Početna  /  Vučić: Ne razmišljam ni o rekonstrukciji ni o izborima, Srbija stabilna
Srbija Vijesti

Vučić: Ne razmišljam ni o rekonstrukciji ni o izborima, Srbija stabilna

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji Vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.

vucic_tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić (FOTO: Tanjug)

“Treba da uspemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju i ja se bavim time kako da se suočimo sa svim tim izazovima i da u svemu tome imamo što više. Kad budemo uplovili u mirnu luku, videćemo”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija nema vremena za izbore i rekonstrukcije Vlade.

“Mi na izbore ne idemo ne zato što se plašimo rezultata, već i o tome i o rekonstukciji ne razmišljamo zato što se bavimo rešavanjem problema običnih ljudi”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poluhisterija vlada u celoj Evropi.

“Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će posle ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ‘piju’ suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odražava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. MIslite da je u Bosni situacija idealna – pa nije. Treba da uspemo naš brod kroz to da provučemo”, rekao je Vučić.

“Poštujem sud, ali mislim da generali nisu krivi”

Premijer je izjavio da poštuje rad i odluku Vojnodisciplinskog suda, koji je izrekao kazne generalima Ranku Živaku i Predragu Bandiću u predmetu pada helikoptera, ali da lično i kao predsednik vlade smatra da oni nisu ni za šta krivi.

“Što se mene tiče, kao premijera i lično, ni Živak, ni Bandić nisu ni za šta krivi, oni su radili ono što bi svako od nas uradio”, rekao je Vučić.

Predsednik vlade je rekao da ne zna da li su oni poštovali procedure u potpunosti ili ne, ali da zna da su imali najbolju nameru.

“To su do sad hiljadu puta uradili, samo ja sam tri puta prinudno sleteo u uslovima koji su bili teži, pa šta sad, treba svi ti komandiri da idu na odgovornost. To je život, dešsavaju se nesreće”, naveo je Vučić.

On je dodao da neko na silu pokušava da tu temu stavi na dnevni red, kako bi se destabilizovala Srbija ili “da bi se pravio ukraijnski scenario ‘genija’ Borka Stefanovića”.

“Ja sam ponosan što nije bilo ukrajinskog scenarija i obećavam da, dok sam ja premijer, ukrajinskog, niti bilo kakvog scenarija iz okruženja koje smo imali prilike da vidimo, neće biti”, rekao je Vučić.

Srbija neće dizati zidove

Srbija neće da podiže nikakve zidove pred migrantima, izjavio je Aleksandar Vucić i podvukao da je to stav, što se tiče migrantske krize, koji se neće promeniti.

Vučić je rekao da je Srbija uputila svoje priomedbe na predstavljeni nacrt deklaracije o kojoj će danas raspravljati EU, da su i druge zemlje iznele svoje, kao i da je nešto izmenjen plan stigao jutros.

Kako je rekao, poslata su suprotstavljena rešenja različitih zemalja sa Balkana i mi se prilično slažemo sa hrvatskim, a i oni sa našim, a u potpunosti se slažemo sa onima koje je prosledila Bugarska. On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko rešenje, da svi vide šta se dešava u regionu, ali i među članicama EU , a u celoj toj situaciji Srbija je uspelasd da sačuva stabilnost.

“Imaćemo teške razgovore, nikome prijatne. Nadam se sveobuhvatnom rešenju. U te razgovore ne ulazimo sa ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti…ono čega se plašimo je destabilizacija regiona i to nema veze sa ovim sastankom i to me brine” rekao je Vučić.

Vlada uspela da održi stabilnost

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Vlada Srbije uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu.

“Srbija je uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju, danas je finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u Jugoistočnoj Evropi,”, rekao je premijer, sumirajući godinu i po dana rada svoje vlade.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatzima po sva četiri cilja koja je postavio na početku mandata – politička stabilnost, zaustavljanje ekonomskog propadanja Srbije i sprečavanje bankrota, pravljenje i sprovođenje plana za izlazak iz krize i dobra regionalna saradnja.

On je naveo da je Srbija uspela da održi političku stabilnost, uprkos situaciji u regionu i Evropi i brojnim izazovima, od poplava, preko migranske krize, pokušaja donošenja rezolucije u Srebrenici, situacije oko ulaska Kosova u Unesko.

Vučić je rekao da je Srbija, posle godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa, izašla iz krize, te da je, iako je planirani deficit odobren od MMF za ovu godinu 5,5 odsto, deficit na nivou države sveden na 3,3 odsto, a da veruje da će biti i ispod tri odsto.

“Siguran sam da je MMF shvatio da smo to sistemski rešili i zato ne očekuje probleme po tom pitanju”, rekao je Vučić.

On je dodao da nije zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave, te da očekuje da će biti novih zahteva MMF u tom pogledu. Vučić je naveo da veruje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do Nove godine, kao i da moraju biti pokrenuta određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput MSK u Kikindi.

“Zato su važni razgovori sa Rusima”, rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija drži plana za izlazak iz krize “kao pijan plota”, gotovo striktno i da su zato postignuti odlični rezultati.  Naveo je i da očekuje da će Srbija na svetskoj biznis listi koja izlazi u narednim danima dramatično napredovati, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 država.

“To pokazuje da je Srbija na dobrom i sigurnom putu”, rekao je Vučić.

On je dodao i da je ova godina prva u više decenija u kojoj nije bilo rebalansa budžeta.

Premijer je, navodeći da će rast BDP u 2015. godini ići između 0,7 do 1 odsto, a da je siguran da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.

“Onda to postaje dinamičan rast u kojem će svaki građanin jasno osetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost”, rekao je Vučić.

Trenutni problem Srbije je “stari dug”, odnosno dug Srbijagasa Rusiji u visini od 303 miliona evra, kao i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.

Izvor: TANJUG

0 Shares
0 Shares
Copy link