Početna  /  Zbog zloupotrebe službenog položaja – Miroslav Borojević predao krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića i ostalih!
Izdvajamo Republika Srpska

Zbog zloupotrebe službenog položaja – Miroslav Borojević predao krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića i ostalih!

Miroslav Borojević Beli gotovo svakodnevno obaviještava dobojsku javnost o brojnim aferama, korupcionim radnjama i malverzacijama vladajućih u ovom gradu. Bilo da se radi o namještenom konkursu za profesora srpskog jezika i knjževnosti, rušenju dvorane i Doma JNA, preko rušenja stare zgrade Opštine Doboj kako bi se izgradila nova pa do saznanja da se prodaje dobojski Dom zdravlja, pa sve do montipajtonovske činjenice da je Opština Doboj prodala i dio trotoara, Borojević beskrupulozno, ne štedeći nikoga, vodi prepoznatljivu borbu. Uprkos svemu nabrojanom, stvari u Doboju se ne mijenjaju, ali Borojević ne odustaje. Kako sam kaže, uzda se u dolazak pravde i reda i ne odustaje od borbe koja bi se mogla nazvati i gerilskom. On je juče Okružnom javnom tužilaštvu Doboj predao usmenu krivičnu prijavu protiv više lica, a prvooptuženi su Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja i Obren Petrović. On je ova lica prijavio zbog zoupotrebe službenog položaja, a konkretno zbog korišćenja skupih vozila iz voznog parka Opštine Doboj u private svrhe, nakon isteka radnog vremena.

Miroslav Borojević Beli, dobojski aktivista koji će na predstojećim izborima, kako smo ranije i najavili, nastupiti kao dio pokreta ‘’Za pravdu i red’’, predao je usmenu krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju protiv Borisa Jerinića, gradonačelnika i više lica. On je kao razlog prijave naveo zloupotrebu službenog položaja koja se odnosi na korišćenje službenih vozila vrijednih više stotina hiljada maraka u private svrhe, a nakon isteka radnog vremena. On je u prijavi naveo da ne želi čekati da se optuženi procesuiraju već od tužioca Gorana Rubila očekuje da u roku od 15 dana pokrene istragu koja će za epilog imati obustavljanje (zlo)upotrebe službenih vozila.

‘’ Nakon ovoga ćemo vidjeti da li su u Okružnom javnom tužilaštvu Doboj sviI miševi i da li definitivno i 100% i ovdje vlada samo kriminal i korupcija ili možda postoji i neki Čovjek. Kao što sam i naveo u prijavi “s obzirom na dosadašnji (ne)rad tužilaštva”, ne tražim niti insistiram na krivičnom gonjenju kao ni na (realnoj višemilionskoj) materijalnoj odšteti građanima Doboja, jer bi takav proces bio vjerovatno vječan. Samo tražim i insistiraću na uvođenju reda, onako kako zakon nalaže. A koji podrazumijeva nekorištenje službenih motornih vozila van radnog vremena, u dane vikenda i praznika, odnosno kada za to zakonski nema potrebe. Moj zahjev je jasan i podrazumijeva da u što kraćem roku, 15 dana od podnošenja prijave, tužilac Goran Rubil pokrene istragu na osnovu koje epilog mora biti vidljiv na parkingu opštine, u stvari da sva vozila nakon 15 časova i vikendom tamo budu i parkirana.’’ – naveo je Borojević u obrazloženju prijave koju je podnio.

Podsjetimo na to da je Miroslav Borojević zajedno sa Darkom Pijunovićem bio jedan od najzaslužnijih za ponavljanje lokalnih izbora u Doboju, a između ostalog je ukazivao i na brojne slučajeve zloupotreba od strane dobojske vladajuće strukture na čelu sa Obrenom Petrovićem i Borisom Jerinićem.

Nedavno je objavio saznanja za koja tvrdi da su stopostotno tačna, a koja se tiču prodaje dobojskog Doma zdravlja. Dobojsku, ali i širu javnost obavijestio je o rušenju stare zgrade Opštine Doboj i izgradnji nove zgrade u vrijednosti od 38 miliona KM. Svojevremeno, ali i pravovremeno, ukazivao je na malverzacije vezane za rušenje dvorane vrijedne preko 4 miliona KM, uz dodatak da će Opština Doboj rušenje platiti 700.000 KM, kao i o rušenju Doma JNA, pa sve do prodaje trotoara koja bi se lako mogla naći u Riplijevoj rubrici ”Vjerovali ili ne”. Prodaja trotoara vezana je za prodaju Doma JNA, kada je, po tvrdnjama Borojevića, Opština Doboj prodala više zemljišta nego što pripada Domu JNA, što je rezultiralo time da je izvođač radova, firma Invest gradnja, izašla sa ogradom do same ulice, uništavajući gradski trotoar. Internet magazin ”Moja Hercegovina” je nedavno pisao i o konkursu u dobojskoj Gimnaziji ”Jovan Dučić” , koji je, prema Borojevićevim saznanjima namješten, a koji je, nakon stvorenog pritiska u javnosti, poništen.

Nema sumnje da je Miroslav Borojević Beli specifična individua na političkom/aktivističkom nebu, ne samo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, već i šire, a njegov aktivizam ne preza od kritikovanja kako vlasti, tako i opozicije. Tvrdi da je jedino na taj način moguće doći do istinskih promjena i neophodne katarze. Da li će tužioci i dalje ignorisati sve ovo o čemu Borojević govori ili je stvarno dosta, informacija je koju sigurno nećemo dobiti još uvijek, ili bar za 15 dana, kada će ovaj građanski aktivista u svom stilu poći u reviziju parkinga ispred Opštine Doboj. Da li će svi službeni automobili biti na broju pitanje je zamilion dolara ili bar za onih 700.000 KM koliko je Opština Doboj izdvojila za rušenje funkcionalne sportske dvorane vrijedne najmanje 4 miliona KM?!

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap