Početna  /  Savez za promjene: Zaključci Vlade i NSRS ne brane građane već tajkune bliske vlasti
Federacija BiH Republika Srpska

Savez za promjene: Zaključci Vlade i NSRS ne brane građane već tajkune bliske vlasti

Istrage u vezi osnovanih sumnji o kriminalu osoba umiješanih u nezakonitosti u Bobar i Pavlović banci, u Robnoj kući “Boska” i ko zna čega sve još, nakon jučerašnje odluke Vlade Republike Srpske i skupštinske većine, neće moći biti završene, a odgovorni procesuirani, ukazali su danas iz Saveza za promjene.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

“Na lažnoj brizi o onim Srbima, koji se zbog ratnih zločina nalaze u sudskim istragama i procesima, jučerašnjim zaključcima Vlade i Skupštine RS privremeno je obezbjeđena bezbrižnost od sudskog gonjenja kriminalcima i tajkunima, iz redova vladajućeg režima, jer su jedino oni, od jučer, stekli uslove da budu spokojni, a građani Republike Srpske, pošteni ljudi i patriote, od jučer imaju samo još više razloga za brigu”, navode iz Saveza za promjene.

Pozivaju sve policijske službenike MUP-a Republike Srpske i svih drugih policijskih agencija, da sačuvaju prisebnost i ne upadnu u iskušenja nepotrebnog sukobljavanja u vršenju svojih službenih dužnosti, jer bi svaki sukob, a posebno uz upotrebu sile, imao nesagledive posljedice na stanje mira i bezbjednosti ove zemlje.

“Oni koji su donijeli i podržali ovakve zaključke nisu uopšte zaštitili građane Republike Srpske, osumnjičene za ratne zločine, od neprimjerene prakse Suda i Tužilaštva BiH, ali su zato pružili zaštitu svima onima koji su pod sumnjom da su počinili kriminal i korupciju u vršenju javnih funkcija što do kraja razobličava svu tragikomičnu predstavu, stvorenu jučer vanrednim i dramatičnim sjednicama Vlade Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske, stoji u saopćenju.

U vrijeme kada je, podsjećaju, SIPA bila pod rukovodstvom Sredoja Novića, Mirka Lujića i Gorana Zubca, kadrova SNSD-a, a to je do prije par mjeseci trajalo neprekidno više od deset minulih godina, na sličan način izvršila je pretres 10 policijskih stanica i četiri općine na prostoru Republike Srpske i izvršila lišavanje slobode stotina osumnjičenih Srba za ratne zločine.

“Treba li pritom naglašavati da niti u jednom slučaju nije bilo ovakve reakcije kao jučer – što sigurno ne može biti zaboravljeno u svjetlu činjenice da je, od prije samo mjesec dana, na čelu SIPA-e osoba koja nije imenovana na prijedlog SNSD-a”, navodi se u soapćenju.

Savez za promjene u saopćenju osuđuje nastavak prakse Suda i Tužilaštva BiH u pravljenju vještačke ravnoteže u pokretanju istraga i podizanju optužnica protiv osumnjičenih za ratne zločine u BiH na način da, po pravilu, nakon jednog hapšenja osumnjičenih Bošnjaka odmah uslijedi hapšenje brojnih osumnjičenih Srba.

“Hapšenje, a zatim puštanje na slobodu generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, a odmah sutradan hapšenje pet osumnjičenih Srba u Novom Gradu, samo je potvrda ove nakaradne prakse”, navodi se u zajedničkom saopćenju članica Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP, SRS RS i SNS).

Rad pravosuđa BiH u predmetima ratnih zločina, uspostavljen na ovako nakaradnoj ravnoteži, dovelo je, ističu, javnost Republike Srpske u stanje ogorčenja, o čemu bi svakako trebalo voditi računa, prilikom svake odluke koja se tiče rada pravosudnih institucija BiH.

Savez za promjene podsjeća institucije Republike Srpske da su trebale reagirati na način da odnos prema, očigledno lošoj praksi Tužilaštva i Suda BiH, usmjere isključivo na rješavanje pitanja ratnih zločina, što u zaključcima Vlade i Narodne skupštine uopšte nije vidljivo.

Umjesto da u centar svoga djelovanja režimska većina u Republici Srpskoj stavi mjere za zaštitu svojih građana od loše prakse u slučajevima istraga o ratnim zločinima – zaključci koje su donijeli ishitreno i dramatično, bez bilo kakvih konsultacija sa zvaničnim predstavnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, ministarstava sigurnosti i i pravde u Vijeću ministara BiH, nažalost će onemogućiti i sve istrage o brojnim slučajevima kriminala, korupcije, zloupotreba i sličnih kriminalnih djela kojima se, osim ratnih zločina, bave SIPA i pravosudne institucije BiH.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Kad vidim ovu trojicu, dan mi podje naopako. Eto vi ćete nas spasiti, u vlasti od 1999 godine, istrošeni i sa adresama u Sarajevu, daleko vam lepa kuća.

52 Shares
52 Shares
Copy link