Početna  /  Vučić: Zemljama regiona otvaraju se mnogobrojne mogućnosti
Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Srbija Vijesti

Vučić: Zemljama regiona otvaraju se mnogobrojne mogućnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su sastanci koje će imati sljedeće sedmice, među kojima je i onaj sa članovima Predsjedništva BiH, važni za vojnu, političku i energetsku bezbjednost, ističući da se zemljama regiona otvaraju brojne mogućnosti.

“Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi. Želeo bih da u duhu prijateljstva razgovaramo o zajedničkim prioritetima i mogućnostima za unapređenje saradnje koja će doprinijeti razvoju naših zemalja i naroda”, rekao je Vučić za “Blic”.

List ocjenjuje, ukazujući na Vučićevu agendu za decembar, da bi sljedeći mjesec mogao da bude odlučujući kada je riječ o odnosima u regionu.

“Blic” navodi da će se Vučić u decembru sastati sa liderima zemalja zapadnog Balkana i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i da će učestvovati u više rundi razgovora Beograda i Prištine.

U Beograd u ponedjeljak, 4. decembra, stižu članovi Predsjedništva BiH predvođeni predsjedavajućim Draganom Čovićem.

List napominje da će ovo biti prvi zvanični susret Vučića i Bakira Izetbegovića nakon izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH “da se nada da će BiH priznati Kosovo”.

“Blic” piše da su velike šanse da se sljedeće sedmice “na stolu” nađu i prijedlozi o razgraničenju između Srbije i BiH.

Izvor blizak predsjedniku Srbije rekao je za ovaj list da se prethodnih dana i sedmica vrlo intenzivno radilo i da to što Vučića nije bilo mnogo u javnosti ne znači da su odnosi u regionu bili zapostavljeni.

“Radilo se iza zatvorenih vrata, rješavale su se ključne stvari u vezi sa BiH i /samoproglašenim/ Kosovom. Izaslanici su takođe bili angažovani. Predsjednik je sve vreme bio na vezi i sa Bakirom Izetbegovićem i sa /predsjednikom Republike Srpske/ Miloradom Dodikom. Već 6. decembra očekuje se da budu poznati rezultati tih razgovora”, rekao je ovaj izvor.

Dva dana nakon delegacije BiH, na sastanak u Beograd dolaze premijeri Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras i Rumunije Mihaj Tudose.

Nakon susreta u Varni, gdje je održan prvi sastanak, lideri četiri zemlje razgovaraće u Beogradu o evropskoj perspektivi Srbije, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji.

“Bugarska preuzima predsjedavanje EU i njihova podrška će biti od velikog značaja, naročito kada je riječ o prezentaciji zajedničkih projekata za koje su potrebna sredstva EU”, kaže izvor ovog lista.

Riječ je o sastanku koji se smatra ključnim za budućnost regiona, a veliki dio će biti posvećen energetskoj bezbjednosti.

0 Shares
0 Shares
Copy link