Početna  /  Ubijen glavni osumnjičeni za napade u Parizu
Svijet

Ubijen glavni osumnjičeni za napade u Parizu

Obavještajna služba javlja da je jutros tokom policijske racije u Sant-Denisu ubijen glavni osumnjičeni za pariške napade – Abdelhamid Abaaoud, javlja RT.

abdelhamid

„Mastermind“ napada jedan je od dvoje terorista koji su ubijeni tokom policijske akcije.

Navodni arhitekt krvavih terorističkih napada na Pariz, belgijski državljanin Abdelhamid Abaaoud, mrtav je, saopštio je Washington Post pozivajući se na dva visokopozicionirana obavještajna zvaničnika.

Ovaj ugledni američki dnevni list navodi da ga je ubila francuska policija tokom velike operacije, koja je započela u ranim jutarnjim satima u srijedu u sjevernom dijelu francuske metropole.

Više od stotinu policijskih specijalaca potpomognutih vojnicima nagrnulo je oko 4:30 u St. Denis, nakon čega je uslijedila višesatna bitka, u kojoj se moglo čuti najmanje sedam snažnih detonacija, a ispaljen je veći broj metaka. Nakon sedmosatne opsade, specijalci su upali u zgradu u kojoj se Abaaoud skrivao, a da je ubijen potvrdili su forenzičari.

Pariško je tužilaštvo na konferenciji za novinare u srijedu naveče objavilo da je tokom velike policijske operacije ‘neutralizovana’ teroristička ćelija te da je spriječen još jedan veliki teroristički napad. Zasad nisu govorili o imenima ubijenih u operaciji.

Osim Abaaouda, život je izgubila jedna ženska osoba, koja se u jednom trenutku raznijela, a pojavila su se nepotvrđena nagađanja da je ona možda bila Abaaoudova partnerica.

Takođe, francuski mediji javljaju da postoji sumnja da se u stanu u gradskoj četvrti Sant-Denis u Parizu nalazi i treće tijelo teroriste osumnjičenog za učestvovanje u napadima na Pariz.

Policija pretražuje zgradu koja je prepuna ruševina nastalih nakon eksplozije u kojoj se raznijela jedna žena.

Policija je identifikovala ženu koja je aktivirala prsluk bombu. Riječ je o Hasani Aitboulahcen, rođenoj 1989. u pariškom predgrađu Clichy-la-Garenne.

Prema najnovijim informacijama džihadisti su prije napada na Pariz bili spremni na kontranapad. Nekoliko dana prije nego su izvršili napad u Parizu, borci Islamske države počeli su napuštati svoje središte i regrutni centar u sirijskom gradu Raqqa te krenuli put Mosula u Iraku.

0 Shares
0 Shares
Copy link