Početna  /  Vučinić o glasanju umjesto Vukanovića: Stevandić me optužio kao da sam kriminalac, a on je napravio veći prekršaj Poslovnika! Zašto ne može sakriti mržnju koju osjeća prema meni?! (VIDEO)
Izdvajamo Republika Srpska

Vučinić o glasanju umjesto Vukanovića: Stevandić me optužio kao da sam kriminalac, a on je napravio veći prekršaj Poslovnika! Zašto ne može sakriti mržnju koju osjeća prema meni?! (VIDEO)

Đorđe Vučinić
Jučerašnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske obilježilo je glasanje za potpredsjednika Skupštine iz reda opozicije, tačnije situacija u kojoj je Vučinić, prekršivši Poslovnik, glasao umjesto Nebojše Vukanovića koji u tom momentu nije bio u sali. Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine izjavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vučinića zbog ovog prekršaja, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti jer prekršaj koji je napravio Vučinić koji ne bježi od odgovornosti, svakako ne spada u one koji bi se okvalifikovali kao krivično djelo. Vučinić je danas u press sali NSRS održao konferenciju sa Nebojšom Vukanovićem na kojoj je priznao grešku i naveo da će biti dostupan svim nadležnim institucijama, istakavši da je prekršio Poslovnik, ali da je to učinio i Stevandić, ne pridržavajući se istog.

Nebojša Vukanović, šef poslaničkog kluba ”Za pravdu i red” rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da Đorđe Vučinić jeste napravio prekršaj, preuzevši i na sebe dio odgovornosti. Istakao je da su spremni da snose sankcije. Đorđe Vučinić je nakon toga ponovio ono što je Vukanović rekao ne osporavajući da je napravio grešku, a potom je pročitao Član 147 Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske u kojem je opisan prekršaj koji je učinio. U tom Članu se navodi da se trebalo ponoviti glasanje, a poslanik koji je napravio prekršaj trebao je biti udaljen sa sjednice od strane predsjednika Skupštine, što se nije dogodilo. Vučinić smatra da je i Stevandić napravio grubi prekršaj Poslovnika, ne postupajući onako kako je predviđeno gorenavedenom stavkom Poslovnika.

”Stevandić nije učinio ono što je morao po Poslovniku, nego me je optužio kao da sam kriminalac. Tu sam, uhapsite me odmah, nije nikakav problem. Ako je ovo najviše što mogu da nam nađu, svaka im čast.” – rekao je Vučinić.

O svemu se oglasio i Nenad Stevandić, koji je ponovio da će Vučinića prijaviti nadležnim organima.

”Ono što je iznad poslovnika o radu Narodne skupštine jesu zakoni i Ustav Srpske. Nadležne skupštinske komisije sagledaće koji su zakoni i članovi Ustava Republike Srpske prekršeni ovakvim postupkom Vučinića, a kao predsjednik Narodne skupštine dužan sam da reagujem. Drago mi je ako se Vučinić izvinio i sigurno je da nisam za neku drakonsku kaznu.” – rekao je novinarima Stevandić.

Tokom press konferencije koju je takođe održao u skupštinskoj sali, Nenad Stevandić je ušao u verbalni sukob sa Đorđem Vućinićem koji je prisustvovao konferenciji, ali nije ništa govorio, da bi u jednom momentu, Stevandić kojem je očito zasmetalo Vučinićevo prisustvo rekao:

”Nemoj sad da te izbacim napolje, jer ovo je mjesto za novinare! I ne možeš da me ometaš dok ja održavam press konferenciju, je li ti jasno?! Prestani komunicirati sa mnom i nemoj nikoga da ometaš! Hajde prestani da ometaš i izađi napolje! Odmah izađi napolje da mogu da nastavim konferenciju! Ti nisi novinar, napusti mjesto za novinare!” – rekao je Stevandić.

Vučinić je pokušao objasniti da ne ometa ništa i nikoga i da će sam napustiti konferenciju, upitavši Stevandića kako ne može da sakrije mržnju prema njemu, nakon čega je napustio koneferenciju za medije.

Pojedini mediji, među kojima su RTRS i ATV su sinoć, kao udarnu vijest, objavili, da je Vučinić ”počinio teško krivično djelo” (?!), što svakako ne odgovara stvarnom stanju, a cijela priča će svakako dobiti epilog uskoro, a budući da se radi o prekršaju opozicionog političara, nema sumnje da će se nadležne službe i organi što prije pozabaviti ovim slučajem.

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap