Početna  /  Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Branimiru Glavašu
Hrvatska

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Branimiru Glavašu

ZAGREB – Vrhovni sud u Zagrebu odlučio je danas da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, kojom je on bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima, javili su hrvatski mediji.

branimir-glavas
Branimir Glavaš (FOTO: Vecernje.hr)

Reč je o slučajevima „Garaža” i „Selotejp” iz 1991.

Predstavnica Tužilaštva zatražila je strože kazne za šestoricu optužnih vrdeći da sud prilikom odeđivanja kazne nije vrednovao sve okolnosti.

Prema prvostepenoj presudi za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik i da je upravo on određivao kriterijumeza odabir i stigmatizaciju žrtava.

Odbrana je, međutim, tvdila da je u postpku došlo do niza povreda krivičnog postupka i zakona, te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega su tražili ukidanje presude i novo suđenje pred novim većem, prenosi Tanjug.

Glavaš: Ukidanje presude stvara osnovu za pozitivan ishod

ZAGREB – Branimir Glavaš, kojem je Vrhovni sud u Zagrebu danas ukinuo prvostepenu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. u slučajevima „garaža” i „selotejp”, rekao je da ukidanje te presude u celini stvara „realne osnove” da pravosudni proces za njega završi pozitivno.

„Veoma sam zadovoljan što je prvostepena presuda iz 2009., kojom sam bio osuđen na 10 godina zatvora ukinuta, i to u celini, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kad dođe do ponavljanja prvostepenog postupka”, izjavio je Glavaš za Novu TV, a prenela agencija Hina.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima, a Glavaš očekuje da bi to moglo da se dogodi krajem jeseni ove godine.

Na pitanje novinara da li i dalje smatra da je suđenje bilo pod uticajem Hrvatske demokratske zajednice, Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao da je HDZ predvođen tim ljudima pokrenuo postupak i represivni aparat, od policije, državnog tužilaštva do tajnih službi.

„Kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, to je žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti”, istakao je Glavaš, dodavši da se radi o politički pokrenutom i montiranom političkom procesu.

„Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri meseca ukinuo drugostepenu presudu, a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostepenu, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi sa pravom uliva veru i nadu u optimizam, da će ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene”, napomenuo je.

Glavaš očekuje pravičan postupak, bez uticaja politike.

„Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još 10 godina da se utvrdi i dokaže istina”, rekao je on.

Glavaš je uveren da će u tome uspeti, što mu je, kako tvrdi, „obaveza radi porodice, prijatelja i hrvatskih branitelja koji su u njega verovati svih ovih 10 godina” i zbog toga da pokaže da je „Domovinski rat čist kao suza”.

Povodom skorih izbora, Glavaš je poručio HDZ-u da, zahvaljujući ukidanju presude, sada može da najavi da će aktivno učestvovati u predizbornoj kampanji i izbornom procesu, najverojatnije u 4. izbornoj jedinici, prenosi Tanjug.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link