Uprava gatačkog giganta radnicima bira banku: Hypo banka nepoželjna za RiTE Gacko?

GACKO – Iako ih nije pitala, pa čak ni obavijestila, Uprava RiTE Gacko odlučila je da 167 radnika, od 17. juna, svoje plate ne prima kao do sada – na Hypo, nego na Unikredit banci. U preduzeću kažu da je odluka donesena u najboljem interesu i firme i radnika, a radnici smatraju da su im uzurpirana prava. Sa njima se slaže i Ombudsman u Agenciji za bankarstvo.

termo_elektrana_gacko_mh_1
RiTE Gacko (FOTO: Moja Hercegovina)

Žarko Ivanović je već deset godina komitent Hypo banke. Bio je šokiran kada su mu rekli da će narednu platu moći da podigne samo na Unikredit banci, na kojoj do sada i nije imao otvoren račun.

“Nema niko pravo da bez mog dopuštenja otvara račun niti koristi moj JMBG. Po svemu sudeći, promoran sam da otvorim novi račun koji ne želim, što je protivzakonito. Nisu nas čak ni obavijestili o tome, nego sam čuo iz priča od ljudi. Za Hypo banku sam vezan kreditima, pozajmicama, uostalom jedan od uslova u ugovoru koji sam potpisao sa njima je da na moj račun “liježe” plata. Moje zakonsko pravo je da primam platu na banci koju izaberem”, ogorčen je Ivanović, koji razmišlja da zaštitu svojih prava potraži na sudu.

I njegov kolega Branislav Doder je već 15 godina klijent Hypo banke. i kao takav uspio je da pod povoljnijim uslovima riješi problem zaduženja u švajcarskim francima.

”Status klijenta banke sa sobom nosi i određene povlastice prilikom rješavanja, i kredita i bilo kakavih aplikacija u narednom periodu. Za ovaj problem saznao sam iz priče među kolegama. Otišao sam u obračunsku službu gdje su mi rekli da smo svi prebačeni na Unikredit banku. Jednom kolegi su rekli da samo ode sa ličnom kartom iako nema ni račun ni karticu”, priča nam Doder.

Doder kaže da je ovo stvar principa, jer ima građansko i zakonsko pravo radnika da sam bira banku.

”Imam svoje razloge, zbog kredita, revolvinga i svega toga. Insistiraću da mi se vrate moja sredstva na tekući račun na Hypo banku”, kategoričan je Doder.

Naši sagovornici nisu željeli da se slikaju jer, kako kažu, nisu bitni oni, već uzurpacija prava sa kojom su suočeni zajedno sa kolegama.

Milivoje Boljanović – izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u RiTE Gacko, tvrdi da će radnici, uprkos tome što su trenutno dovedeni pred svršen čin, u budućnosti moći da se vrate na banku koju izaberu.

U izjavi koju je dao za “Radio-Gacko”, Boljanović je rekao da se radi o poslovnoj odluci koja je u interesu i firme i radnika.

“Dva su osnovna razloga za ovu odluku. Prvo – sudski spor koji se vodi već 12 godina sa Hypo bankom u kome ova banka insistira na nekim zahtjevima koji nisu osnovani. Sa druge strane, imamo dobre poslovne odnose sa Unikredit bankom. To je naša banka koja nas finansira pod vrlo povoljnim uslovima. Kreditirala je finansiranje remonta po kamatnoj stopi 3,55%. Mi smo vodili razgovore sa direktorom Unikredit banke, pa je dogovoreno da uslovi koje ponudi Unikredit banka moraju biti isti ili povoljniji od uslova koje je nudila Hypo. Mi sad usmjeravamo radnike na Unikredit banku gdje su dostavljeni spiskovi svih naših radnika i otvoreni tekući računi. Radnici treba da se jave na šaltere ove banke sa ličnim kartama radi daljih procedura”, kazao je Boljanović.

Boljanović negira da su ugrožena bilo čija prava, a posebno ljudska. Za njega je presudno pravo svakog zaposlenog da primi platu. Ukoliko radnici budu nezadovoljni ponuđenim u novoj banci, Boljanović kaže da će im “nekad kasnije, kad vide da to nije u redu, dozvoliti da izaberu banku.

”Najvažnije je da radnici nisu dovedeni u nepovoljniji položaj, u šta će se uvjeriti najdalje za dva mjeseca”, naglašava on.

Pojedini radnici, revoltirani indiferentnim stavom Sindikata koji nije vidio ništa problematično u ovoj odluci, razmatraju da napuste i Sindikat. Predsednik sindikalne organizacije Željko Tepavčević kaže da su radnici upoznati sa odlukom jer je obavještenje o tome na oglasnoj table od petka, ali i da će radnici platu moći da podignu na Hypo banci, što je Boljanović negirao.

Tepavčević ne smatra da je ovaj poslovni dogovor “preko leđa radnika” problematičan. Za razliku od njega Vladimir Rudić, Ombudsman za bankarski sistem RS je bio izričit u tvrdnji, da pozitivno zakonodavstvo ne predviđa da bilo ko u ime radnika otvara račun na bilo kojoj banci.

Do zaključenja teksta nismo dobili mišljenje Ombudsmana za ljudska prava, gdje su nam rekli da postoji mogućnost povreda još nekih prava kao pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Ni u Hypo banci nisu imali komentar jer, kako kažu, “nikakvo zvanično obavještenje od RiTE Gacko nisu dobili”.

Autor

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Svi tekstovi autora