Početna  /  Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO
Crna Gora

Crna Gora dobila pozivnicu za članstvo u NATO

PODGORICA – Šefovi diplomatija članica NATO donijeli su odluku da upute poziv Crnoj Gori za punopravno članstvo u NATO.

nato

Na Ministarskom savjetu zemalja članica NATO, koji je juče počeo u Briselu, šefovi diplomatija 28 država su donijeli odluku da upute poziv Crnoj Gori da bude 29. članica NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, kazao je da je današnji dan „jako dobar za Crnu Goru, Zapadni Balkan i Alijansu“.

„Čestitamo Vladi i građanima Crne Gore na ovom dostignuću. Ovo je jako dobar dan za Crnu Goru, Zapadni Balkan i za Alijansu. Crna Gora se otisnula na jedinstven put da uspostavi vladavinu prava. Od 2009. godine sarađujemo sa Crnom Gorom kroz Akcioni plan za članstvo”, rekao je Stoltenberg.

Još od 2009. NATO i Crna Gora intenzivno rade na Akcionom programu za punopravno članstvo – MAP, što je krunisano današnjim pozivom za priključenje.

“Još mnogo posla je pred nama”, napomenuo je generalni sekretar NATO-a i dodao: “Crna Gora mora još snažnije nastaviti putem reformi, prilagođavajući svoje odbrambene kapacitete, radeći na ukupnim refomama društva, posebno kada je riječ o vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i obezbjeđujući podršku svoje javnosti za članstvo u vojnom savezu.”

On je istakao kako NATO-ova politika otvorenih vrata ima za cilj širenje stabilnosti, bezbjednosti i demokratskih vrijednosti na kojima Alijansa počiva.

Sami pregovori o pridruženju Crne Gore NATO-u trebali bi da počnu već u prvim danima naredne godine. Po njihovom zaključenju, vojni savez i Crna Gora potpisuju dokument o pristupanju, koji stupa na snagu kada ga potvrde i nacionalni parlamenti 28 NATO članica. Po zavržetku tog procesa, Podgorica će i formalno postati punopravna 29. članica Alijanse.

Na Samitu NATO-a, koji je prošle godine održan u Velsu, odlučeno je da se sa Crnom Gorom otvori intenzivni dijalog. Pred Crnom Gorom su tada postavljene četiri reformske obaveze koje je trebalo intezivno sprovoditi tokom 2015. godine.

Oblasti čiji se napredak pratio od članica NATO-a su reforma bezbjednosnih službi, reforma odbrane, javna podrška i vladavina prava.

Posljednje proširenje NATO-a se desilo 2009. godine, kada su primljene Albanija i Hrvatska.

Izvor: Agencija Anadolija

0 Shares
0 Shares
Copy link