Početna  /  Znaš li ti onu: Dok je Gačana – biće i volova!?
gacko Teme i komentari

Znaš li ti onu: Dok je Gačana – biće i volova!?

Skoro da nema Gačanina koji nije doživio da ga neki šaljivdžija iz nekog drugog mjesta nije prozvao riječima: “Znaš li ti onu: Dok je Gačana – biće i volova!?”

gacko-volovi

Za čitaoce koji ne znaju o čemu se radi ukratko ću prepričati verziju anegdote koja je meni poznata: Došao Tito u Gacko, a Gačani ispekli vola na ražnju, neki od njih držao govor i da bi se zahvalio rekao sljedeće: “Druže Tito, dok je Gačana – biće i volova!

Skoro da ne postoji mjesto za koje nije vezana slična šaljiva anegdota, pa ovu, s obzirom na to da su volovi izuzetno jake i izdržljive životinje, treba shvatiti u pozitivnom kontestu, jer su se Gačani kroz istoriju isticali po snazi, kako fizičkoj tako i intelektualnoj. Primjere ne treba nabrajati, dovoljno je reći samo to da su brojnim osvajačima upravo od strane Gačana polomljeni zubi, a o uspjesima gatačkih sportista i intelektualaca se mogu napisati na stotine knjiga.

Međutim, danas trebamo postaviti pitanje da li smo naslijedili išta od predaka, da li smo snažni da se radom i snagom uma izborimo sa brojnim problemima koji nas ugrožavaju?

Budući da je većina aktuelnih gatačkih problema uzrokovana političkim trvenjem, lošim radom i bezidejnošću onih koji rukovode opštinom Gacko i najvećim preduzećem u Hercegovini (RiTE Gacko), nemoguće je ne primijetiti da se kod Gačana sposobnosti, sa jedne strane, mjere novcem dobijenim od kilovata proizvedenih na RiTE Gacko, a, sa druge strane, novcem iz budžeta opštine Gacko. Oni koji upravljaju jednim ili drugim resursom, sebe su prozvali čobanima, koji nam kao ovcama daju sijeno lošeg kvaliteta, a mrse nas samo u toku predizbornih kampanja.

Da li će šaljiva anagdota sa početka teksta u današnjim danima promijeniti sadržaj i glasiti: Dok je Gačana – biće ovaca za šišanje!, ili ćemo se opametiti i spriječiti samoprozvane čobane da zloupotrebljavaju društene resurse u političke svrhe, zavisi od nas koji imamo pravo da biramo i da budemo birani.

Slobodan Golubović

311 Shares

Moja Hercegovina

8 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
 • Svaka cast na tekstu. I jos bih nesto dodao, naime uvjek smo znali puskom i snagom a nikad pamecu i politikom.Ni jedan nas politicar nije dorastao za politiku.Gubimo nasu zemlju koju smo krvlju osvojili,izdajemo nase ratne drugove i pale borce. Oko Prevlake i Sutorine se svadjaju crnogorci i hrvati a nije ni jednog ni drugog nego nasa jer je oduvjek pripadala Hercegovini. Da li ima ijednog politicara da kaze da je to nasa zemlja? Sutra ce opet biti hajmo ratovati da bi oni to u miru prepisali na nekog treceg. Zapitajte se koliko bi nasa zemlja vise vrijedila i koliko bi mi vise imali koristi da Hercegovina ima izlaz na more.

 • Ja vjerujem da Gacko ima najveci stocni fond ne samo u RS nego u cjeloj BH ali i pored tolikog broja oni nemaju mljekaru. Jadni nebili budite se,nije sve u rudniku.Pored toliko goveda mozete imati 10 mljekara i da ne znate sta cete od para. Imate dva jezera eto vam ih ispred kuce a ni na jednom niste organizovali uzgoj i prodaju ribe.Gatacko polje vam stoji prazno cak ni pola metra luka niste posadili a ne nesto vise a moze da vam bude fabrika hrane.Za sve ove godine nikako da se mrdnete nego samo sto znate to je to RiTE i kuci nazad i time se zadovoljavate.Budite se i organizujte privredu kad imate super uslove,neka vam djeca imaju para,neka imaju gdje sportom da se bave i izlaze,neka zazivi Gatacka korida i sajmovi stocarstva i poljoprivrede,osnujte folklorno drustvo,sportske turnire, imate hotele svakog da primite i ugostite …sta ste se ukocili jadni nebili.Mrdnite sa sobom.

 • Treba Gacko da se trgne vise.Dje neki informativni sajt i svakodnevne vijesti o Gacku i Hercegovini,dje su mesare i mljekare kad toliko krava imate,dje su ribarnice pored onoliko vode,dje hrana pored onolikog polja???

 • I.Hercegovina se uopste ne drži toliko loše.Imamo vitalno i pulsirajuce Trebinje sa +30.000 stanovnika i još par gradova, sela su mrtva, ali takva su u većini tzv. BiH, i u Srbiji, ma u cijelom regionu… Bitno je da imamo jedan značajni urbani centar tj Trebinje i dok god se Trebinje drži, Istočna Hercegovina je ok. Nije nam Trebinje podijeljeno napola kao što je hrvatima i muslimanima Mostar, nisu nam u Bileći muslimani većina kao što su kod Hrvata u Stocu, nema u Nevesinju ili Gacku značajnije muslimanske manjine kao što je ima u Tomislavgradu, Čapljini ili Livnu… Trebinje je uz Bijeljinu jedini grad sa preko 20.000 stanovnika koji je povećao stanovništvo a ujedno je i 10-ti najveći grad u tzv. BiH.A da prevedomo ovaj primjer na Hrvate u tzv. Z.Hercegovini…Mostar oko 30 000,Livno oko 7,Široki i Posušje oko 6,5 000, ostali 5 i manje hiljada.To je slika Hrvata u tzv Z.Hercegovini.A danas bez značajnijih urbanih centara koji su u potpunosti jednonacionalni dovodi ljude u tim mjestima da ne mogu zivjeti i nemoguce je funkcionisati. Mostar je jedino što bi se moglo okarakterisati urbanim centrom kod Hrvata, a i on je samo cca. 50% hrvatski a muslimana ima vise a i smanjio se br stanovnika rapidno, i osim njega oni bukvalno nemaju većinskog hrvatskog centra sa preko 10 hiljada stanovnika, što bi bila granica za nešto što možemo okarakterizirati kao „urbano naselje“…

