Početna  /  U Švedskoj raste broj mrtvih, ali i dalje nema restrikcija
Svijet

U Švedskoj raste broj mrtvih, ali i dalje nema restrikcija

Iako je cijela Evropa već sedmicama u djelimičnom ili potpunom karantinu kako bi suzbila širenje korona virusa, Švedska je i dalje jedina zemlja u kojoj nema gotovo nikakvih restrikcija.

Kafići, restorani i prodavnice širom zemlje su otvoreni, parkovi i igrališta su puna, a ljudi opušteno sjede na gradskim terasama i uživaju na suncu. Švedska vlada nije željela blokirati čitavu zemlju, a neće to učiniti ni nakon najnovijih podataka prema kojma u Švedskoj ubrzano raste broj umrlih od korona virusa.

U toj zemlji je trenutno 4435 zaraženih korona virusom, a umrlo je 180 ljudi. Grafički prikaz broja zaraženih u Švedskoj za sada se ne razlikuje od ostalih zemalja, a Švedska ima tek nešto više (39,6) mrtvih na 100.000 stanovnika od Velike Britanije (33,6) koja je u potpunoj blokadi.

Švedska vlada savjetuje građanima da izbjegavaju velika okupljanja, da redovno peru ruke i da ne dolaze u kontakt sa starijim ljudima. Fakulteti i srednje škole su zatvoreni, ali osnovne škole normalno rade kao i ugostiteljski i trgovački objekti. Iako neki švedski stručnjaci upozoravaju da bi ovakva strategija mogla dovesti do katastrofe, štab civilne zaštite smatra kako nema dokaza da stroge mjere karantina pomažu pri suzbijanju virusa.

Šveđani su poznati kao narod koji ima povjerenja u institucije i vjeruje u ono što im vladajući govore i vlada se uzda da će građani slušati uputstva.

“Naš je cilj usporiti širenje virusa do te mjere da zdravstveni sistem nije preopterećen. Krivulja zaraženih je do sada bila blaža nego u brojnim drugim zemljama. Uzdamo se u osjećaj odgovornosti kod naših građana jer to je način na koji Švedska funkcioniše. Mi ljudima kažemo ono što mislimo da je najbolje za njih i to se kroz istoriju Švedske pokazalo dobrim”, rekao je glavni državni epidemiolog Ander Tegnel.

Oštar porast broja mrtvih nije prošao neprimijećeno u vladi pa je potpredsjednica Izabela Lovin danas najavila nova testiranja kojih je u Švedskoj dosad provedeno relativno malo i to uglavnom kod osoba kojima je potrebna bolnička njega.

Novi talas testiranja ograničiće se za sada na sve medicinske radnike te ljude koji rade u granama ključnim za funkcionisanje ekonomije.

Švedska, zemlja s oko 10,3 miliona stanovnika, testirala je oko 36.000 osoba te većinom ljude kojima je potrebna bolnička njega. Njemačka, na primjer, testira oko pola miliona osoba sedmično, dok je u Hrvatskoj provedeno 7015  testiranja, od kojih 611 u posljednja 24 časa.

Izvor: Index
19 Shares
19 Shares
Copy link