Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Kolumne

  Znaš li ti onu: Dok je Gačana – biće i volova!?

  Podijeli:

  Skoro da nema Gačanina koji nije doživio da ga neki šaljivdžija iz nekog drugog mjesta nije prozvao riječima: “Znaš li ti onu: Dok je Gačana – biće i volova!?”

  gacko-volovi

  Za čitaoce koji ne znaju o čemu se radi ukratko ću prepričati verziju anegdote koja je meni poznata: Došao Tito u Gacko, a Gačani ispekli vola na ražnju, neki od njih držao govor i da bi se zahvalio rekao sljedeće: “Druže Tito, dok je Gačana – biće i volova!

  Skoro da ne postoji mjesto za koje nije vezana slična šaljiva anegdota, pa ovu, s obzirom na to da su volovi izuzetno jake i izdržljive životinje, treba shvatiti u pozitivnom kontestu, jer su se Gačani kroz istoriju isticali po snazi, kako fizičkoj tako i intelektualnoj. Primjere ne treba nabrajati, dovoljno je reći samo to da su brojnim osvajačima upravo od strane Gačana polomljeni zubi, a o uspjesima gatačkih sportista i intelektualaca se mogu napisati na stotine knjiga.

  Međutim, danas trebamo postaviti pitanje da li smo naslijedili išta od predaka, da li smo snažni da se radom i snagom uma izborimo sa brojnim problemima koji nas ugrožavaju?

  Budući da je većina aktuelnih gatačkih problema uzrokovana političkim trvenjem, lošim radom i bezidejnošću onih koji rukovode opštinom Gacko i najvećim preduzećem u Hercegovini (RiTE Gacko), nemoguće je ne primijetiti da se kod Gačana sposobnosti, sa jedne strane, mjere novcem dobijenim od kilovata proizvedenih na RiTE Gacko, a, sa druge strane, novcem iz budžeta opštine Gacko. Oni koji upravljaju jednim ili drugim resursom, sebe su prozvali čobanima, koji nam kao ovcama daju sijeno lošeg kvaliteta, a mrse nas samo u toku predizbornih kampanja.

  Da li će šaljiva anagdota sa početka teksta u današnjim danima promijeniti sadržaj i glasiti: Dok je Gačana – biće ovaca za šišanje!, ili ćemo se opametiti i spriječiti samoprozvane čobane da zloupotrebljavaju društene resurse u političke svrhe, zavisi od nas koji imamo pravo da biramo i da budemo birani.

  Slobodan Golubović

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI