Početna  /  Vanja Grbić za MH: Kroz odbojku učim djecu pravim vrijednostima
Hercegovina Trebinje

Vanja Grbić za MH: Kroz odbojku učim djecu pravim vrijednostima

TREBINJE – Proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić ovih dana boravi u Trebinju gdje sprovodi aktivnosti u okviru odbojkaškog kampa za djecu koji se održava u sportskom centru Grada sunca. Za “Moju Hercegovinu” Vanja između ostalog, govori o značaju sporta za pravilan razvoj i odrastanje djece, te o sopstvenoj misiji da kroz odbojku pomaže mladima da se izgrade u zdrave ličnosti.

Vladimir  Vanja  Grbić (Foto: Moja Hercegovina)

Kako je za naš magazin rekao Grbić, ovogodišnji odbojkaški kamp u Trebinju osmišljen je kao pilot projekat i vizija projekta prekogranične saradnje mladih iz osam gradova BiH, Hrvatske i Crne Gore koji će se  realizovati od septembra 2019. godine u Trebinju, Nikšiću i Dubrovniku.

“Ovo je ujedno i  vizija onoga što ćemo raditi od prvog septembra 2019. godine a to je prekogranična saradnja gdje će osam gradova iz Hrvatske, osam gradova BiH i osam gradova iz Crne Gore sa akcentom na Dubrovnik, Trebinje i Nikšić kroz sport kreirati pomirenje, približavanja i stvaranje budućnosti djece koja treba suštinski da sarađuju, socijalizuju se i rade zajedno. Razmjenjivaćemo iskustva, na svaka dva do tri mjeseca pratiti djecu i to će za njih biti besplatno. Jedino što će gradovi trebati da daju su termini u dvoranama. Radimo na razvoju trenerske strukture, u svakom gradu će sa njima raditi osam plaćenih trenera, djeca će dobiti opremu od glave do pete, što znači biraćemo djecu po kvalitetu, a ne po finansijskim mogućnostima, odnosno po onome što je prestiž danas”, objašnjava Grbić za “Moju Hercegovinu”.

Grbić je istakao da u okviru aktivnosti kampa, tim stručnjaka sa djecom radi ortopedska i motorička testiranja koja su namijenjena shvatanju i pozicioniranju razvoja djece u odnosu na svoju generaciju da bi im se pomoglo da njihovo odrastanje protekne što bezbolnije.

“Nakon toga radimo i psihološke testove koji nam pomažu da bolje shvatimo djecu i organizujemo aktivnosti koje će njima biti zadovoljstvo i da se kroz igru djeca druže, odrastaju, odnosno sazrijevaju”, kaže Vanja Grbić.

Osvrnuvši se na početak svoje karijere, Vanja kaže da njegova generacija i on nisu imali takve mogućnosti i uslove za rad, ali zato je kako smatra, postojala mnogo veća glad i želja za uspjehom.

“Danas je mnogo više djeci potreban animator a ne trener, jer oni dobiju od telefona i kompjutera sve servirano.Potrebno je više da ih zainteresujemo za ono što treba da rade nego da im damo  stručni kvalitet”, smatra Grbić.

Socijalizacija, zajedništvo i timski duh su kategorije koje, prema mišljenju Vanje Grbića, odbojku kao sport izdvajaju od ostalih sportova.

“Mislim da je upravo to ono što definiše šta znači tim, zajednička saradnja, šta znači zavisiti jedan od drugoga, šta znači adekvatna procjena mjesta u timu, što je vrlo blisko životu i to je ustvari ono što odbojku dijeli i stavlja ispred svih ostalih sportova, za mene“, navodi Vanja.

Nakon završetka igračke karijere, Grbić se posvetio ličnoj misiji da upravo kroz odbojku pomogne djeci da se formiraju u zdrave ličnosti i da im utemelji neke vrijednosti i kvalitete koji su danas, nažalost, marginalizovani.

„Danas živimo u vrijeme zavodljivih površnosti gdje je prevara i laž način i sredstvo za ostvarenje određenog cilja i tu nažalost pravi autoriteti puno gube i označavaju se kao staromodni. Naša djeca odrastaju u takvom svijetu. Današnji svijet ubija autoritete, kredibilitete, jer oni su ostrva slobode, idolopoklonstva i nekako su nezavisni od ove trke za globalizacijom. Znam šta rad sa mnom predstavlja djeci, ali način na koji ja gradim odnos sa djecom nije priča već djela, odnosno rezultati“, kaže proslavljeni odbojkaš za naš magazin.

On dodaje da, iako sa djecom uspostavlja drugarski odnos sa puno smijeha, ipak se trudi da postavi jasne granice, a autoritet gradi na način da ne dozvoljava djeci previše slobode u ponašanju.

„Smatram da je permisivno (popustljivo) vaspitanje ili vaspitanje uz „dozvolim ti sve“ jedna od fantastičnih metoda za odvođenje djece u pakao, jer djeca su kao životinjice, njih treba dresirati, zato što mnoge stvari ne razumiju, mnoge stvari će razumjeti tek kasnije. Intelektualizacija rada je veoma važna, ali do toga može da dođe jedino kada su djeca na tom nivou svjesna, da to mogu da razumiju. Do tada ide klasično instrumentalno uslovljavanje“, mišljenja je Grbić.

Komentarišući situaciju u sportu u regionu, Vanja Grbić kaže da pored finansija, veliki kamen spoticanja u sportu danas predstavlja i opšta nezainteresovanost mlade populacije za fizičkom aktivnošću uopšte.

„Ono što je tendencija kod nas je još uvijek nacionalni identitet, tendencija koja se nakon ratnih sukoba održala još uvijek. Današnja djeca koja postanu igrači su slučajnosti, a ne proizvodi sistema i s te strane ne možemo pričati o svijetloj budućnosti sporta. Kultura fizičke aktivnosti u smislu prevencije bolesti još uvijek nedovoljno razvijena. Ja radim na tome da nađemo obrazac, odnosno da nađemo  modele, kako i na koji način raditi i obrazovati djecu, da bi znali u kom smjeru treba da radimo“, objašnjava Vanja.

Iza Vladimira Vanje Grbića je impresivna igračka karijera u kojoj je osvojio brojna priznanja sa evropskih i svjetskih takmičenja u odbojci.

Međutim, taj uspjeh mu kako kaže, nije došao preko noći, već je rezultat velike želje, posvećenosti, strpljenja i upornosti. Pored talenta, za Vanju Grbića, to su  ključne stvari koje definišu da li će neko uspjeti ili neće.

 

 

 

 

Milena Koprivica

Diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od januara 2017. godine novinarka internet magazina “Moja Hercegovina”.

77 Shares
77 Shares
Copy link