Početna  /  U Trebinju potpisivana peticija za obustavu upotrebe tehničkog kiseonika u trebinjskoj bolnici – Slijedi potpisivanje peticije u cijeloj RS
Izdvajamo Trebinje

U Trebinju potpisivana peticija za obustavu upotrebe tehničkog kiseonika u trebinjskoj bolnici – Slijedi potpisivanje peticije u cijeloj RS

Na trebinjskom Trgu slobode danas je od 10 do 12 časova potpisivana peticija za obustavu korišćenja industrijskog kiseonika u trebinjskoj bolnici. Inicijatori ove peticije su članovi i odbornici Liste za pravdu i red, a akciju su podržali i lokalni SDS i PDP. Po riječima inicijatora ove peticije, bolnica u Trebinju već pet godina na svim odjeljenjima koristi iskljuivo tehniki kiseonik, a takvim kiseonikom tretirana su i djeca koja su bila u potrebi za kiseoničkom podrškom. Iako Svjetska zdravstvena organizacija ne dozvoljava upotrebu tehnikog kiseonika u medicinske svrhe, oko 2000 kovid pacijenata je u Trebinju tretirano upravo tehničkim kiseonikom. Organizatori peticije navode i to da su zvanični podaci potvrdili da je trebinjska bolnica nabavljala tehnički kiseonik po duplo većoj cijeni nego UKC Republike Srpske.

Tehnički kiseonik nije lijek – poručili su danas na trebinjskm Trgu slobode organizatori peticije o obustavi upotrebe tehničkog kiseonika u medicinske svrhe. Napomenuli su i to da je republiki inspektor zdravlja zabranio upotrebu tehničkog kiseonika u trebinjskoj bolnici, o čemu je obaviješten i Alen Šeranić, ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske. Vlada RS i nadležne institucije oglušile su se o izvještaj zdravstvenog inspektora pa se tehnički kiseonik i danasa koristi u svim odjeljenjima JZU Bolnica Trebinje.

Dajana Milšić, odbornica Skupštine Grada Trebinja ispred Liste za pravdu i red, rekla je za naš magazin da je odziv građana izvanredan.

”Današnja inicijativa, tačnije peticija odnosila se na to da se u našoj bolnici počne koristiti medicinski kiseonik. Sjajan je odziv, zaista se nismo nadali, budući da smo jutros u 10 počeli, a bilo je hladno, međutim baš je odličan odziv. Tokom naredne sedmice peticija će se potpisivati i u ostalim opštinama istočne Hercegovine, jer su se stanovnici tih opština pretežno liječili u Trebinju, kada je u pitanju aktuelna pandemija, a nakon toga planiramo da peticiju proširimo na nivo Republike Srpske.” – rekla je Dajana Milišić za naš magazin.

Na mjestu potpisivanja peticije zatekli smo i Nenada Grkovića, dugogodišnjeg saborca Nebojše Vukanovića. On smatra nedopustivim da se u XXI vijeku građani tretiraju kiseonikom koji nije predviđen za medicinsku upotrebu.

”Gledajte, ovaj problem se tiče svakog čovjeka koji se liječi u trebinjskoj bolnici. Mi svi mjesečno izdvajamo određenu svotu novca, koja se odvaja od naše plate i mislim da stvarno zaslužujemo da u XXI vijeku ugroženi pacijenti koriste medicinski kiseonik. Mislim da je krajnje vrijeme da se podignu standardi liječenja i da svi ti medicinski radnici izađu pred javnosti i kažu šta se to dešava u trebinjskoj bolnici jer je evidentno da imamo nenormalno veliki broj smrtnih slučajeva u našoj bolnici.” – kaže Grković.

Grković dodaje da su institucije morale da obave svoj posao i da istraže šta je u cijeloj aferi ‘’Kiseonik’’ istina, a šta ne, ali da ga ne iznenađuje nezainteresovanost nadležnih za cijeli slučaj.

‘’Nadležne institucije su uočile propuste i ukazivale na te stvari, konkretno u trebinjskoj bolnici, a vidjeli ste da ni iz bolnice Trebinje niko nije demantovao da se ne koristi medicinski kiseonik, već je bilo govora samo o procentu čistoće. Ono što ja kao laik znam je to da se medicinski kiseonik mora transportovati na određen način, držati pod strogom kontrolom i u strogo kontrolisanim uslovima. Mislim da je bilo najbolje da se o cijelom ovom problem raspravljalo na gradskoj Skupštini, ali očigledno je da to nekome ne odgovara i da neko tu nešto krije. Volio bih da nisam u pravu, ali mislim da su sve institucije uvezane sa vlastima, pa da je zbog toga izostala reakcija nadležnog tužilaštva. To i ne čudi toliko jer cijeli system propada, od zdravstva, pravosuđa, prosvjete i drugih stvari. Tako da me zapravo uopšte ne iznenađuje nezainteresovanost pravosuđa i ostalih organa za ovaj problem.” – mišljenja je Nenad Grković, profesor fizike u trebinjskoj Gimnaziji i dugogodišnji aktivista Pokreta Za pravdu i red.

Sljedeće sedmice stanovnici ostalih istočnohercegovakih opština moći će potpisati peticiju, a nakon toga će se peticija proširiti na cijelu Republiku Srpsku.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap