Početna  /  CG: Kazne za odbijanje vakcinacije do 2.000 eura
Crna Gora

CG: Kazne za odbijanje vakcinacije do 2.000 eura

Beograd – Crnogorska vlada usvojila je prijedlog Zakona o zaštiti stanovništva koji propisuje visoke kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoju djecu, prenosi VOA.

Prijedlogom danas usvojenog zakonskog teksta propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda nekih kategorija stanovništva i vakcinanacija djece protiv određenih zaraznih bolesti.

“Roditelj, usvojilac, odnosno staratelj dužan je da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju”, rekao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

On je dodao da se iznos propisane kazne za roditelje koji odbiju vakcinaciju svoje djece kreće od 100 do 2.000 evra, prenosi B92.

Hrapović je saopštio da zaštita stanovništva od zaraznih bolesti uključuje planiranje, programiranje, organizovanje, sprovođenje i nadzor nad sprovođenjem mJera za sprečavanje, suzbijanje, odstranjivanje i iskorenjivanje zaraznih bolesti, kao i obezbJeđivanje materijalnih i drugih sredstava za zaštitu od tih bolesti.

“U cilju zaštite stanovništva od prenosnih bolesti, propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom“, rekao je Hrapović novinarima nakon sJednice Vlade.

Prvi čovek crnogorskog zdravstva objasnio je da se podaci o obaveznim pregledima evidentiraju u sanitarnoj knjižici koju je poslodavac dužan da čuva u poslovnim prostorijama u kojima se obavlja delatnost, a koja mora biti dostupna na zahtev sanitarnog inspektora.

Zdravstvene vlasti strahuju da bi značajni pad procenta dece vakcinisane protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR) u posljednjih par godina mogao da dovede do epidemije malih boginja nakon pojave takvih slučajeva u zemljama regiona.

Protivnici vakcinacije smatraju da upravo MMR vakcina, kao i neke druge koje sadrže teške metale, kod djece slabijeg imuniteta mogu dovesti do težih neuroloških smetnji, i optužuju državu za nebrigu i nekompetenciju u pogledu tretmana djece u stanju autizma.

Kao odgovor na kritike djela roditelja i javnosti, crnogorska Vlada je takođe donijela odluku da Nacionalnom centru za autizam dodijeli posebni prostor u okviru Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, kao i najsavremeniju opremu za ranu dijagnostiku i intervenciju kod djece koja pate od poremećaja iz takozvanog “autističnog spektra”.

0 Shares
0 Shares
Copy link