Crna Gora: Homoseksualci hoće kod matičara

Na putu ka Evropskoj uniji Crna Gora će morati da usvoji Zakon o registrovanom partnerstvu (istopolni brakovi) na kome radi već više od dvije godine. Priča koja je ne tako davno bila nezamisliva u državi podno Lovćena postala je aktuelna nakon povorke ponosa koja je održana novembra 2015. godine u Podgorici, kada je LGBT zajednica zatražila usvajanje ovakvog zakona.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava “Novostima” je nezvanično rečeno da budući zakonski akt treba primjeniti uslovima koji vladaju u Crnoj Gori, ne zanemarujući iskustva Danske, Holandije i Francuske. U donošenju ovog zakona formirana je radna grupa koja će svoj prijedlog uputiti Vladi, a ona Skupštini Crne Gore.

U “Analazi modela zakona o registrovanom partnerstvu”, koju je u decembru 2015. pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, navedene su sve evropske države koje su donijele ovakve zakone. U svim tim državama počinjalo se sa ozakonjenjem takozvanog registrovanog partnerstva osoba istog pola, a nastavljeno sa pretvaranjem partnerstva u bračnu zajednicu. U nekim državama je kao treći korak propisivana zakonska mogućnost za usvajanje djece jednopolnih partnera.

U LGBT zajednici očekuju da se zakon o registrovanom partnerstvu usvoji što prije, jer “može unaprijediti kvalitet života LGBT osoba u Crnoj Gori”. Liberalna partija, kao dio vladajuće većine, prva je pokazala spremnost da pomogne u izradi ovog zakona i pokrene proceduru u državnom parlamentu.

Prije nekoliko godina dva đetića riješila su da svoju vezu “ovjere” pred matičarem u Podgorici, ali kako Zakon o registrovanom partnerstvu nije usvojen, uplovaljavanje u bračnu luku morali su da odlože. Na “ludi kamen” stali su u Sloveniji.

Zabrinut za budućnost Crne Gore, naročito djece koja će živjeti u njoj, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je pismo ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki, premijeru Dušku Markoviću i predsjedniku države Filipu Vujanoviću, ocjenjujući da je najavljeni zakon o tzv. građanskom partnerstvu veliki korak u pravcu razaranja porodice, koji neće biti dobar ni za koga, pa ni za one za koje se on donosi.

Autor