Početna  /  Ukinuli prave tablice a sada lažnim “pale” naivne mase
Izdvajamo Teme i komentari

Ukinuli prave tablice a sada lažnim “pale” naivne mase

Lažni pasoši. Lažne registarske tablice. Lažni SNSD-ov partiotizam.

Ovako sagovornici MojeHercegovine ukratko opisuju posljednju akciju najveće partije u Srpskoj, sa “oživljavanjem” nekadašnjih registarskih tablica Republike Srpske, sa grbom i četiri “S” te nazivima opština i gradova širom Republike. Nove tablice posebno je promovisala potpredsjednica Narodne skupštine RS Anja Ljubojević, zvanično ih zamijenivši na službenom vozilu sa trenutno važećim, neutralnim, tablicama.

Izrugljivanje narodu

Stefana Blagića, predsjednika “ReStarta” pomenuta situacija je, kako kaže za naš portal, podsjetila na akciju SNSD-ove omladine od prije nekoliko godina, kada su dijeljeni pasoši Republike Srpske, koji ne postoje.

“Naravno, ti pasoši su bili jedna od akcija vladajuće partije, promovisanja nezavisnosti. Danas vidimo kakav je epilog bio, odnosno nije bio. Epilog je jedno veliko ništa. Tako je jedno veliko ništa i ovo sa registarskim tablicama, odnosno samo prekršaj koji Ljubojevićeva eventualno može počiniti ukoliko odluči da se provoza sa njima i platiti novčanu kaznu. Ako potpredsjednica Narodne skupštine RS vozi sa lažnim tablicama to je prekršaj koji treba sankcionisati i na ovu situaciju samo tako treba gledati”, kaže Blagić.

On dodaje da, ako predstavnici SNSD-a žele nešto ozbiljnije da urade po tom pitanju, postoji pravo mjesto za to.

“Zna se gdje se to radi – u republičkom parlamentu i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Neka tamo pokušaju, a ove njihove akcije su samo izrugljivanje narodu”, kaže Blagić za MojuHercegovinu.

Žalosno i tragikomično

Na “busanje u prsa” povodom lažnih tablica, reagovao je i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Milanko Mihajilica, koji je bio politički aktivan kada su se ukidale prave, te označio lidera najveće partije u Srpskoj, Milorada Dodika, kao krivca za takav epilog.

“Ovih dana SNSD ponovo, po ko zna koji put, lažno promoviše registarske tablice i pasoš Republike Srpske. Možda mladi SNSD, kojima je dodijeljenja uloga promotera, to ne znaju, ali ima nas koji znamo i nismo zaboravili da je Republika Srpska imala svoje tablice i pasoš, ali samo do dolaska Milorada Dodika na vlast, uz podršku NATO snaga. Republika Srpska je upravo zahvaljujući Dodiku i njegovim tadašnjim partnerima ostala bez registarskih tablica i pasoša. SNSD danas, sa ovim na kartonu odštampanim tablicama i pasošima, izgleda žalosno i tragikomično. Oni misle da će im tako još jednom proći njihov lažni patriotizam, ali zaboravljaju da ima nas koji se sjećamo i koji smo tu da podsjetimo narod Republike Srpske da su oni to ukinuli”, rekao je Mihajilica.

Podsjeća i da su svojevremeno ukinuli i platni promet sa Srbijom, odnosno tadašnjom SRJ i da je dinar bio zvanična valuta u Republici Srpskoj, ali i na, kako kaže, još žalosniju činjenicu, a to je da je Republika Srpska ostala bez svog grba, grba Nemanjića, te da je danas u upotrebi amblem, kao i himne Bože pravde, odmah nakon što je SNSD preuzeo vlast 2006. godine.

“Vlada Republike Srpske na čijem čelu je bio Milorad Dodik, provela je odluku Ustavnog suda BiH po kojoj je Srpska ostala bez nacionalnih i državnih obilježja. Više puta je najavljivao da će tražiti da nam se vrate grb i himna, što naravno nikad nije učinio, kao što ni, pored brojnih obećanja i zaključaka, nikada nije ni pokušao da vrati Vojsku Republike Srpske, odbranu, VSTS, carine… Istina je samo jedna: Republika Srpska je bez grba, himne, registarskih tablica i pasoša ostala uz saglasnost SNSD i vlada na čijem čelu je bio Milorad Dodik. To su istorijske činjenice koje svojim performansima, niti lažima svog lidera, SNSD nikada neće oprati”, zaključio je Mihajilica.

