Početna  /  Više od pet miliona maraka za izgradnju sistema za navodnjavanje u Trebinju
Hercegovina Trebinje

Više od pet miliona maraka za izgradnju sistema za navodnjavanje u Trebinju

TREBINjE – Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje u Trebinju, koji je vrijedan 5.831.043 KM, potpisali su danas u ovom gradu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i izvođači radova – konzorcijum firmi “Buk promet” Bijeljina i “Herc gradnja” Bileća. 

Projekat sa 85 odsto finansira Vlada Republike Srpske, sredstvima Svjetske banke, a sa 15 odsto Grad Trebinje, što je oko 850.000 KM. Planirano je da prva faza projekta bude završena za godinu dana.

U prvoj fazi, kako je naveo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, biće izgrađen centralni cjevovod od 10 kilometara, dvije crpne pumpe, dva rezervoara i ostali prateći sadržaji.

„Potpisivanje ugovora izgradnje 860 hektara sistema za navodnjavanje u Trebinju predstavlja daljni napor i kontinuitet da se nastavi sa izgradnjom irigacionog sistema u RS. Kada završimo prvu fazu, treba odmah započeti drugu fazu i doći do toga da svaki hektar u Trebinju ima vodu“, istakao je Mirjanić.

On je rekao da je siguran da će izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju za sobom povući i ostale aktivnosti kada je riječ o zemljištu, te naveo da na području Trebinja ima oko 3.800 hektara državnog zemljišta, da je 947 hektara već dato pod koncesiju, a 2.200 hektara treba identifikovati, inventarisati i napraviti program njegovog uređenja.

“To će zajedno raditi Ministarstvo, Grad Trebinje, Geodetska uprava i Pravobranilaštvo”, rekao je Mirjanić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, pojasnio je da je u drugoj fazi planirana izgradnja sekundarne mreže za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, te postavljanje instalacija prema zubačkom platou sa pumpnim sistema i dovođenja vode u sela Turmenti, Orašje, Konjsko, Radešići, Bogojević selo i Ubla.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u resornom ministarstvu Stefan Mitrović rekao je da će se sutra početi sa procedurom nabavke usluga izgradnje sličnog sistema u Ljubinju, koji će obuhvatiti površinu od 250 hektara i imaće jednu pumpnu stanicu, rezervoar zapremine veće od 200.000 metara kubnih i mrežu preko 13 kilometara.

0 Shares
0 Shares
Copy link