Početna  /  Bivši borci VRS i ratni logoraši: Kad nismo pokleknuli pred ustaškim batinama nećemo ni pod ovim laktaškim pritiscima
Hercegovina Trebinje Vijesti

Bivši borci VRS i ratni logoraši: Kad nismo pokleknuli pred ustaškim batinama nećemo ni pod ovim laktaškim pritiscima

TREBINjE – Na Trgu slobode okupili su se pripadnici boračke kategorije, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca da bi izrazili nezadovoljstvo svojim socijalnim statusom , ali i odgovorili na optužbe, kako kažu, Luke Petrovića da su izdajnici. Na okupljanju prisutan je bio i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Okupljeni građani
Okupljeni građani

Prije obraćanja okupljenih, na video bimu prikazan je desetominutni  snimak obećanja aktuelne vlasti i neispunjavanja istih. Na skupu je prisustvovalo oko dvjesta građana koji su došli sa namjerom da prisustvuju, a bilo je i slučajnih prolaznika koji su se zadržali na trgu.

Svetozar Aćimović ratni komadant Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske ukazao je na marginalizovani status boračke populacije i težinu položaja u kojoj se nalaze gdje su prinuđeni da na razne načine zarađuju za život.

„Dragi sugrađani i saborci, u garnizon sam ušao u maju 1992. u činu kapetana, a 96′ izašao sam u činu pukovnika VRS. Ja sam ponosan na to, svoje saborce i ne stidim se tog učešća. Mi smo među 29 nekih organizacija u istoj ravni. Borci pokušavaju da dobiju poseban status kako bi mogli sve nepravde da isprave prema našoj populaciji. Postoji zakon o boračkim pravima. Tamo je rečeno gdje je država većinski vlasnik prednost imaju porodice poginulih, ratni vojni invalidi i borci pod jednakim stručnim uslovima. To se trenutno ne dešava. Zato nemamo posao i moramo da nadničimo. Mnogi me roditelji kad prođem kroz Trebinje pitaju zašto su dali svoje sinove. A ja kao jedan od najstariji članva trebinjske brigade nemam odgovor, nego sam potišten i ponižen što ne mogu da kažem da smo jaki i da ćemo to da odradimo“, rekao je Aćimović.

Svetozar Aćimović (Foto: Moja Hercegovina)
Svetozar Aćimović (Foto: Moja Hercegovina)

On je upitao da li uvijek moraju podsjećati okolinu i nadležne da su se oni borili za Republiku Srpsku.

„Da li mi uvijek moramo u našoj istoriji da podsjećamo nekog da smo mi bili u prvom borbenom ešalonu srpskog korpusa koji je branio i stvorio Republiku Srpsku? Mi smo bili tamo gdje je bilo najteže, gdje je život bio najjeftiniji. Šta imamo danas?“, zapitan je bio Aćimović.

On je pozvao na jedinstvo koje će, prema njegovim riječima,  jedino sačuvati boračku populaciju i Republiku Srpsku

Ratni vojni invalid i borac prve kategorije, Dragan Milanović koji je došao iz Foče, osudio je tadašnje dezertere i one koji sada borce nazivaju izdajnicima.

“Kad je trebalo 1992. Godine kad je trebalo Foča je dolazila u Trebinje, Fočaci su branili Trebinje i Nevesinje, ali su isto tako Trebinjci, Gačani i Nevesinjci bili na prvoj liniji fronta. A bilo je onih koji su 92′ godine spakovali kofere i otišli put Beograda i Novog Sad. Možemo li mi biti izdajnici ako nam neko takav to kaže. Nije bitno šta vam kaže, bitno je ko vam kaže. Zato molim vas da ne shvatate ozbiljno riječi tih ljudi. Šta znači njegova riječ izdajnik? Gdje je proveo rat? Ja sam čuo i znam da čovjek nije bio tu“ , kategoričan je bio Milanović.

Dragan Milanović (Foto: Moja Hercegovina)
Dragan Milanović (Foto: Moja Hercegovina)

Milanović je takođe podsjetio na loš socijalni status boračke populacije i njihovih porodica i otvoreno pružio podršu Slavku Vučureviću na predstojećim izborima.

“Zato dragi moji, kada budete odlučivali, odlučujete ne o naredne četiri godine, odlučujete o narednih 10 godina. Vi znate ko je bio borac a ko nije. Ja znam da je gospodin Vučurević bio od prvog dana borac sa puškom u ruci. Izdajnici su oni koji boračke kategorije, ratne vojne invalide i naše pokojne drugove nazivaju izdajnicima” , zaključio je Milanović.

Prisutnim građanima se obratio bivši logoraš Lore i invalid, Borislav Hamović, koji je uporedio svoj sadašnji sataus sa onim logoraških dana i ukazao na nepravdu koja mu se događala, kako kaže, od strane nadležnih institucija.

„Dok su nas u Lori tukli ustaški zatvorski čuvari, ja i moji ratni drugovi sanjali smo dan kada ćemo se u našu Republiku Srpsku vratiti kao u domovinu u kojo će vladati sloga, poštenje i pravednost. A dočekao sam da me je sramota reći da živim u ovakvoj Republici Srpskoj koju vodle lopovi i kriminalci. Izdajnicima nas zovu oni koji su se za vrijeme rata slikavali sa magarcima po crnogorkom primorju i dilovali devize i cigarete. Ti izdajnicima, kukavicama i kriminalcima i primitivcima pokazemo da takvo stanje nećemo trpjeti. Tražili su mi da 20 glasova donesem Luki Petroviću da bih dobio da dobijem sjemenski krompir, luk i grašak. A da mogu tih 20 glasova bih dao Slavku Vučureviću koji je jedni konkretno ponudio ješenje mojoj porodici“, rekao je Hamović.

Borislav Hamović (Foto: Moja Hercegovina)
Borislav Hamović (Foto: Moja Hercegovina)

„Od vremena Gorana Kljajčina i Ranka Škrbića mojoj ženi su oduzeta brojna prava. Ona kao stopostotni invalid sa multiple sklerozom ne ma prava na ležaj toaletna kolica, antidekutabilni dušek, jastuk i pelene za odrasle. Nemojte se prodavati za sjemensku krtolu i makarone. Kad nismo pokleknuli pred ustaškim batinama nećemo vala ni pod ovim laktaškim pritiscima“ , ogorčen je Hamović.

Rekao je pritom građanima ako žele da Trebišnjica ponire u Bakince i Laktaše da onda glasaju za lopove i kriminalce, a osim toga je pozvao prisutne da glasaju za Slavka Vučurevića.

Miloš Bajović

0 Shares
0 Shares
Copy link