražilo da se tema Kosova skine sa dnevnog reda, da se prorijede sastanci, da ne budu na svaka tri mjeseca, nego na šest mjeseci, ali i da su neke velike sile prvi put iznele zahtev da se ukine misija UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

“Za nas je važno da se međunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji i zato je ova sjednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjava ono što je njen zadatak na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu Briselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira Briselski dijalog”, naveo je Dačić.

On je kazao da je iznio podatke o tome da su Srbi “najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja” navodeći da se od više od 200.000 protjeranih Srba, samo 1,9 odsto vratilo, a od desetine hiljada Srba koji su nekada živjeli u Prištini, Uroševcu, Peći, Podujevu, taj broj se danas mjeri na manje od hiljadu, a negdje i od stotinu.

“Mi želimo kompromisno rješenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijativa predsednika Vučića i nastavićemo s takvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem Kosova i Metohije riješen, jer on nije riješen, zato što jednostrani akt ne predstavlja rješenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rješenjem koje će biti u obostranom interesu i Srba i Albanaca”, naglasio je Dačić.

On je kazao da je sa Guterešom razgovarao o Kosovu i Metohiji, o nastavku učešća srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta.

Generalni sekretar Antonio Gutereš najavio je da će sljedeće nedjelje telefonom razgovarati s predsjednikom Vučićem o regionalnoj stabilnosti.

Tražili smo da haški osuđenici služe kazne u Srbiji

Ivica Dačić kaže da je od generalnog sekretara UN Antonia Gutereša zatražio da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u Srbiji.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je to zatraženo zbog nehumanih uslova koje oni imaju u državama u kojima služe zatvorske kazne.

“Naročito se u tome ističe Estonija gde, jednostavno, ne samo da je zatvorska kazna kazna sama po sebi, nego su i uslovi odsluživanja zatvorske kazne takvi da moramo tražiti i tražili smo da se ukine ta praksa da se jedino Srbiji ne dozvoljava da naši zatvorenici, naši državljani, služe u našoj zemlji. Ako se dozvolilo Demokratskoj Republici Kongo zašto ne bi i Srbiji”, naveo je Dačić.

0 Shares
0 Shares
Copy link