Početna  /  Opština Bileća: Zbog nezakonitog konkursa krivične prijave protiv Vukovića i Aleksića
Hercegovina

Opština Bileća: Zbog nezakonitog konkursa krivične prijave protiv Vukovića i Aleksića

BILEĆA – Kada je, prije tri godine, bilećka Skupština dodijelila Nadi Čuknić mjesto direktora Centra za socijalni rad, druga kandidatkinja na ovu poziciju, Branka Radmilović, podnijela je tužbu tvrdeći da je izbor bio protivzakonit.  Njene tvrdnje nedavno je pravosnažnom presudom potvrdio Okružni sud u Trebinju, ali Čuknić nije smijenjena, pa je Radmilović najavila krivične prijave protiv odgovornih.

bileca_opstina_ilustracija

Branka Radmilović javila se na konkurs kao diplomirani pravnik, a tužbu za poništenje skupštinske odluke o imenovanju Čuknićeve na mjesto direktora podnijela je zbog toga što, kako kaže, ista nije ispunjavala uslove konkursa po pitanju stručne spreme i radnog iskustva. Trebinjski Osnovni sud ocijenio je ove navode kao tačne u septembru 2015, a trebinjski Okružni sud ih je potvrdio krajem januara 2016. godine i poništio spornu skupštinsku odluku.

– Nada Čuknić je diplomirani ekonomista, menadžer u socijalnoj politici i socijalnoj zaštiti sa 180 ESPB koja je zvanje stekla 2009. godine u Visokoškolskoj ustanovi BLC u Banjaluci, te ne ispunjava uslove po pitanju stručne spreme, niti radnog iskustva predviđenih konkursom. Zakonom o socijalnoj zaštiti i Statutom Centra za socijalni rad za konkurisanje na ovo radno mjesto predviđena je sljedeća stručna sprema: diplomirani socijalni radnik, diplomirani pravnik, diplomirani psiholog, diplomirani sociolog, diplomirani pedagog, diplomirani specijalni pedagog i diplomirani defektolog (diplomirani specijalni edukator i rehabilitator), kao i najmanje pet godina radnog iskustva u struci – navodi se u presudi Okružnog suda u Trebinju.

Pravosnažna poresuda Okružnog suda u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Pravosnažna poresuda Okružnog suda u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Međutim, ni dva mjeseca nakon što je donesena pravosnažna sudska presuda, Opština Bileća ne postupa po njoj. Stoga Radmilović najavljuje da će narednih dana podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica i da će tražiti poništenje svih akata koje je Čuknić donijela u svom mandatu.

– Ovo stvarno više nema nikakvog smisla. Podnijeću krivične prijave protiv Miljana Aleksića i Ljuba Vukovića za krivično djelo nepostupanje po sudskoj presudi. Tražim da se poništi ugovor o radu i svi akti koje je Čuknić donijela u prethodne tri godine, jer su ništavni. Osim što je nezakonito izabrana na ovu poziciju, ona je i dalje vršilac dužnosti direktora, a po zakonu o lokalnoj samoupravi to je mogla biti samo tri mjeseca. Opštinski organi je štite i učestvuju u njenom nezakonitom radu, omogućavaju joj nezakonito potpisivanje i raspolaganje finansijskim sredstvima – tvrdi Radmilović za „Moju Hercegovinu“.

Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)
Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Na čelu Komisije za izbor i imenovanje, koja je Skupštini predložila Nadu Čuknić za direktorku, sjedio je Ljubo Vuković, aktuelni predsjednik SO-e Bileća. U Komisiji sa njim bili su Miodrag Čorlija, Gordana Stajić, Radivoje Šešlija i Obren Samardžić koji je jedini glasao protiv ove odluke.

Na naše pitanje kako je Komisija mogla izabrati kandidata koji, kao što je sud utvrdio, nije ispunjavao uslove predviđene konkursom i zašto je Čuknić i nakon tri godine vršilac dužnosti, a ne direktor, Vuković kaže da je za njih ispunjavala uslove, te da će je ponovo imenovati.

– Poništena je odluka Skupštine, ali Skupština će dalje nastaviti i imenovati vršioca dužnosti direktora. Čuknić je dobila saglasnost Ministarstva /zdravlja i socijalne zaštite RS/. Za nas je ispunjavala uslove. Ona je još uvijek vršilac dužnosti direktora zato što nismo završili posao, zato što je sudski postupak bio u toku. Pa hajde pitaj na Termo Gacku, po sedam godina su neki bili v. d. direktora. Ona opet može biti imenovana za v. d-a, pa nek dođe kontrola – kazao je Vuković.

Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)
Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

Sa druge strane, Radmilović tvrdi da Čuknić nije dobila saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o njenom imenovanju na poziciju direktora, već da je u pitanju rješenje kojim se utvrđuje da Centar za socijalni rad ispunjava uslove u pogledu prostora, opreme, potrebnih stručnih i drugih radnika, te da može obavljati djelatnost. Ona dodaje da je novi Zakon o socijalnoj zaštiti na koji se Vuković poziva tek u prednacrtu, te da je pitanje kada će biti usvojen, i da li će biti usvojen sa izmjenama koje bi njima išle u prilog.

Iako krivična prijava prijeti i načelniku Opštine Miljanu Aleksiću, na naše pitanje da li će reagovati na pravosnažnu sudsku presudu on je samo kratko odgovorio da je to „stvar Skupštine“.

– Niti sam je ja postavljao, niti ću je ja mijenjati. Skupština je postavlja, to je stvar skupštine. Po novom zakonu ona može biti direktor, ali on još nije usvojen – kratko je rekao Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

I Nada Čuknić za „Moju Hercegovinu“ potcrtava da je na mjesto vršioca dužnosti postavljena odlukom Skupštine opštine. Ističe da do sada od nje nije dobila nikakvo objavještenje o prestanku mandata, pa će, kaže, i dalje uredno obavljati svoju dužnost dok Skupština ne donese suprotnu odluku.

– Tako da za sada ne razmišljam o pojedinačnim nezadovoljnicima kojima smeta moje postavljenje na ovo radno mjesto. Centar za socijalni rad je javna ustanova, a po zakonu o lokalnoj samoupravi mjesto direktora ili vršioca dužnosti određuje Skupština. Na radno mjesto vršioca dužnosti direktora postavljena sam odlukom Skupštine opštine i smatram da sam opravdala njihovo povjerenje svojim urednim i poštenim radom, a to znaju najbolje građani Bileće, posebno korisnici ovih vidova zaštite, jer na poslovima socijalne zaštite radim 34 godine – navodi Čuknić.

NAda Čuknić (FOTO: Moja Hercegovina)
NAda Čuknić (FOTO: Moja Hercegovina)

Za Branku Radmilović cijela priča ima političku pozadinu, jer tvrdi da iza svega stoji lokalni Savez nezavisnih socijaldemokrata.

– Ja sam član Narodnog demokratskog pokreta i Saveza za promjene, a sve ovo je u službi interesa i bolesnih ambicija SNSD-a. Smatram da Čuknić ima podršku vladajuće strukture SNSD-a i predsjednika Skupštine Ljuba Vukovića. Ja sam zaposlena u Centru za socijalni rad, a iako je presuda pravosnažna, Čuknić i dalje radi i oduzima mi 20 posto od plate – tvrdi Radmilović.

Nada Čuknić, pak, nije željela da komentariše ove navode.

 

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

3 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
96 Shares
96 Shares
Copy link