Paradoksalna priča

Priču o tablicama Republike Srpske komentarisao je prije nekoliko dana za portal Gerila i politički analitičar Nebojša Tojagić. On aktuelnu situaciju naziva paradoksalnom te dodaje da bi mogla ući u političku istoriju ovih prostora, imajući u vidu da su upravo SNSD i njen lider Milorad Dodik zaslužni za njihovo ukidanje krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

“Ovo čemu svjedočimo posljednjih dana potvrđuje i da na ovim prostorima sjećanje na poteze vlasti ne postoji. Da postoji, onda bi se neko zaista sjetio ko je ukidao ranije tablice Republike Srpske i zaključio da je to ista – i stranka i osoba koja ih danas promoviše. Vrhunac ludosti je da to kolektivno srbovanje predvode Hrvati i da potpredsjednica Narodne skupštine RS, inače iz reda hrvatskog naroda, Anja Ljubojević, stavlja takve tablice na svoje vozilo. To ne samo da nije logično, nego nije normalno za nekog ko je predstvanik manjinskog naroda. Nije normalno ni da većinski narod ide za takvima”, kaže Tojagić.

Dodaje da bi ovdašnja situacija preslikana u Hrvatskoj izgledala tako da Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), organizuje proslavu „Oluje“ u Kninu.

“Ipak, očito je da je ta tematika našla plodno tlo pa se moramo zapitati koji su efekti čitave priče? Daleko je to od borbe za Republiku Srpsku, još dalje od zdrave pameti, ali je to nešto što će uzrokovati neke nove, potpuno nepotrebne, potrese u BiH, dovesti do povećanja nacionalne netrpeljivosti i poljuljati ono malo nade u neko približavanje Evropskoj uniji. Ako je cilj razveseliti široke narodne mase uoči nacionalnih praznika i udaljiti ovu zemlju od nekog iole perspektivnog puta, onda su zagovornici ove ideje u tome i uspjeli”, zaključio je Tojagić za naš portal.

Ukinute u prvoj godini Dodikove vladavine

Inače, u Republici Srpskoj do 1998. registarske oznake su bile u formi ćirilične skraćenice za mjesto, grb sa četiri “S” i brojčanom kombinacijom. Nakon pomenute godine uvedene su jedinstvene registarske oznake za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine i ne označavaju mjesto gdje je registrovano vozilo.

Prvog dana juna 1998. godine odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa svi vozači u Bosni i Hercegovini su bili dužni imati nove, jedinstvene registarske oznake. Nove automobilske registarske tablice po kojima je praktički nemoguće znati iz kojeg kraja BiH dolazi vozač postale su legalne 2. februara 1998. godine a svi su bili dužni izvršiti zamjenu do 1. juna iste godine. Na novim tablicama nije bilo nikakvih simbola, a korištena je kombinacija nasumično raspoređenih brojevi i slova A, E, J, K, M i T. Slova koja su zajednička i latiničnom i ćiriličnom pismu.

Ceremonije uvođenja novih tablica održane su u Sarajevu, kao i u Banjaluci. Riječ je o vremenu kada je na vlast u Republici Srpskoj po prvi put došao aktuelni predsjednik Milorad Dodik i njegov SNSD, i to kao predsjednik Vlade RS. U narednih 26 godina, samo pet nije proveo u vlasti, između 2001. i 2006. godine. Dvije decenije koje jeste proveo na vlasti bio je daleko najmoćnija politička figura u Srpskoj. Trenutno mu teče treći predsjednički mandat, koji je osvojio nakon, za mnoge, sumnjivih izbora održanih 2022. godine.

Lažni pasoši

Podsjećamo, SNSD je uoči 9. januara 2018. godine na banjalučkom Trgu Krajine promovisao lažne pasoše Republike Srpske.

Pasoši, na kojima je otisnut datum izdavanja 9. januar pomenute godine, dijeljen je građanima, a za štandom je stajala i tadašnja premijerka Željka Cvijanović, koja se danas nalazi na poziciji člana Predsjedništva BiH.

Pomenuti pasoši se “oživljavaju” s vremena na vrijeme, kada to političke prilike iziskuju, uvijek u svrhu promocije lažnog patriotizma SNSD-ovih funkcionera.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap