Početna  /  ZBOG SLUČAJA POTKIVANJE: Disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Milana Tegeltije!
Bosna i Hercegovina

ZBOG SLUČAJA POTKIVANJE: Disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Milana Tegeltije!

Piše: Avdo Avdić

Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, saznaje Žurnal. Istovremeno, UDT je zatražio suspenziju prvog čovjeka bh pravosuđa.

Disciplinska tužba je danas dostavljena VSTV-u, od kojeg je zatraženo dalje postupanje. Tegeltija je tužen da je, u svojstvu člana VSTV-a i sudije Osnovnog suda u Banja Luci, imao neprimjerene kontakte. UDT je utvrdio da je Tegeltija prekršio članove 56 i 23 Zakona o VSTV-u, kada se u novembru prošle godine u banjalučkoj kafani susreo sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem sa kojim je razgovarao o krivičnom predmetu koji se vodi u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Tegeltija se sa Aleševićem sreo na inicijativu svog prijatelja Marka Pandže, inače službenika SIPA-e, koji je nakon sastanka od Aleševića tražio mito, tvrdeći da će novac proslijediti Milanu Tegeltiji.

Nakon što je UDT dostavio tužbu, VSTV bi u narednim danima trebao formirati prvostepenu disciplinsku komisiju koja bi trebala razmatrati prijedlog za suspenziju Milana Tegeltije.

Podsjećamo, prije nego je snimak objavljen, svi članovi VSTV su dali apsolutnu podršku svom predsjedniku.

Tegeltija: Od danas uzimam godišnji odmor, instituciju će voditi potpredsjednice

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je danas disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije, sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a BiH, zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”.

Povodom podnošenja disciplinske tužbe, oglasio se i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

“Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTS-a viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena.  Takođe nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja od dužnosti.  U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju”, naveo je Tegeltija, prenosi N1.

Poručio je da od danas uzima godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTS-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje od dužnosti, kako bi institucija VSTS, u periodu njegovog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog njegovog učešća u radu, mogla da se opredijeli o zahtjevima UDT-a, naveo je.

“Pošto ne znam sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje od dužnosti mogu da kažem samo sljedeće: ukoliko je tužba podnesena protiv mene kao sudije, ističem da sam ja na stalnom radu u VSTS-u kao predsjednik VSTS-a te da sve radnje preduzimam u tom statusu a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banja Luci. Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTS-a i članova VSTS-a a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTS-a”, naveo je predsjednik VSTV-a.

Poručio je da, ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv njega podnesen kao protiv predsjednika VSTS-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTS-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTS-a donesene u zakonskoj proceduri će bezrezervno poštovati.

“Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTS-a radi bez bilo kakvog uticaja predsjednika VSTS-a. Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim.  Sva moja dalja izjašnjenja će uslijediti nakon što dobijem uvid u disciplinsku tužbu i zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti”, stoji u reakciji.

Za ovaj slučaj angažovao je advokata Asima Crnalića.

7 Shares
7 Shares
Copy link