Početna  /  Žestok verbalni sukob na trebinjskoj Sjednici – Ćurić: Svim borcima sam na raspolaganju u podne i u ponoć, ali sa političkim neistomišljenicima iz opozicije ne želim da razgovaram! Mastilović: Sram vas bilo! (VIDEO)
Izdvajamo Trebinje

Žestok verbalni sukob na trebinjskoj Sjednici – Ćurić: Svim borcima sam na raspolaganju u podne i u ponoć, ali sa političkim neistomišljenicima iz opozicije ne želim da razgovaram! Mastilović: Sram vas bilo! (VIDEO)

U Trebinju već mjesecima tinja sukob između Gradske boračke organizacije Trebinje i gradonačelnika Mirka Ćurića i njegovih saradnika. Svoje nezadovoljstvo položajem boračke populacije u nekoliko navrata izrazili su i iz Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske”, a čini se da je sve kulminiralo na Petoj Sjednici Skupštine Grada Trebinja, a nakon nedavnih događaja kada je Mirko Ćurić odbio primiti tročlanu delegaciju GBO Trebinje, te u svoj kabinet primio samo Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske. Iz Gradske boračke organizacije Trebinje tvrde da je prijem njihove tročlane delegacije stvar protokola, pa i tradicije, kada su u pitanju posjete predsjednika BORS-a, a Mirko Ćurić tvrdi da prijem tročlane delegacije nije ni bio u planu. Tokom Pete Sjednice Skupštine Grada Trebinja u više navrata raspravljalo se o položaju boraca, Gradskoj boračkoj organizaciji Trebinje i svako pominjanje položaja boračke populacije izazivalo je žučnu raspravu. Kulminiralo je kada je Ilija Mastilović prekinuo obraćanje Mirka Ćurića kod dijela vezanog za supruge umrlih boraca. Sjednica je prekinuta petominutnom pauzom u toku koje je sukob nastavljen. U momentu prijetećeg obraćanja Mirka Ćurića upućenog Nebojši Milišiću, neko od prisutnih u sali je skrenuo našu kameru sa mjesta događaja što je, najblaže rečeno, nekorektno, pogotovo imajući u vidu da novinarima nije bilo dozvoljeno stalno prisustvo Sjednici.

Jučerašnja Peta Sjednica Skupštine Grada Trebinja donijela je otvoreni sukob gradonačelnika Mirka Ćurića i dijela opozicije a na temu prava boračke kategorije. Ovaj sukob je bio očekivan imajući u vidu brojna medijska prepucavanja Gradske boračke organizacije Trebinje i prvog čovjeka grada na Trebišnjici te međusobne optužbe. Gradonačelnik Ćurić mjesecima tvrdi da sa GBO Trebinje ne želi saradnju jer se iz te organizacije pokušavaju skupljati jeftini politički poeni, pravdajući svoj stav Statutom ove organizacije u kojem je, po njegovom mišljenju, navedeno da nije dozvoljen politički angažman članova ove organizacije. S druge strane tvrde da sporni Član Statuta uopšte nije sporan, što je više puta predočeno javnosti ali i Milomiru Savčiću pri njegovoj posljednjoj posjeti Trebinju. (Ne)sporni Član 70 Statuta Gradske boračke organizacije Trebinje predmet je višemjesečnih sukoba i Ćurićevog odbijanja bilo kakve saradnje sa GBO Trebinje.

U više navrata juče se tokom Sjednice Skupštine Grada Trebinja povuklo pitanje prava boračke kategorije, a Duško Ninković, odbornik ispred Liste za pravdu i red postavio je odborničko pitanje zašto je odbijen prijedlog Rezolucije koju je dostavila Lista za pravdu i red. Nakon toga, u emotivnom obraćanju rekao je da je sramota da je toliko godina nakon završetka rata 400 boraca i dalje na Birou za zapošljavanje, zapitavši se kako to da nijedan dezerter nije nezaposlen.

Ninković: Na Birou je 400 boraca, a dezertera tamo nema, svi su u javnim ustanovama i državnim firmama!