 • …Da prevedem ovaj primjer na Hrvate u srednjoj Bosni…da npr. Hrvati drže gradić od 15-20 hiljada stanovnika poput Travnika (ili Bugojna) tamo, to bi bilo upravo ono što je potrebno da homogenizuje hrvatsko stanovništvo i stvori čvrste temelje na tome području, ovako sa centrima koja djele sa muslimanima i sa cca. 4.000 stanovnika koji tu žive (Vitez, Kiseljak)koji su okruzeni muslimanima i Srbima sa svih strana oni bukvalno bježe odatle.Rat je iz srednje Bosne odnio oko 100.000 hrvata koji se nikad tu vise nece vratiti.

 • Ma mi Srbi smo carski odigrali,uhvatili smo demografski zadnji voz i izvukli maksimum iz date situacije, još mi odzvanja u glavi da mi ni u Banja Luci nismo bili apsolutna većina,a sad imamo tolike gradove,imamo I.Hercegovinu potpuno srpsku cistu i nepodjeljenu sa jos jednom opstinom (Foca) koju smo izborili u Dejtonu da pripadne nama u I.Hercegovini nas ima sad 100.000 a na podrucju cjele Hercegovine tj od Trebinja do Visegrada nas Hercegovaca ima oko 150.000.Da bi se povezala Hercegovina od Trebinja do Visegrada napravljen je Andricgrad na isti nacin kao Dubrovnik tj od hercegovackog kamena.

  Takodje, Bijeljina gdje su Srbi imali isti udio kao Hrvati u Mostaru pa su sad na 85-90%, mogao sam navesti i Doboj gdje nas je prije rata bilo 29% (opet isto kao Hrvata u Mostaru) a sad nas je bar 70-75%, a opet grad nije pao u apsolutnom broju stanovnika nego je zadržao manje-više isti broj. Ili još bolje Derventa, tu su kao i u Mostaru bile 3 etničke grupe (Muslimani 31%, Srbi 25%, Hrvati 24%), sad je Srba bar 90%. Ili u Brčkom isto 3 etničke grupe (Muslimani 55%, Srbi 20%, Hrvati 7%), danas je to većinski srpski grad sa oko 60% Srba, opet veći udio nego hrvata u Mostaru iako je hrvata prije rata bilo više nego Srba u Brčkom….

 • …Onda I.Sarajevo koje takodje uopste nije lose i sad je grad sa cca 70.000 stanovnika a Pale sa Jahorinom srpki Garmis-Partenkirhen.Nepismeni i zlonamjerni ce reci da je I.Sarajevo podjeljeno ali to nije tacno.Na kakve cjeline je podjeljeno?Samo mjesto dakle opštine Srpska Ilidža i Srpsko Novo Sarajevo ima oko 27.000 a plus Trnovo i Srpski Stari Grad oko 30.000.Samo naselje I.Sarajevo od sela koja nisu povezane sa urbanim naseljem ima nekoliko sela na Trebeviću.Krupac je jedini malo dalje od centra naselja a i on je teritorijalno povezan sa Vojkovićima.Vojkovići su povezani i sa Grlicom i sa Kotorcem, koji su opet povezani i sa Dobrinjom, Bijelim Poljem, naselja na putu do bolnice Kasindo su jedna od drugih udaljena par stotina metara, Bijelo Polje odmah prelazi u zgrade napravljene na Vojničkom Polju, Veljinama, u kasarni S.P. Seljo, koja je opet povezana sa Naseljem starosjedilaca, Lukavicom, Tilavom, Toplikom,Vracama,Kovacicima i stizemo na Pale.

 • Nismo uopste losi kad vam kazem i ovo su podaci ljudi koji se profesionalno bave demografijom i potencijalom jedne zemlje.Na stranu ekonomska situacija ali svi su u Regionu razvaljeni ali hvala Bogu kod nas se veterani i RVI ne samospaljuju niti skacu kroz prozore.Imamo idealne uslove za mnoge industrijske grane a posebno za sve vidove poljoprivrede a to je danas najcjenjenija roba i mi sigurno necemo umrijeti gladni i bez struje i nafte pa mi nismo bili gladni ni za vrijeme rata.Uostalom gdje su u Regionu nafta i gas jeftini.Posebno cjena plina koja se strasno isplati za domacinstvo.Nas narod jedino neko treba bolje da organizuje.Volio bih iskreno da Gacko predje magicnu cifru od 10.000 stanovnika jer mu samo malo fali da upadne u ono sto se zove “urbana sredina” i da ima mnogo vece beneficije kao opstina pa se nadam da ce Gacani malo vise poraditi na natalitetu jer im zaista ne treba mnogo a i dobro je za njih same a i sve nas.
  p.s.Mozda sam negdje ubacio hrvatsku rijec pa se izvinjavam ali to je jer sam sakupljao podatke pa sam radio copy/paste.

311 Shares
311 Shares
Copy link