Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Vojislav Prelević na Leotaru uzgaja endemsko drvo muniku

  Podijeli:

  TREBINJE – Vojislav Vojo Prelević, trebinjski planinar, biciklista, ali prije svega zaljubljenik u prirodu, posadio je na Leotaru drvo muniku (Pinus heldreichii), endemsku vrstu Balkanskog poluostrva.

  vojislav-prelevic-leotar
  Vojislav Vojo Prelević na Leotaru (Foto: P. Mucović, Avaz.ba)

  Prirodno stanište

  Ovaj entuzijasta na leđima nosi po 10 litara vode i pješači nekoliko kilometara po nepristupačnom terenu da bi drvo munike održao u životu u sušnom ljetnom periodu u krševitoj Hercegovini.

  Prema Vojinim riječima, munika je drvo koje ga je oduvijek oduševljavalo i fasciniralo, pa je tako odlučio da pokuša da ga uzgoji i na 850 metara nadmorske visine, što i nije baš visina na kojoj uspijeva ovo drvo, jer njegovo prirodno stanište je na većim nadmorskim visinama, gdje je klima mnogo surovija.

  – Munika je veoma rijetko drvo. Na ovom našem području ima je na Orjenu. Njeno stanište je između 1.300 do 2.000 metara nadmorske visine. Ja sam, eto, odlučio da pokušam da je uzgojim na nešto manjoj nadmorskoj visini. Već nekoliko godina na samom kraju zime posijem sjeme i obilazim redovno i zalijevam. Ove godine mi se primila jedna i dobro krenula. Od početka ljeta nekih desetak puta sam iznosio po 10 litara vode da je zalijem i održim u životu – kaže Vojo i dodaje da mu se ponekad u njegovom obilasku munike pridruži i prijatelj Fahrudin Dino Erkočević koji mu je pomagao da nosi vodu.

  vojislav-prelevic-munka-2
  Redovno obilazi i zalijeva muniku na 850 metara nadmorske visine (Foto: P. Mucović, Avaz.ba)

  Otporno drvo

  Vojo nam je ispričao da je munika građevinsko drvo koje su nekada Austro-Ugari koristili za brodove, ali i za prozore, dok ga seljaci u kućnoj radinosti koriste za izradu posuđa, jer je munika otporna na vodu i vlagu.

  Izgorjela u požaru

  Prelević dodaje da ovo nije prvi put da sadi muniku.

  – Prvi put sam muniku posadio na planini Kravici na granici s Crnom gorom. Odgajao sam je dvije godine u Trebinju i onda posadio u Kravici. Primila se i dobro je krenula. Kada je odrasla nekih tridesetak centimetara, na tom području je izbio šumski požar u kojem je izgorjela i moja munika – prisjeća se Vojo.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI