Početna  /  Miroslav Borojević o stranačkom zapošljavanju u dobojskoj Gimnaziji: Pravda će pobijediti ukoliko se stvori pritisak u javnosti!
Izdvajamo Teme i komentari

Miroslav Borojević o stranačkom zapošljavanju u dobojskoj Gimnaziji: Pravda će pobijediti ukoliko se stvori pritisak u javnosti!

Miroslav Borojević Beli je godinama poznat u dobojskom kraju, ali i šire, kao beskompromisni borac koji ukazuje na društvene anomalije bez obzira da li su akteri vladajući ili opozicioni (iliti onomad vladajući). Svima po zasluzi, ne štedeći nikoga, šalje jasnu poruku da se samo na taj način može doći do sistemskih promjena. Za razliku od mnogih kojima su usta puna istinskih promjena, on jeste prepoznat kao neko ko se bori za promjene koje neće biti ’’kozmetičke’’, a u Doboju to i nije baš lako zbog ogromnog stranačkog uticaja Obrena Petrovića, nekadašnje ‘’vedete’’ SDS-a, koji je promjenom stranačkog dresa samo nastavio ‘’vedriti i oblačiti’’. Baš zato i ne treba čuditi što je Borojević na, sada već kultnoj, konferenciji za novinare održanoj povodom ponovljenih izbora u Doboju, uperio prstom u aktuelnu vlast, ali i u opoziciju, tvrdeći da nemali broj političara iz oba ‘’tabora’’ moraju priznati ‘’grijehe iz prošlosti’’ kako bi se krenulo u bolju budućnost.

Miroslav Borojević Beli, koji će, kako ‘’Moja Hercegovina’’ nezvanično saznaje, na predstojećim izborima djelovati kroz pokret ‘’Za pravdu i red’’, nedavno je na svom FB profilu iznio saznanja vezana za konkurs za profesora srpskog jezika u dobojskoj Gimnaziji ‘’Jovan Dučić’’. Prema njegovim saznanjima, iako je konkursna procedura završena 4.1. tekuće godine, nijedan od četiri kandidata još uvijek nije izabran ua upražnjeno mjesto. Kao razloge za to Borojević navodi da se posao namješta Kristini Malčić – Blagojević, aktivistkinji vladajuće stranke u Doboju.

‘’Da je zapošljavanje u prosvjeti jedna od najbolnijih tačaka ovog nakaradnog sistema, govori i nedavni konkurs za profesora srpskog jezika u dobojskoj Gimnaziji. Od četiri prijavljena kandidata koji su konkursnu proceduru završili 4. 1. još uvijek niko nije izabran. Razlog tome leži u činjenici da se posao “štima” Kristini Malčić-Blagojević, kandidatu sa najmanje iskustva, ali sa najviše, po drveću i banderama polijepljenih plakata za vladajuću crvenu mafiju.’’ – navodi Borojević u uvodu.

Borojević navodi i imena ostale tri kandidatkinje koje su se prijavile na konkurs i tvrdi da Malčić – Blagojević nije najbolji kandidat već da je to Vesna Ninković koja je iskusna u svom poslu i ima najviše radnog iskustva.

‘’Prema svim parametrima, po meni poznatim informacijama, od četiri kandidata (Vesna Ninković, Zvjezdana Miladinović, Tatjana Blagojević i Kristina Malčić-Blagojević) posao bi prvo trebalo da dobije Vesna Ninković, iskusna i žena sa najviše radnog iskustva.’’ – tvrdi Borojević.

Borojević otkriva još detalja o ovom, može se slobodno reći, čudnom konkursu i optužuje dobojsku vlast za prijetnje upućene suprugu kandidatkinje koja je svojom prijavom ‘’poremetila planove’’ i otežala samu proceduru. Prijetnje se odnose na to da će suprug Vesne Ninković ostati bez posla ukoliko iskusna profesorica srpskog jezika i književnosti ne povuče svoju prijavu na konkurs. U međuvremenu je, tvrdi Borojević, uložena žalba kojom se zahtijeva poništavanje konkursa.

‘’Međutim, vlastodršci su se usudili da supružniku pomenute kandidatkinje prijete otkazom s posla ukoliko ona ne povuče prijavu na konkurs, što se naravno nije desilo. Da zlo bude veće, sada se čeka odluka prosvjetnih inspektora Ljube Ignjatovića i Snježane Maksimović, koji na osnovu uložene žalbe, za koju se ne zna ni ko, ni na osnovu čega ju je podnio, odlučuju o eventualnom poništavanju konkursa.’’ – naveo je Miroslav Borojević.

