Početna  /  Uskoro navodnjavanje Trebinjskog polja
Hercegovina Trebinje

Uskoro navodnjavanje Trebinjskog polja

TREBINjE – U Trebinju će u naredne dvije do tri godine biti završen projekat navodnjavanja 1.100 hektara obradivih površina na području Trebinjskog polja, čija je vrijednost oko šest miliona maraka, najavio je danas pomoćnik ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

On je istakao da je u ovom kraju zanimljiva struktura proizvodnje, odnosno da je zastupljeno vinogradarstvo, voćarstvo i povrtlarska proizvodnja koja je sa ekonomskog efekta veoma dobra.

“Na insistiranje predstavnika Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, narodnih poslanika Luke Petrovića i Ilije Tamindžije, glavni projekat je urađen, a u narednom periodu biće upućeno i pismo namjere prema Svjetskoj banci koja bi ovu investiciju trebalo da podrži sa oko 85 odsto neophodnih novčanih sredstava”, istakao je Stojanović.

On je dodao da je obaveza lokalne zajednice da finansira projekat sa 15 odsto, kao i da uradi elaborat o eksproprijaciji i obezbijedi građevinsku dozvolu.

Stojanović je istakao da će predstavnici Svjetske banke u narednih mjesec-dva dana obići ove terene, a da će nakon toga početi i realizacija ovog projekta u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici i Javnom ustanovom ‘Vode Srpske.

On je napomenuo da tokom čišćenja tunela za Dubrovnik u ovom dijelu Trebinja nije bilo moguće navodnjavanje, dodajući da će predviđenim projektom takvi problemi biti eliminisani i biće omogućeno stabilno i sigurno navodnjavanje i tokom remonta HET-a, što će imati veliki značaj za sve poljoprivrednike.

Stojanović je napomenuo da će nadležno ministarstvo pokušati na sve načine u saradnji sa HET-om i lokalnom zajednicom da riješi i problem vodosnabdijevanja u onim selima koja imaju problem sa vodom.

Direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić kaže da ovo preduzeće želi da pomogne lokalnoj zajednici, odnosno da se riješi problem vodosnabdijevanja u Trebinjskom prigradskom naselju.

“Ove godine smo uradili idejno rješenje za cijelo Trebinjsko polje, a sa Javnom ustanovom `Vode Srpske` projektni zadatak i sada to treba da realizujemo”, rekao je Vujić i dodao da su sa Ministarstvom za vodoprivredu uspostavili dobru saradnju.

Vujić je rekao da će HET preuzeti dio obaveza iz ovog projekta, kao i “Vode Srpske”.

On je pojasnio da projekat obuhvata cijelo Trebinjsko polje, te da će zatvorenim cjevovodom pod pritiskom biti povezan odvodni kanal prema Hidroelektrani Dubrovnik koji u svakom trenutku ima vode.

“S druge strane imamo rijeku Trebišnjicu i sve između i oko kanala će biti na ovaj način snabdjeveno vodom. Jedno pumpno postrojenje biće na cjevovodu, drugo iznad prečistača – na izlazu iz grada, a u slučaju kada je prazan cjevovod prema Dubrovniku voda će se pumpati iz pumpnog postrojenja na lokaciji Mrkline”, kaže Vujić.

Autor: Srna

0 Shares
0 Shares
Copy link