Početna  /  Vučić nakon presude Glavašu: “Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem”
Srbija Vijesti

Vučić nakon presude Glavašu: “Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem”

BEOGRAD – Mandatar Aleksandar Vučić ocenio je odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu kao sasvim neshvatljivu.

aleksandar_vucic_mh_2
Aleksandar Vučić (FOTO: Moja Hercegovina)

Osim toga, izjavio je da je situacija srpskog naroda u Hrvatskoj sve komplikovanija i teža.

“Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno”, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon promocije knjige o Vinstonu Čerčilu koju je napisao šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem, dodao je Vučić.

“U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi”, počucio je premijer.

Kako je naveo, mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te činjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo.

S druge strane, dodao je, te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti.

“Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem”, primetio je.

Vučić je naveo i da bi želeo da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovremeno plaši da oni sada imaju svoje probleme u Evropi.

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štiti svoju antifašističku prošlost, čuvaće uspomenu na ubijene u Drugom svetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama.

“To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome jasno vam je da je nemoguće da podilazimo narodu koju bi želeo mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagujemo mudro i odgovorno u interesu narod”, zaključio je, uz poruku da odluke moramo donositi trezveno i mirno pre svega zbog Srba u Hrvatskoj.