Četvrtak, 23.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Vojni rok u Severnoj Koreji: Najgore iskustvo na svetu

  Podijeli:

  U Severnoj Koreji nema razlike među polovima kada je u pitanju vojska, jer u nju moraju i momci i devojke.

  Foto: Business Insider
  Foto: Business Insider

  Muškarci u Severnoj Koreji vojsku služe 10, a žene sedam godina. Specijalne jedinice ličnih čuvara Kim Džong-una u vojsci ostaju pak 13 godina.

  Vojni rok je obvezan, a u vojsku se većina upisuje nakon srednje škole. Oni koji odu na studije, obično vojsku ‘odrađuju’ nakon završetka školovanja, pri čemu osobe sa univerzitetskom diplomom mogu dobiti pet godina vojnog roka, dok oni koji su dobili titulu inženjera ili su pohađali neki naučni studij, u vojsci ostaju svega tri godine jer je bivši vođa Kim Džong-il želeo da ohrabri i podstakne ljude na naučne studije.

  Glavna poteškoća s kojom se susreću oni koji služe vojni rok jeste to što moraju da trpe glad. Vojnici u specijalnim jedinicama su, doduše, dobro zbrinuti, ali oni koji su stacionirani izvan glavnoga grada Pjongjanga dobiju samo dva ili tri krompira za obrok ili se hrane sirovim kukuruzom ili pirinčem.

  Zahvaljujući takvoj prehrani, severnokorejski vojnici su nekoliko centimetara niži od svojih južnokorejskih kolega, napisao je Adam Katkart.

  Uprkos oskudnim obrocima, vojnici ne samo da treniraju, nego odlaze i da pomažu poljoprivrednicima na njihovim pirinčanim poljima. Mnogi od njih su vrlo mršavi i gladni, i očajnički žele da pobegnu.

  Vojna policija uvek pazi na dezertere koji beže u potrazi za hranom. Ponekad ti vojnici kradu od civila i poljoprivrednika, jer su očajni i gladni. A ako nađu bilo šta jestivo, ukrašće to bez razmišljanja.

  Priča se i da neki viši oficiri čak naređuju vojnicima da idu da kradu. Ako ne uspeju, budu kažnjeni, piše Guardian.

  Polovina vojnika kući se vraća pateći od posledica neuhranjenosti, a mnogi se otpuštaju kući kako bi se oporavili. Većina je preslaba za samostalno hodanje, pa ih njihovi roditelji moraju pokupiti i hraniti kako bi povratili snagu i zdravlje. Kada im se zdravstveno stanje pak poboljša, vraćaju se nazad u vojsku.

  Srećni su oni koji služe u specijalnim jedinicama ili imaju posebno dobre oficire koji se brinu za njih. Nesrećniji, s druge strane, umiru od gladi pre nego što im roditelji pomognu. Zbog svega toga služenje vojnog roka u Severnoj Koreji jedno od najgorih u svetu.

  Izvor: EXPRESS.HR / IVANA BARIŠIĆ

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI