Početna  /  Vještaci na suđenju Iliću: Bajoviće pogodili projektili koji su ispaljeni iz auta
bileća Hercegovina

Vještaci na suđenju Iliću: Bajoviće pogodili projektili koji su ispaljeni iz auta

BILEĆA, TREBINJE – Suđenje Bilećaninu Nemanji Iliću (34), koji je optužen da je 14. jula 2015. hicem iz pištolja ubio svog sugrađanina Marka Bajovića (1986.), a njegovog brata Miloša (33) teško ranio, nastavljeno je danas u trebinjskom Okružnom sudu iskazima sudskih vještaka iz Novog Sada Vladimira Pilija i Dejana Belića.

Nemanja Ilić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Navedeni vještaci vršili su sudsko medicinsko i balističko vještačenje na zahtjev Ilićeve odbrane. Prema njihovim riječima, kod Ilića je, nakon spornog događaja, konstatovana povreda sa desne strane vrata koja je mogla nastati kao posljedica udarca otvorenom šakom, a na dijelu njegove majice u predjelu vrata postojalo je oštećenje.

– To nam govori da je došlo do sukoba u kojem bi ovakva povreda i oštećenje mogli da nastanu – stav je Pilije i Belića.

Takođe, vještaci su ustvrdili da su četiri strijelne rane koje je Ilić iz pištolja nanio oštećenom Milošu Bajoviću nastale od dva projektila i to od projektila koje je optuženi ispalio iz automobila.

– Tri strijelne rane koje su Milošu nanesene bile su posljedica jednog projektila koji se raspao na fragmente nakon prolaska kroz vjetrobransko staklo Ilićevog automobila, dok je drugi projektil napravio jednu strijelnu ranu. Iz automobila su ispaljena najmanje četiri projektila, a nađene su tri čaure – tvrde vještaci.

Oni smatraju da je Ilić i u Marka i u Miloša pucao iz automobila, a da postoji mogućnost da su “čaure ispale van auta kad je optuženi iz njega izašao”.

Ako je Ilić pucao van vozila, ti projektili nisu pogodili ni Marka, ni Miloša – zaključili su vještaci.

Oni su naveli da nisu mogli da utvrde da li je Marko Bajović upucan kroz otvoren prozor ili kroz otvorena vrata autobomila, niti da utvrde sa koje daljine je Ilić pucao na njega i na njegovog brata Miloša.

– Metoda kojom su vještaci prethodno utvrdili udaljenost Ilića od oštećenih u trenutku pucanja nije podesna. To što je prethodno izvještačeno, za nas je neprihvatljivo,  jer metoda koju su ti vještaci koristili ne koristi se za utvrđivanje daljine pucanja – smatraju vještaci.

Prema njihovom mišljenju, Ilić je na Marka pucao sa udaljenosti veće od 20 centimetara, dok je na Miloša pucao sa udaljenosti koja nije veća od 2 do 3 metra.

– Međutim, mi ne možemo da ponovimo analizu daljine pucanja – istakli su Pilija i Belić.

Na prigovor i pitanje tužioca Žarka Milića kako su u svom izvještaju mogli da ustvrde da “sve ukazuje na to da je povredu na vratu i poderotinu na majici Iliću nanio ubijeni Marko Bajović”, vještaci su rekli da “nisu imali druge podatke koji govore da su povreda i oštećenje nastali na drugi način”.

Nakon što je Milić iznio mogućnost da je povredu i poderotinu Iliću nanio Branislav Bajović koji je posvjedočio da je sa njim došao u kontakt nakon pucanja na Bajoviće u noći ubistva, vještaci su potvrdili da postoji mogućnost da su one nastale i na taj način.

Odbrana je, nakon svjedočenja vještaka, predložila da se uradi rekonstrukcija događaja na mjestu gdje se ubistvo dogodilo, što će biti predmet narednog glavnog pretresa ukoliko Okružni sud u Trebinju usvoji ovaj prijedlog. Tužilac Milić rekao je da se ne slaže sa ovim prijedlogom.

Tužilac Žarko Milić predložio je da vještak Zorana Lazarević, koja se zbog zdravstvenih razloga nije odazvala na nekolika prethodna glavna pretresa, bude saslušana putem video linka. I o ovom prijedlogu sud će naknadno odlučiti, pa se još uvijek ne zna kada će biti sljedeći glavni pretres.

Podsjećamo, Bilećanin Nemanja Ilić (34) izjasnio se 10. novembra, u Okružnom sudu u Trebinju, da nije kriv za ubistvo svoga sugrađanina Marka Bajovića (1986.) i teško ranjavanje njegovog brata Miloša (33). On se u pritvoru nalazi od od 14. jula 2015. godine.

Jelena Denda Borjan

147 Shares
147 Shares
147 Shares
Copy link