”Gradonačelnikov odnos prema boračkoj populaciji smatram nedoličnim. Kada bi u prošlom sistemu prvoborac došao kod predsjednika opštine, predsjednik bi ga čekao ispred i uvodio u svoju kancelariju i bilo je nedopustivo da predsjednik odbije da primi borca. Je li sraman odnos to što je 25 godina nakon završetka rata 400 boraca na Birou za zapošljavanje? Stalno prebacivanje odgovornosti sa ove vlast na onu vlast, šta smo mi? Jesmo li mi stvarali i krvarili za ovu republiku Srpsku, je li to sramotan odnos? Ponižavajuće je! Ima li dezertera na Birou? Nema! Svi su u javnom ustanovama i u državnim firmama! Gradonačelnik se hvali sa 400 maraka datih borcima godišnje, kada se podijeli na 365 dana, to je po 1.1 konvertibilnu marku, a vekna hljeba je 1.2 maraka. A to je za prvoborce, a da ne govorimo o drugoj i trećoj kategoriji! Poniženi smo od strane i državnih i gradskih vlasti! Stidite li se imalo? Koga ste zaposlili? Sve dezertere i mahače zastava vaših?! Sram vas bilo!” – rekao je Duško Ninković.

Nakon toga za riječ se javio Nebojša Milišić, odbornik Liste za pravdu i red koji je pokrenuo pitanje statusa supruga umrlih boraca, ponavljajući još jednom da nije sporna pomoć suprugama umrlih boraca, ali da ta vrsta pomoći treba biti finansirana na neki drugi način a ne iz fonda za boračku kategoriju.

”Kome više to trebam da objašnjavam, da supruge umrlih boraca nisu boračka kategorija? Je li problem pročitati Zakon i vidjeti šta je i ko su boračka kategorija. Zbog čega i u ovo malo crkavice koja je u budžetu namijenjena boračkoj kategoriji trpate nekoga ko nije boračka kategorija? Svaka čast što se želi pomoći suprugama umrlih boraca, ali nemojte, molim vas, miješati babe i žabe. Ovo je peti put da ovo ponavljam. To tako ne može ići! Niste pomogli boračkoj populaciji ako ste pomogli suprugama umrlih boraca, to bi trebalo biti jasno. Kome da se obratim da se ispravi ovo?” – rekao je Milišić, tražeći od Dragoslava Banjka, predsjednika Skupštine Grada Trebinja da mu pojasni ovaj problem.

”Jedan dio te problematike riješen je Zakonom koji tretira boračke kategorije, a drugi dio odnosi se na rad Skupštine i na rad Gradske uprave Grada Trebinja po pitanju donošenja određenih prijedloga koji će olakšati transfer novca kroz budžet i na bilo koji način tim kategorijama. Ja sve što mogu da kažem je da je budžet usvojila Skupština i da je to od strane skupštinske većine, a vjerujem da nije bila samo većina, ocijenjeno kao jedan pozitivan iskorak u tom smislu.” – replicirao je Dragoslav Banjak.

Milišić je na ovo izlaganje odgovorio da supruge umrlih boraca nisu kategorisani kao boračka populacija, ponovivši da nije protiv pomaganja suprugama umrlih boraca, ali da se to riješi na neki drugi način, a ne iz dijela budžeta koji je predviđen za pomoć boračkoj kategoriji.

Banjak: Svjestan sam da pomoć borcima nije dovoljna, ali odgovorno tvrdim da Trebinje pomaže ovoj kategoriji više nego bilo koja lokalna zajednica u RS!

Dragoslav Banjak je odgovorio da Grad Trebinje donosi u svom budžetu ono što propisuje Zakon o borčakim kategorijama, ali da je Grad Trebinje uveo pomoć i nekim drugim kategorijama što je iznos koji je veći od onoga koji je predviđen Zakonom.

”Svjestan sam ja da ta pomoć nije dovoljna. Da vam kažem i ovo – i sam pripadam boračkoj kategoriji i znam u kakvom položaju su borci i da pomoć ne zadovoljava, ali takođe odgovorno vam tvrdim da Grad Trebinje, u skladu sa mogućnostima, izdvaja sredstva za pomoć ovoj kategoriji i to iznad prosjeka gledajući druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj. To sa punom odgovornošću mogu da izjavim! Daleko je od idealnog, ali stavite se u kontekst, volio bih, vjerujte, da jednog dana budete dio vlasti, pa da vidite da nije sve jednostavno kada se počnu rješavati tako krupni problemi.” – rekao je predsjednik Skupštine Grada Trebinja.

Milišić je još jednom ponovio da želi skrenuti pažnju na to da se na ovaj način krši Zakon i iznio mišljenje da se ”dio kolača” koji je namijenjen boračkoj kategoriji raspoređuje nekome ko nije dio te kategorije.

Mastilović: Sada kao nezaposleni borac nemam nikakva prava, a da umrem, moja žena bi ostvarila moja boračka prava?!

Nakon toga se za riječ javio Ilija Mastilović, odbornik Srpske demkratske stranke koji je rekao da je dobra odluka Grada Trebinja da pomogne suprugama umrlih boraca, ali je saglasan sa Milišićem da takva vrsta pomoći ne spada u pomoć boračkim kategorijama.

”To je stvarno za svaku pohvalu! Međutim, mi konstantno miješamo teme, nemoguće je da supruge umrlih boraca budu uvrštene u boračku kategoriju. Prošlogodišnjim budžetom Grad Trebinja predviđeni grant za supruge umrlih boraca iznosio je 110.000 maraka, a isplaćeno je 129.000, a grant Boračkoj organizaciji bio je 62.000 maraka. U nekim drugim sredinama, kao što je Bileća i Gacko, za Boračke organizacije izdvaja se 90.000 konvertibilnih maraka, u Višegradu Opština i Hidroelektrane izdvajaju za ovu kategoriju preko 200.000 maraka, o tome mi govorimo, želimo da ukažemo da se u Trebinju za Boračku organizaciju izdvajaju mala sredstva. Naravno da postoji podrška, i svaka čast na tome što se u Trebinu dva puta godišnje uplaćuju novčana sredstva nezaposlenim borcima, ali opet vam kažem, ja kao nezaposleni borac ne mogu da ostvarim svoja prava, jedino da umrem onda bi moja žena bila borac i ostvarila svoje pravo, što je žalosno! Ovdje je gradonačelnik bar pet puta prozvao mene da sam povrijedio Statut Gradske boračke organizacije, što apsolutno nije istina.” – rekao je Mastilović.

Petrović: Žena ne može da odradi fizički posao kao muškarac, možda bi trebalo sva prava boračke kategorije preusmjeriti na žene, zamislite te ideje?

Nakon toga, Luka Petrović, šef odborničkog kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u svom obraćanju vezanom za tačku Dnevnog reda u kojoj se diskutovalo o izvještaju rada gradonačelnika i Gradske uprave za prethodnu godinu, osvrnuo se i na pomoć boračkoj kategoriji i suprugama umrlih boraca.

”Grad Trebinje je, mimo Zakona, kako to kaže gospodin Milišić, našao način da pomogne suprugama umrlih boraca i ne vidim tu ništa sporno. Ako je to grijeh što dajemo i više nego što Zakon propisuje onda to za mene nije normalno. Smatramo da Zakon nije dovoljno obuhvatio ovu kategoriju i mislim da ženama treba pružiti podršku. Znači ta žena kojoj je muž umro 1996. ili 2006. ne treba da koristi nikakvu pomoć? Te žene su nam, jednom prilikom, kada smo im uručivali pomoć baš u bioskopskoj sali, rekle da nije stvar u pomoći i u novcu nego u tome što ih se niko prije nije sjetio, pa čak ni iz Boračke organizacije. Ja mislim da je žena stub svake kuće i ako je ostala bez jednog oslonca, da je važno da joj izađemo u susret. Vas slušajući, možda bi to trebalo ukinuti, koliko sam ja shvatio Nebojšu, pa dodavati nezapolenom borcu. Ja mislim da žena ne može da fizički odradi posao kao što može muškarac i da možda sva prava boračke kategorije treba preusmjeriti na žene, zamislite te ideje? Nemojmo žene ponižavati!” – rekao je Petrović.

Mastilović: Pohvalno je što pomažete supruge umrlih boraca ali zakonski one ne pripadaju boračkoj kategoriji!

Ilija Mastilović je replicirao Luki Petroviću i u svom izlaganju ponovio da je za svaku pohvalu to što se vodi računa o suprugama umrlih boraca, ali da one ne mogu biti u boračkoj kategoriji.

”Ponavljam, to što vodite računa o suprugama umrlih boraca je za svaku pohvalu, ali ja sam deset puta naglasio da one ne mogu biti u boračkoj kategoriji. Znači, mogu biti u nekim drugim kategorijama.” – rekao je Mastilović.

Nakon toga, završnu riječ dobio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. U svom izlaganju dotakao se i teme boračke populacije i nedavne posjete Milomira Savčića kada je, kako su tvrdili iz Gradske boračke organizacije, gradonačelnik odbio primiti tročlanu delegaciju ove organizacije.

Ćurić: Na raspolaganju sam 24 časa dnevno svakom od 5492 borca, ali ne želim da primim političke neistomišljenike!

