Početna  /  Bilećki budžet u problemima – kasne plate, stipendije, odbornički dodaci, regres i socijalna pomoć
Hercegovina

Bilećki budžet u problemima – kasne plate, stipendije, odbornički dodaci, regres i socijalna pomoć

BILEĆA – Opština Bileća svojim budžetskim korisnicima duguje plate za maj i jun, studentima nisu isplaćene nekolike prošlogodišnje i ovogodišnje stipendije, odbornički dodatak kasni godinu dana, a kasni i isplata socijalne pomoći. Osim toga, zbog neisplaćenog prošlogodišnjeg regresa, 102 radnika riješila su da ostvarenje ovog zakonskog prava traže preko Agencije za rješavanje radnih sporova sa kojom su danas potpisali ugovore.

Zgrada Opštine Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)
Zgrada Opštine Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako ne bi podnosili tužbe protiv Opštine Bileća, radnici su odlučili da svoj prošlogodišnji regres, u iznosu od 1.110 maraka, traže u skladu sa Zakonom za mirno rješavanje radnih sporova. Podnijeli su prijedloge Agenciji koja se bavi ovim pitanjem, a danas su, zajedno sa načelnikom Miljanom Aleksićem i miroviteljkom Marinom Herbez, potpisali ugovore o isplati. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik opštinskog sindikata Milorad Vojnović koji je istakao da je na današnjem sastanku nađeno kompromisno rješenje.

– Miroviteljka Marina Herbez iz Agencije za rješavanje mirnih sporova obavila je razgovore sa mnom i sa načelnikom, i on je pristao da se nađe kompromisno rješenje i da se isplate regresi do 15. septembra 2016. godine. Danas je to i potpisano – rekao je Vojnović.

Milorad Vojnović (FOTO: Moja Hercegovina)
Milorad Vojnović (FOTO: Moja Hercegovina)

Sa druge strane, radnica u opštinskoj administraciji Anđelka Tamindžija isplatu regresa za prošlu i pretprošlu godinu zatražila je i dobila sudskim putem. Kaže da je tužba demokratsko pravo pomoću koga je dobila ono što joj pripada, pa da, stoga, nema potrebe da sa tim izlazi u medije. U neformalnom razgovoru nam je rekla da je na podnošenje tužbe nije motivisao novac, već nekorektno ponašanje većine radnika koje naziva „lica na platnom spisku“.

– Da su novčana sredstva koja su bila planirana za regres upućena u socijalna davanja, ja bih se prva odrekla svog regresa. Ovako nisam mogla da dozvolim sebi da posle 30 godina radnog staža moja prava propadaju zbog nezakonitog ponašanja određenog broja lica. Mnogi od njih sjede po kafanama u toku radnog vremena i dolaze u 9 sati na posao, a primaju platu. Oni pokazuju nepoštovanje i prema sebi i prema drugima, to je vrlo nekorektno prema građanima i prema radnicima koji ispunjavaju svoje radne obaveze – rekla nam je Tamindžija.

Osim neisplaćenim regresom, budžetski korisnici nezadovoljni su i zbog kašnjenja plata. Prije nekoliko dana, niži budžetski korisnici dobili su tek platu za april, a majsku i junsku još niko nije primio.

Aleksandra Dželetović, uposlenica Radio Bileće i odbornica u bilećkoj Skupštini, kaže da situacija sa kašnjenjem plata traje posljednjih pola godine, ali da je veliki problem i to što kasne i druge isplate.

– Već 24 godine radim na Radio Bileći, a u posljednje vrijeme se susrećemo sa veoma neprijatnom situacijom da nam kasne plate. U sedmom mjesecu smo primili platu za četvrti mjesec, imamo već zarađen peti i šesti, odnosno, maj i jun, a sedmi je krenuo, pa ćemo da vidimo kako će biti. Posljednji odbornički dodatak koji nam je isplaćen je za jul 2015. godine, a primili smo ga 23. maja. Osim toga, ni studenti nisu primili stipendije, a socijalna pomoć je posljednji put uplaćena za april. Tako da zaista imamo velikih poteškoća kada je u pitanju isplata onima koji se finansiraju sa opštinskog budžeta – priča Dželetović.

Aleksandra Dželetović (FOTO: Moja Hercegovina)
Aleksandra Dželetović (FOTO: Moja Hercegovina)

Na pitanje zbog čega radnicima nije isplaćen prošlogodišnji regres, načelnik Miljan Aleksić odgovara, kako kaže, „onom starom: Dala bi jadna majka da ima“.

– Ja mislim da će se sljedeći steći uslovi mjesec da se isplati makar dio – navodi Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

On je najavio da će plata biti isplaćena sutra, a ovakvo stanje u budžetu, tvrdi, posljedica je manjka prihoda od Hidroelektrana na Trebišnjici, kao i naslijeđenog deficita.

– Kao prvo, ako je kašnjenje deset dana, onda plate kasne. Plata će biti sutra isplaćena, trebala je biti od 20. prošlog mjeseca, to ja ne smatram da je kašnjenje. Mi smo za prošlu godinu imali nešto malo više od miliona maraka od prihoda od HET-a. Bio je prvo remont u Platu, pa remont u Grančarevu, evo, tek ovaj mjesec imamo normalnu sumu za podijeliti. A obećavali su da će se još četiri mjeseca punom parom raditi, znači odmah možemo isplatiti što nije isplaćeno. Od sutra se nadam da će početi. Takođe, izmirili smo skoro 90 posto naslijeđenog duga. Ušao sam u deficit sa 3.700.000 maraka – zaključio je Aleksić.

Budžet po rebalansu za 2015. godinu iznosio je 7.886.610 maraka, dok ovogodišnji budžet iznosi 7.656.644 maraka.

Jelena Denda

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
1 Share
1 Share
Copy link