Početna  /  Vek od kraja Prvog svetskog rata, svetski lideri u Parizu
Svijet

Vek od kraja Prvog svetskog rata, svetski lideri u Parizu

Centralna svečanost, kojom je svet obeležio 100 godina od kraja Prvog svetskog rata održana je ispred Trijumfalne kapije u Parizu, u prisustvu više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica rata, ali i visokih predstavnika UN i evropskih institucija.

Foto Tanjug/AP Photo/Francois Mori, Pool

Ceremonija obeležavanja stote godišnjice kraja Velikog rata počela je s malim zakašnjenjem, nešto posle 11 sati. Tačno u 11 sati 11. novembra 1918. je potpisano primirje. Intonirana je francuska himna i Makron je izvršio smotru vojnika, prenosi N1.

U Pariz na svečanost stiglo i oko 60 članova Udruženja potomaka ratnika Srbije sa željom da polože venac kraj Trijumfalnih vrata, ali ih je policija u tome sprečila.

U svom govoru na svečanosti, francuski predsednik rekao je da se Evropa umalo samouništila u paklu rata i pozvao okupljene svetske lidere da se “bore za mir”.

Makron je podsetio na, kako je rekao krvavi Prvi svetski rat i njegove žrtve i rekao da danas istorija preti da se ponovi, i da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu da “prenesu našoj deci svet o kom su generacije sanjale”.

On je rekao da su i pobednici i pobeđeni dugo bili u istoj žalosti i da lekcija ne može biti “jedan narod protiv drugih” što obavezuje sadašnje generacije da misli o budućnosti i suštinskim stvarima.

Makron je pozvao okupljene šefova država ili vlada da “saberu svoje nade a ne da suprotstavljaju svoje strahove” i da odbace “opčinjenost povlačenjem, nasiljem i dominacijom”.

On je upozorio na krhkost mira i opasnost nacionalizma i ukazao da “tragovi rata nikad nisu nestali”.

“Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo našu istinsku i ogromnu odgovornost”, rekao je Makron.

Makron se založio za multilateralni pristup svetske vladavine u trenutku kada sve više zemalja izgleda naklonjeno da tome okrenu leđa, među prvima SAD, glavna svetska sila.

Po završetku ceremonije svetske vođe su se uputile ka Jelisejskoj palati gde im francuski predsednik priređuje ručak i gde će se posle zadržati u neformalnom razgovoru.

Kasnije podne održava se forum za mir na kome će se okupiti ševovi vlada i država ali takođe predstavnici nevladinih organizacija, preduzetnici, šlanovi civilnog društva da razgovaraju o upravljanju u svetu.Forumu neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp koji će umesto toga otići na američko groblje pored Pariza da oda pošast svojim sunarodnicima koji su pali na frontu. 

BETA / N1

0 Shares
0 Shares
Copy link