”Upravo na Veliki petak nisam htio da komentarišem loše poruke nekih pojedinaca koji su izvrnuli teze i rekli da gradonačelnik nije htio da primi Boračku organizaciju. Imam svjedoke, i gospodina Savčića i načelnika Odjeljenja (Miodrag Novokmet, op. aut.) da je sastanak dogovoren pet dana prije dolaska u Trebinje, lično sa gospodinom Savčićem i niko nije spomenuo da Boračka organizacija hoće da prisustvuje tom sastanku. Nije korektno od tog nekog ko je protumačio da gradonačelnik neće da primi borce. Gradonačelnik hoće da primi 24 časa dnevno, 5492 borca od prve do sedme kategorije na području grada Trebinja. Ali ne želim da primim političke neistomišljenike, opoziciju koja se našla na listama drugih političkih partija i koji su pričali neku priču kako ja i moji saradnici ne radimo kako treba. Je li to nekoga zaboljelo što je Savčić rekao da, citiram, Trebinje izdvaja za borce impozantan iznos u odnosu na sve ostale gradove i opštine Republike Srpske. U podne i ponoć ću primiti, ako treba i kod mene kući, svakog borca i saslušati šta ima reći, ali neke neistomišljenike koji su samo zbog politike istupili i protiv mene su i partije u kojoj sam, to neću dozvoliti. Neću dozvoliti da se politika miješa u boračke kategorije. I to da jednom svima bude jasno! Ja razumijem gospodina Ninkovića što je emotivno reagovao i iznio svoje mišljenje, ali neka on i svi vi iznesete argumente i vidite šta je ova vlast za 4 godine uradila za borce, u odnosu na sve prethodne vlasti. Je li žalosno što nakon 20 godina problem tih ljudi nije riješen? Jeste! Ali je li to problem ovog saziva? Nije! Imam podatke šta se prethodnih godina izdvajalo i tako hoću da razgovaram sa svima. Pa vidite Spomen sobu u centru grada, zašto je neko prije nije uradio?” – rekao je Ćurić, a burno su reagovali Ilija Mastilović i Nebojša Milišić, smatrajući da je nekorektno da se gradonačelnik na ovakav način obraća u završnom obraćanju na kojem ne postoji mogućnost replike, nakon čega je gradonačelnik nastavio svoje završno obraćanje.

”Da zaključimo tu priču, ja lično i moji saradnici smo na raspolaganju boračkoj populaciji od 0-24 časa, sve što ima da se predloži, a da Grad Trebinje može da podrži, mi smo spremni, u skladu sa mogućnostima. Ja ću se lično zalagati da se, u skladu sa mogućnostima, pomoć suprugama umrlih boraca i dalje isplaćuje, a kako vi uporno želite da kažete da one ne pripadaju boračkoj kategoriji, evo da vam kažem, dok sam ja gradonačelnik one će pripadati boračkoj kategoriji. Ono što je i gospodin Milišić govorio, sve što pripada boračkoj populaciji po Zakonu mora da bude ispoštovano. Što se tiče gospodina Mastilovića, opet supruge umrlih boraca i opet Ćurić nešto neće, ne znam o čemu više pričate? Zar vama supruga umrlog borca koja je nezaposlena nije prioritet, da je sreće bilo bi tako, a ne da ne želite da im se pomogne?! Vi ste to rekli! Znači, često skrećete pažnju na to da supruge umrlih boraca ne zaslužuju pomoć” – rekao je gradonačelnik Ćurić i izazvao reakciju Ilije Mastilovića koji je prekinuo izlaganje gradonačelnika.

Mastilović: Nemojte izvrtati, kako vas nije sramota?!

”Nemojte izvrtati, ko je to rekao?! Nemojte to da radite! Kako te bolan nije sramota! Nismo mi bili protiv supruga umrlih boraca, jesam li više puta rekao da podržavam tu vrstu pomoći! Kako vas nije sramota?! Čovječe, kako te nije sramota?!” – rekao je vidno izrevoltiran Mastilović nakon čega je Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinje prekinuo Sjednicu i napravio petominutnu pauzu.

U toku pauze Duško Ninković je uputio gradonačelniku pitanje koliko je boraca u toku prošle godine zaposleno, a nakon toga je Ilija Mastilović prišao gradonačelniku Ćuriću i donio mu Statut Gradske boračke organizacije kako bi mu ukazao da Član 70 nije sporan, što gradonačelnik često tvrdi.

”Evo vam Statut, to što ste vi rekli da mi kršimo Statut! Moja je stvar to što ja djelujem opoziciono, ali ovo treba da vidite.” – rekao je Mastilović pokazavši gradonačelniku Statut i sporni Član 70.

”Tako je Ilija, pokaži im Statut. Moramo mi dezerterima dokazivati nešto.” – rekao je Nebojša Milišić.

”Šta je bilo gospodine Milišiću? Imate neki problem?! Je li imate neki problem?!” – obratio se Milišiću gradonačelnik Ćurić.

