Početna  /  Veliko pomirenje: Erdogan pušta Ruse u NATO bazu
Svijet

Veliko pomirenje: Erdogan pušta Ruse u NATO bazu

Turska je spremna da dozvoli Rusiji da koristi NATO vojnu bazu Inčirlik za operacije u Siriji, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Rusija položaje Islamske države trenutno napada iz baze Hmeimim u sirijskoj provinciji Latakiji.

“Zeleno svetlo” za ulazak ruske vojske u Inčirlik bi moglo da ima mnogo većeg odjeka na Zapadu nego u samoj Siriji, jer tu bazu već koriste snage NATO i tamo su locirani vojnici i avioni SAD, Nemačke i Velike Britanije.

“Mi možemo da sarađujemo sa bilo kim u borbi protiv terorista Islamske države. Kao što znate, otvorili smo vrata baze Inčirlik za svakoga ko želi da učestvuje u aktivnoj borbi protiv ID. Zašto da ne sarađujemo i sa Rusijom? Teroristi su naš zajednički neprijatelj i svi bi trebalo da se borimo protiv njega. Moj kolega Sergej Lavrov i ja smo se saglasili oko toga”, rekao je Čavušoglu za TRT Haber.

Čavušoglu je nakon razgovora sa ruskim kolegom u Sočiju rekao i da će se predsednici dve zemlje sastati krajem meseca ili početkom avgusta.

Ovo je novi korak u “velikom pomirenju” Rusije i Turske, koje je inicirano izvinjenjem predsednika Turske Tajipa Erdogana, nakon čega je Vladimir Putin naložio da se ukinu sankcije prema Turskoj.

Ubrzo je bilo još nekoliko signala naglog otopljavanja odnosa dve zemlje, a nedavno je došlo i do sukoba na liniji Turska-Nemačka baš oko ove baze, jer je delegaciji iz Berlina “zabranjena” poseta, uz ocenu da “nije primereno da se održavaju političke posete u vojnoj bazi”.

0 Shares
0 Shares
Copy link