Početna  /  Slavko Vučurević: Trebinjsko tužilaštvo treba raspustiti
Hercegovina Trebinje

Slavko Vučurević: Trebinjsko tužilaštvo treba raspustiti

TREBINjE – Grupa nezadovoljnih građana sa trebinjskog biroa uputila je Republičkom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića zbog sumnje da je, zapošljavanjem dvadeset članova iz porodica poginulih boraca, počinio krivično djelo povreda osnovnih prava radnika. Tim povodom danas se oglasio i gradonačelnik Vučurević.

Mila Marić i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)
Mila Marić i Slavko Vučurević (Foto: Moja Hercegovina)

Prijava je podnesena, kako je novinarima rečeno u Okružnom tužilaštvu u Trebinju, 2013. godine i tek sada se sprovodi postupak provjeravanja navoda iz krivične prijave. Tek kada se utvrdi da postoje indicije da je počinjeno krivično djelo, postupajući tužilac će donijeti naredbu o sprovođenju istrage.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je danas sazvao gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, iznesene su optužbe na rad Okružnog tužilaštva u Trebinju da navodno vrši „pravno nasilje nad administrativnom službom Grada Trebinja i nad ustanovama koje su od javnog interesa za ovaj grad”.

Vučurević je potvrdio da je danas saslušan u Centru javne bezbjednosti Trebinje, te da je u odjeljenju za privredni kriminal saslušana je i direktorka trebinjskog Centra za socijalni rad Mila Marić, zbog, kako tvrdi, toga što je prije mjesec dana u tu ustanovu zaposlila jednu djevojku iz porodice poginulih boraca, na mjesto čistačice.

Marić i Vučurević tvrde da su sporna zapošljavanja sprovedena u skladu sa svim konkursnim procedurama, te da nadležne inspekcije nisu utvrdile nikakve nepravilnosti.

Gradonačelnik Vučurević je danas javno zatražio od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da raspusti Tužilaštvo u Trebinju, jer smatra da je ono „potpuno politički instrumentalizovano i da predstavlja sredstvo političkog obračuna aktuelne republičke vlasti sa neposlušnim i opozicionim lokalnim vlastima“.

“Grupa NN lica je podnijela zahtjev Tužilaštvu da sam ja zaposlio 20 ljudi na nezakonit način. Glavni tužilac Slobodanka Gaćinović je tamo stavila da su joj, navodno, NN lica naložila da ona lično vodi istragu, jer kao ne vjeruju njenim drugim kolegama tužiocima. Pitamo gospođu Gaćinović i postavljam pitanje javnosti da li Tužilaštvo u Trebinju treba da postoji. Ja mislim da ne treba da postoji i da ga treba raspustiti”, istakao je gradonačelnik Vučurević, tvrdeći da su ovi potezi usmjereni protiv pravde i čovječnosti, budući da su, po njegovom shvatanju, djeca poginulih boraca prioritet pri zapošljavanju.

Cijeli slučaj, smatra on, treba posmatrati u svijetlu predstojećih izbora. Njemu je nejasno kako to Tužilaštvo nije reagovalo na, kako je rekao, dokumentovanu prijavu o kriminalu u Fudbalskom klubu “Leotar”, koju je dostavila gradska Skupština prije dvije i po godine.

“Šta je sa kriminalom koji se desio u Bobar banci i oštetio Grad Trebinje za pet miliona maraka? Šta je sa privatizacijama koje su se desile na području Grada Trebinja, koje su uništile naše privredne subjekte? To je jedan klasičan kriminal i čista politička presija od strane Tužilaštva”, smatra Vučurević, koji cijeli slučaj doživljava kao još jedan zločin nad porodicama poginulih boraca.

Tužilaštvo provjerava navode

Iz Okružnog tužilaštva u Trebinju potvrdili su da krivična prijava postoji, ali su demantovali gradonačelnikove navode da su nezadovoljna NN lica tražila da cijeli postupak striktno vodi tužilac Slobodanka Gaćinović.

„Krivična prijava je predata Republičkom tužilaštvu, jer podnosioci, kako je navedeno, nemaju povjerenja u Tužilaštvo u Trebinju. Republičko tužilaštvo je nama dostavilo prijavu, s obzirom na mjesnu nadležnost. Tužilaštvo je zaprimilo prijavu i dostavilo Centru javne bezbjednosti Trebinje da se ispitaju navodi iz krivične prijave, što centar u ovom momentu i vrši. Dakle, istraga se ne vodi, samo se provjeravaju navodi u krivičnoj prijavi“, rekao je portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović.

Srđan Vukanović (Foto: Moja Hercegovina)
Srđan Vukanović (Foto: Moja Hercegovina)

Komentarišući gradonačelnikove optužbe da Tužilaštvo ništa nije preduzelo po pitanju krivične prijave u slučaju FK „Leotar“, Vukanović je kazao da je rad na tom predmetu u toku, da je prikupljena dokumentacija, te da su neki svjedoci već ispitivani.

Nikolija Bjelica

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • A biće da su oni uHET i EPRS pred izbore primljeni po zakonu????Ili možda zakon važi samo za djecu boraca?????

0 Shares
0 Shares
Copy link