Početna  /  SO Bileća: Povučeno imenovanje direktora Doma zdravlja, usvojen novi budžet
bileća Hercegovina

SO Bileća: Povučeno imenovanje direktora Doma zdravlja, usvojen novi budžet

BILEĆA – Skoro dva mjeseca nakon prekinutog zasjedanja, danas je održana sjednica bilećke skupštine. Tačka o imenovanju vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja, za koju se prošli put spekulisalo da je bila uzrok prekida sjednice, povučena je sa današnjeg dnevnog reda. Usvojen je budžet za ovu, te izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, a Nada Čuknić ponovo postavljena za v. d. direktora Centra za socijalni rad.

SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)
SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik Skupštine Ljubo Vuković danas je sa dnevnog reda povukao tačku o imenovanju v. d.-a direktora Doma zdravlja. Na pitanje zašto ovaj problem, koji postoji više od godinu dana, ponovo nije riješen, Vuković kaže da je tako dogovoreno.

– Predložili smo bili. Dogovorili smo se da je skinemo zato što smo se dogovorili da se dogovaramo i da riješimo taj problem koji će biti riješen za sedam dana – kaže Vuković.

Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)
Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

Odbornici su danas usvojili ovogodišnji budžet u iznosu od 7.656.644 maraka, što je za oko 1.200.000 maraka manje u odnosu na rebalans za prošlu godinu. Iz opozicije su na račun novog budžeta stigle brojne kritike. Odbornik SRS RS-a Obren Samardžić smatra da je ovogodišnji iznos u gradskoj kasi „potrošen prije nego što je usvojen“.

– Već prva polovina godine ističe za koju se budžet usvaja i odgovorno tvrdim da, kada bi nas neko oslobodio rashoda za drugu polovinu 2016. godine, to ne bi bilo dovoljno da pokrpimo sve dugove budžetskih potrošača. Predlogom ovog budžeta oštećeni su svi budžetski korisnici, a neko je i nagrđen. Oko 3.600.000 maraka ide na rashode za lične dohotke, oko 400.000 na otplatu glavnice za dugove i 30.000 na zatezne kamate zbog neizvršenja obaveza budžetskim korisnicima. Osim toga, izvršenje prošlogodišnjeg budžeta je frizirano. Primjera radi, putni troškovi prosvjetnim radnicima za prošlu godinu nisu isplaćeni  – tvrdi Samardžić.

Obren Samardžić (FOTO: Moja Hercegovina)
Obren Samardžić (FOTO: Moja Hercegovina)

Odbornik DNS-a Slavko Dangubić smatra da je ovogodišnji budžet realno projektovan, no da zbog naslijeđenih obaveza iz prethodnog perioda ne može ni izbliza pokriti planirane rashode.

– Bileći se približava kolaps ne bude li drastičnih ušteda, a prije svega po pitanju prevelike uposlenosti. Mi nećemo moći za koju godinu da funkcionišemo kao lokalna zajednica. Budžetski izvještaji za prethodne periode su ogromna manipulacija. Ovako izvještavati da su određene stavke iz budžeta ispunjene, a ono neisplaćeno minimalno pet, deset posto ili nikako, u najmanju ruku je neozbiljan odnos prema nama odbornicima. Ne znam je li u pitanju elementarno neznanje ili potcjena našeg intelektualnog nivoa – pita se Dangubić.

Slavko Dangubić (FOTO: Moja Hercegovina)
Slavko Dangubić (FOTO: Moja Hercegovina)

Načelnica Odjeljenja za finansije Nataša Mitrić ni ovoga puta nije željela da daje izjave za medije. Kritike opozicije kratko je prokomentarisao predsjednik SO Ljubo Vuković, nazivajući ih „normalnima“.

– Normalno je da opozicija kritikuje, i treba da kritikuje, i što je bolja opozicija, to je bolja vlast. Mi bismo voljeli da je bolja opozicija i da više kritikuje, ali mi ovdje praktično nemamo opozicije, donosili smo odluke apsolutnom ili dvotrećinskom većinom – kazao je Vuković.

Na današnjoj sjednici, za novog v. d-a direktora Centra za socijalni rad ponovo je postavljena Nada Čuknić čije je ranije postavljenje na ovu funkciju sud ocijenio kao nezakonito. Naš portal tada je pisao o ovoj temi, a Vuković nam uputio optužbe da iznosimo laži i neistine. Međutim, Vuković je danas potvrdio za „Moju Hercegovinu“ da Čuknić nije imala stručnu spremu koja se tražila po ranijem zakonu, te istakao da sada ispunjava sve zakonske uslove.

Bila je ona tužba ranije koju su podnijeli pojedini radnici. Prethodni direktor (Nada Čuknić, op. a.) nije imao stručnu spremu koja se tražila po ranijem zakonu. Po novom zakonu, po izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koje su usvojene na sjednici skupštine krajem maja, bivši v. d. direktora, kao diplomirani socijalni radnik, Nada Čuknić sada ispunjava zakonske uslove zato što je izmijenjen zakon – rekao je Vuković.

Na naše pitanje zbog čega je opet imenovan vršilac dužnosti direktora kada je Čuknić ovu fuknciju obnašala preko tri godine, Vuković je rekao da će za tri mjeseca biti raspisan konkurs za izbor direktora Centra za socijalni rad.

Na današnjoj sjednici donesen je i zaključak o ograničavanju visine naknade za rad članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština Bileća. Od sada će naknada biti 50 maraka u neto iznosu, dok je ranije bila do 100 maraka, ali, kako je rečeno na sjednici, iste do sada nisu isplaćivane.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link