Početna  /  Troje kosovskih mučenika proglašeno za svece
Srbija Vijesti

Troje kosovskih mučenika proglašeno za svece

Liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru danas su kosovski mučenici – Grigorije Pećki, Vasilije Pekar i Bosiljka Rajičić – proglašeni za svece.

Ilustracija:Thinkstock

Liturgiju koja je počela u 8:30 predvodio je patrijarh Irinej.

Njihovo proglašenje za svece trebalo je prvobitno da bude 5. maja, ali je odloženo za danas.

Na taj način novoproglašenim svetim potvrđeno je njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vjernom narodu Kosova i Metohije i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Da bi neko bio kanonizovan, odnosno proglašen svetim, ne postoje ni specijalna pravila ni žurba, ali je potrebno da bude ispunjen jedan od mogućih uslova – mučenička smrt, kult u narodu, javljanje čudom ili da mu mošti nisu istrulile.

Svako može predložiti da neko bude proglašen svetim, ali uobičajeno je da se stvori kult u narodu da je neko svetitelj, a na Crkvi je da u period od 20, 30, pa i više godina i decenija proceni da li je taj kult dovoljno učvršćen i da li zaista postoji.

Svetitelji su većinom monasi, monahinje, episkopi, ali ima i civila, vjernika, građana, odnosno ljudi koji su vodili hrišćanski život ili život po Jevandjelju – svet, čist i čestit, uzoran život.

Veoma rijetko ili gotovo nikad se ne dešava da neko bude proglašen svetim ubrzo poslije smrti, već se to uglavnom događa decenijama, pa i vijekovima kasnije.

Crkva u tom postupku ne žuri, a potrebni su određeni preduslovi, među kojima su važnija dva – iscjeljenje bolnih koji su mu se molili ili da su zemni ostaci, mošti, ostali neraspadnuti.

0 Shares
0 Shares
Copy link