Početna  /  Vučić: Beograd i Priština daleko od rješenja
Svijet

Vučić: Beograd i Priština daleko od rješenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Beograd i Priština daleko od rješenja, ali da neće biti nikakvih tajnih odluka i da će, ako ikada dođe do rješenja, o tome obavijestiti građane.

Foto: Tanjug

On je na konferenciji za novinare o pregovorima o rješenju pitanja Kosova rekao da su u septembru, za kada je zakazana nova runda pregovora, teški dani pred zvaničnim Beogradom.

“Do bilo kakvog kompromisnog rješenja je teško, gotovo nemoguće doći”, rekao je Vučić.

On je rekao da je rješenje pitanja Kosova potrebno što prije, jer je potreban dugotrajan mir između Srba i Albanaca.

“Neophodno nam je rješenje koje bi značilo stvaranje neke vrste sigurnosti i bezbjednosti za naše građane”, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija insistirati na rješavanju odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu i rješavanju pitanja srpske imovine.

Vučić je rekao da je, kada je o SPC-u riječ, potrebno formiranje zaštićenih zona i da imovina crkve mora da ostane SPC-u čije je sjedište u Beogradu.

Govoreći o pitanju imovine, Vučić je rekao da mora da se reši privatna imovina Srba, imovina SPC, imovina privrednih subjekata na Kosovu, a koji su registrovani u centralnoj Srbiji, i državna i društvena imovina Srbije na Kosovu.

“Imovina se na Kosovu do 1999. vodila u katastru zemljišta. Posedujemo tačne, precizne i validne podatke”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je 1.930 dana kako Priština nije ispunila svoju obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da su Srbima mnoga prava uskraćena zbog toga.

“Prema Briselskom sporazumu, ZSO je ta koja predlaže komandanta regionalne policije za sjever. ZSO predlaže četiri kandidata, a Priština od njih bira jednog. Danas to ne možemo da ostvarimo, jer nema ZSO, pa nam komandanta za sjever bira Priština”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbi mogu da sami formiraju ZSO, ali da bi Priština, uz pomoć međunarodnih faktora, to iskoristila da uđe na sever i zauzme vitalne resurse i uspostavi kontrolu, te da će zato Srbija pratiti dešavanja u međunarodnoj zajednici i birati trenutak i poteze za sprovođenje svojih interesa.

Vučić je rekao da od svjetskih sila nezavisnost Kosova nisu priznale Rusija i Kina, a od regionalnih Indija i Brazil, dok su zapadne zemlje “koje odlučuju o našoj sudbini” priznale Kosovo.

On je rekao da bi volio da teret rješenja Kosova preuzme sam, ali da to po Ustavu nije moguće i da će odluku morati da donesu građani.

“Narod će imati jasno i precizno da se izjasni o potencijalnom sporazumu do kojeg bismo možda jednog dana mogli da dođemo”, rekao je Vučić i dodao da referendumsko pitanje neće biti koncipirano tako da su u njemu povezani članstvo u EU i sporazum sa Kosovom.

0 Shares
0 Shares
Copy link