Kada je dobio odgovor od Milišića da nema nikakav problem, Ćurić je rekao:

”I bolje ti je da nemaš!”

Kako novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo na Sjednici sve vrijeme, zbog epidemiološke situacije, te kako nismo u toku ovog verbalnog sukoba bili u sali, baš u toku rasprave i prijetećih riječi upućenih Milišiću od strane gradonačelnika Ćurića, neko od prisutnih u Sali okrenuo je našu kameru prema zidu, očigledno u želji da se ”izađe” iz fokusa. Imajući u vidu da nismo bili u sali u datom momentu smatramo nekorektnim da bilo ko bez naše dozvole dolazi u dodir sa našom opremom, tim prije što se hipotetički moglo dogoditi da, imajući povjerenje u prisutne u sali, budemo daleko od mjesta događaja, pogotovo imajući u vidu da u i oko improvizovane sale novinarima nije omogućen internet signal, pa je jako teško bilo raditi prenos, pa bi, u slučaju da smo bili daleko od mjesta događaja, naša kamera ostala okrenuta prema zidu, što predstavlja svojevrsnu sabotažu. Ovom prilikom želimo naglasiti da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, tačnije da se na bilo koji način ometa naša realizacija prenosa Sjednice Skupštine Grada Trebinja i prvi put iznosimo u javnost da postoje ozbiljne indicije da je na jednoj od prethodnih zasjedanja Skupštine Grada Trebinje uređajem za ometanje signala u dva navrata ”oboren” prenos Skupštine. Ukoliko nešto nije korektno sa naše strane očekujemo da nam se neko lično obrati i ukaže na bilo šta što smatraju nekorektnim, ali davanjem sebi za pravo da dolazi u dodir sa tuđom opremom je u najmanju ruku nekulturno i nekorektno. Jednostavno, to je stvar kućnog odgoja, ne ulazeći u to ko je to uradio. Takođe naglašavamo da sa predsjednikom Skupštine Grada Trebinja, gospodinom Dragoslavom Banjkom imamo izuzetno korektnu saradnju i nastojaćemo da tako bude i ubuduće, na obostrano zadovoljtvo.

Sukob na relaciji GBO Trebinje i gradonačelnika Trebinja traje već određeni period, a i na Petoj Sjednici Skupštine Grada Trebinja je nastavljen, pa i na neki način doživio svoju kulminaciju. Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da će u svako doba dana primiti svakog borca. Zbog ove izjave kontaktirali smo Gorana Novčića, predsjednika trebinjske filijale Udruženja ”Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske” jer su u proteklom periodu više puta bezuspješno pokušavali održati sastanak sa gradonačelnikom. On je za internet magazin ”Moja Hercegovina” rekao da oni nisu politički angažovani ali da gradonačelnik uporno odbija da ih primi na sastanak. Prisjetio se i tragične smrti Miodraga Jahure.

”Da li je i naše Udruženje skupljanje jeftinih političkih poena?! Mi nismo politički angažovani, pa gradonačelnik ne može reći da je to razlog što ne želi da komunicira sa nama. Štaviše, ako je neko od nas 400 veterana i bio član neke partije uslov je bio da se odrekne partijske knjižice. Doduše, po nekim mojim saznanjima, do sastanka sa gospodinom Ćurićem bi trebalo uskoro doći, pa ne želim da prejudiciram ali želim da naglasim da niko od nas 400 nije član bilo koje stranke a da je sastanak do sada ipak izostao. Je li pokojni Miodrag Jahura skupljao političke poene pa ga je svaka vlast mrcvarila godinama dok nije digao ruku na sebe?! Nadam se da niko ne želi da nam se dogodi još jedan Jahura, a borci su nažalost nerijetko očajni i u bezizlaznoj situaciji. Ovom prilikom takođe želim da u ime udruženja pružim bezrezervnu podršku našem saborcu Marku Dučiću, to je momak kojeg znam čitav život i koji apsolutno nije zaslužio takav tretman od strane pripadnika Policije.” – rekao je Novčić za naš magazin.

Peta Sjednica Skupštine Grada Trebinja biće nastavljena u ponedeljak, 24.5. a na Dnevnom redu naći će se i tačka vezana za rad Gradske boračke organizacije, pa nije isključeno da sukob na ovu temu, nažalost, bude nastavljen. Dejanu Bodirogi, predsjedniku GBO Trebinje, kako saznajemo, biće dozvoljeno prisustvo na Sjednici, kada bude govora o radu ove organizacije, a odbornici će glasanjem odlučiti da li će mu biti dopušteno da se obrati Skupštini Grada Trebinja.

Igor Svrdlin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap