Turske sapunice “ukinute” zbog tenzija na Bliskom Istoku

Najveća kablovska mreža na Bliskom Istoku, za koju se vjeruje da je u vlasništvu Saudijske Arabije, prestala je da emituje turske sapunice zbog porasta tenzija između dvije zemlje.

Grupa MBC, sa sjedištem u Dubaiju, ovog mjeseca je prestala da prenosi popularne turske serije, a odluka je uslijedila odmah nakon što je njihov direktor Valed al-Ibrahim oslobođen iz zatvora u Saudijskoj Arabiji.

Kablovska mreža nije obrazložila razlog za prekid emitovanja popularnih turskih sapunica, navodi AP.

Odnosi Turske i Saudijske Arabije zakomplikovali su se u posljednjih nekoliko mjeseci. Turska snažno podržava Katar, dok su Saudijska Arabija i još tri arapske zemlje bojkotovale tu zemlju. Ankara takođe održava veze da Iranom, najvećim rivalom Saudijske Arabije.

Kompanija je donijela odluku da prekine emitovanje svih turskih serija sa TV stanica u regionu, rekao je portparol MBC-a Mazen Hajek. On nije želio da odgovori na pitanje novinara da li je odluka o turskim sapunicama donio menadžment kompanije ili je donijeta izvan MBC-a.

Zvaničnik turske vlade rekao je agenciji AP-a da u Ankari nisu zabrinuti zbog prestanka emitovanja sapunica, navodeći da će one ostati popularne širom svijeta.

Prema njegovim riječima, građani će “pronaći druge načine da ih gledaju”

Autor