Početna  /  Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam Srba za ratni zločin u Zaklopači
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam Srba za ratni zločin u Zaklopači

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv sedam osoba za ratne zločine u mjestu Zaklopača, opština Milići. Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura Vojske Republike Srpske (VRS), u proljeće 1992. godine počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

tuzilastvo-bih-n1

Optužnica se odnosi na progon i ubojstvo najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima i 11 djece.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Radomira Pantića, rođenog 06.01.1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije,
Blagoje Vojvodića, rođenog 27.09.1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije, Branka Jolovića, rođenog 04.09.1957. godine u Milićima, državljanina BiH, Milomira Miloševića, rođenog 22.07.1961. godine u Vlasenici, državljanina BiH, Nenada Vukotića, rođenog 02.05.1960. godine u Milićima, državljanina BiH, Nikole Lošića, zvanog “Niđo”, rođenog 28.01.1965. godine u Milićima, državljanina BiH, i Čede Bogičevića, rođenog 04.03.1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Srbije.

Zločin za koji se optuženi terete, počinjen je 16.05.1992. godine, prilikom organizovanog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača, kada je u njihovim domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece starosti od 4 do 12 godina), koji su ostavljeni na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i ukopavanje u masovne grobnice.

Optuženi se terete da su lično i direktno, naoružani automatskim i drugim oružjem, učestvovali u ubistvima žrtava koje su ubijane pojedinačno i u manjim grupama, na više lokacija u selu, te se terete kao direktni počinioci zločina.

Za žrtvama se tragalo duže od deset godina, da bi u masovnoj grobnici, 2004. godine, bio otkriven i identifikovan najveći broj žrtava, te su do danas identifikovani posmrtni ostaci 54 žrtve dok se za ostalima još uvijek traga.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljnu istragu u rasvjetljavanju ovog zločina, tokom koje su prikupljeni dokazi o odgovornosti osumnjičenih za ovaj zločin, jedan od najtežih zločina počinjenih u tom dijelu BiH.

Istraga u ovom predmetu bila je vrlo složena, jer je veliki broj članova porodice oštećenih, raseljen širom BiH i svijeta i nikada se nisu vratili u mjesto prijeratnog prebivališta.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH, a navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 110 svjedoka i vještaka, među kojima su predstavnici žrtava, kao i svjedoci koji će svjedočiti uz mjere zaštite. Uz optužnicu je priloženo više od 1.100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

0 Shares
0 Shares
Copy link