Borojević je u tekstu objavljenom prije početka drugog polugodišta naveo da će, kako stvari stoje, nastava u dobojskoj Gimnaziji početi bez profesora srpskog jezika, a govoreći za naš magazin on je potvrdio da se to i dogodilo, budući da je konkurs još uvijek ‘’zamrznut’’, a da je drugo polugodište počelo juče.

‘’Dogodilo se ono što sam i najavio prije nekoliko dana, a to je da će drugo polugodište u dobojskoj Gimnaziji početi bez profesora srpskog jezika i književnosti, a očigledno se čeka da stranka iskuje plan kako da ubaci svog, podobnog, kandidata. Dobojska Gimnazija je izgubila svoj nekadašnji sjaj i kredibilitet, a jedan od dokaza za to je i činjenica da nakon vrsne profesorice Velinke Perić, koja je kao profesor srpskog jezika ispratila generacije dobojskih maturanata, posao treba da dobije stranački aktivista kojoj su sve reference zapravo stranačke zasluge, a ne stručne.  To je apsurd nad apsurdima! Ako se to radi u Gimnaziji, zamislite tek šta se radi u drugim školama?! Prosvjeta vlastodršcima očito nije bitna, pa se školstvo godinama urušava, ne samo u Doboju, već i u cijeloj državi, pa i regionu.’’ – rekao je Borojević za naš magazin.

Borojević dalje tvrdi da je i prosvjetna inspekcija bliska vlastima, pa sluti kakav će epilog dobiti ovaj slučaj, ali ne gubi nadu.

‘’Na sve pomenuto je i prosvjetna inspekcija drečavo crvene boje pa je epilog jasan. A da li je zaista!? To ćemo tek da vidimo. Jer, ako ostanemo složni u borbi protiv ove i sličnih nuspojava, odgovorno tvrdim da će na kraju pravda i narod da pobjede. Na nama je, na građanima koji ne žele više da trpe i nijemo posmatraju kako ih glupost guta, tuče i pretvara u običnu prašinu.’’ – poručio je popularni Beli.

Dodao je da ne ‘’drži’’ ničiju stranu u ovoj priči niti poznaje kandidatkinje lično, ili ih poznaje površno te da su mu motivi za objelodanjivanje ovog slučaja isključivo poštovanje znanja u svakoj sferi kako bi se birali sposobni, a ne podobni kadrovi.

‘’Nisam ni na jednoj strani u ovoj priči, kandidate, tj. profesorice ne poznajem, ili je to samo iz viđenja. Ali sam strogo za pravdu i red, poštovanje znanja u svakoj oblasti, za biranje kadra po sposobnosti a nikako zbog podobnosti.’’ – jasan je Borojević.

Miroslav Borojević za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ kaže da ovo, prema njegovim saznanjima, nije izolovan slučaj, ali da se o problemima u obrazovanju ne govori dovoljno.

‘’Stanje je katastrofalno. Ovaj slučaj nije izolovan već se o problemima u obrazovanju malo govori. Kao i za sve, tako i za ovo, ljudi iz straha, bojazni za sopstveni opstanak šute. Stranačko zapošljavanje se veoma malo razlikuje u prosvjeti u odnosu na ostale javne poslove, gdje god, u javnim ustanovama ili javnim preduzećima. Iskreno se nadam da će se ova tema više staviti u fokus i da će doći do češćih pojava prijavljivanja kršenja zakona i raskrinkavanja stranačkih klanova koji vode kolo kako u svakom, tako i u pogledu prosvjete.’’ – rekao je Borojević za MH.

Nije siguran kakav će epilog dobiti ovaj slučaj, ali je stava da pritisak javnosti kod ovakvih slučajeva može biti od presudnog značaja.

‘’Ne znam kako će se završiti ovaj slučaj, ali sam siguran, odnosno ubijeđen da će pravda pobijediti ukoliko se stvori pritisak javnosti. Jer, samo kolektivnom sviješću građana u smjeru pozitivnih promjena se može napraviti nešto.’’ – kategoričan je Borojević.

Na pitanje o stanju u Doboju ne daje nimalo optimističan odgovor.

‘’Doboj je zaista poseban slučaj. Opisati život i vlast u Doboju, prepričati Obrenov i stranački uticaj u njemu je nešto što zahtijeva najmanje stotinu stranica pisanja. Kada kažemo da je Doboj u stvari geto u pravom smislu te riječi, mislim da ni to nije dovoljno, mnogo je gore.’’

Borojević u svom stilu šalje poruku za kraj dajući do znanja da od borbe odustati neće.

‘’Da, ćeraćemo se još Obrene, crvena sekto i poltronska umišljena “elito”.’’ – poručio je Borojević.

Igor Svrdlin

 

 

2 Shares
Copy link
Powered by Social Snap