Početna  /  Trnovit put pedesetak gatačkih porodica do privatizacije stanova
Hercegovina

Trnovit put pedesetak gatačkih porodica do privatizacije stanova

GACKO – Pedeset tri porodice iz Gacka, stanari zgrade SP 70, već dve godine vode sudski spor protiv  preduzeća RiTE Gacko zbog toga što ni nakon pet godina života u njoj nisu stekli pravo da otkupe stanove. Istovremeno, stanovi u istoj zgradi, koje su finansirali opština i još pet preduzeća u Gacku, bez problema su privatizovani.

zgrada_sp_70_gacko-1024x768
Zgrada SP 70 u Gacku (FOTO: Moja Hercegovina)

Teškoće sa otkupom dela čiji je investitor RiTE nastaju 2011. godine kada Uprava preduzeća zgradu knjiži kao osnovno sredstvo, čime praktično onemogućava stanare da uđu u proces privatizacije.

Po pravdu na sud…pa čekaj godinama

Nakon presude Osnovnog suda u u korist stanara, a potom i žalbe koju je uložilo preduzeće RiTE Gacko, drugostepeni organ je naložio da se suđenje ponovi. Osnovni sud je, po drugi put, doneo gotovo istovetnu odluku da su stanari na osnovu Zakona o privatizaciji državnih stanova stekli pravo otkupa. RiTE je po drugi put uložila žalbu, a sada se očekuje odluka Okružnog suda koja bi trebala da bude i konačna.

Risto Milošević, jedan od stanara, kaže da je revoltiran načinom na koji se firma odnosi prema njima, pogotovu što su u pomenutoj zgradi stanari mahom iz kategorija porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

„2004. godine smo nakon konkursa i utvrđene rang-liste dobili odluku za dodelu stanova. Te godine je zgrada bila završena 85% tako da nismo mogli da se uselimo. Nakon zastoja od skoro pet godina, nastavlja se sa radovima, a prvi stanari su se uselili sredinom 2010. Kad je zgrada počela da se gradi RiTE nije bilo akcionarsko društvo i zato nikako nije mogla da bude upisana kao osnovno sredstvo. Oni su to uradili tek 2011, verujemo da je cilj bio da se poveća vrednost firme kako bi se pokrili neki gubici. Nas nije niko obavestio o tome, pa smo bili primorani da pravdu potražimo na sudu. U neformalnim razgovorima dobijamo uveravanja da će firma pomoći da se reši naš problem, ali oni ga stalno produžavaju. Obraćali smo se na različite adrese, ali bez rezultata“, kaže Milošević.

ognjen_kuljic_gacko_mh_2
Ognjen Kuljić (FOTO: Moja Hercegovina)

Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove RiTE Gacko Ognjen Kuljić naglašava da je njihova želja da radnicima izađu u susret, ali da na sebe niko ne može da preuzme tu odgovornost i da firmi oduzme osnovno sredstvo od preko 3 miliona maraka.

„Zgrada SP 70 je naša investicija, građena iz investicionih sredstava i kao takva je po nalogu revizora 2011. uknjižena kao osnovno sredstvo. Mi ne možemo da otuđimo osnovno sredstvo pre nego što iscrpimo svaki pravni lek. Prvostepena presuda nas obavezuje da sklopimo novi ugovor i da otklonimo štetne posledice, ali se ne precizira šta su štetne posledice. Da li je to da se vrate zakupnine ili da se isknjži imovina od 3 miliona na koliko se zgrada procenjuje? RiTE na sve načine pokušava da izađe iz ovog problema“, tvrdi Kuljić.

Sporna kirija, sredstva, računi

Nakon konkursa i rangiranja na osnovu bodova, 2004. godine radnici RiTE dobili su odluke o dodeli stanova u kojima decidirano stoji da će se primeniti zakon o privatizaciji. Stanovi čiji je investitor opština su uglavnom privatizovani, dok se za ove druge bije bitka za privatizaciju, a stanari se osećaju diskriminisanim. Jedan od njih je i Đole Miletić koji je radnik RiTE već tri i po decenije, a stan je dobio još 1989. godine. Njega se odrekao da bi dobio veći u zgradi SP 70. Danas je samo podstanar i ne vidi kako će se ova situacija rešiti.

„Pošto sam bio učesnik rata i iz njega izašao kao invalid, izvršio sam zamenu i dao stečeno pravo za nešto što sad nije moje. Dao sam stan koji je sada privatizovan, a ja plaćam zakupninu“, revoltiran je Miletić i napominje da ima još slučajeva sličnih njegovom.

Od 2010. godine, otkako su se uselili, stanarinu uplaćuju na poseban račun, a onima koji su u međuvremenu penzionisani stanarina se odbija od penzije. Sud je doneo presudu da je postojanje posebnog računa za uplatu kirije nezakonito, kao i da RiTE nije ovlaštena da se bavi ubiranjem stanarine.

„Iznos stanarine nije veliki, 1,1 marku po kvadratu, ali to osećamo kao nepravdu budući da su stanovi trebali da budu u našem vlasništvu. Takođe, sud je jasno rekao da po zakonu opština određuje visinu rente, a ne Nadzorni odbor preduzeća, kao u ovom primeru. Imamo slučajeva da je stan napravljen zajedničkim sredstvima opštine i RiTE, pola je otkupljeno, a na pola se plaća stanarina. Takođe, sredstva od kirije bi trebala da se koriste za održavanje zgrade, ali od kad smo se uselili ni jedan ekser nije zakucan“, ističe Milošević i dodaje da se u svim evidencijama vodi da je rešeno stambeno pitanje porodica poginulih boraca i RVI, dok su u stvarnosti oni podstanari.

ranko_markovic_gacko_mh
Ranko Marković (FOTO: Moja Hercegovina)

Sa druge strane, stanovi čiju je izgradnju finansiralo šest preduzeća iz Gacka su predhodnih godina otkupljivani. Prema rečima predsednika Komisije za otkup državnih stanova u opštini Gacko Ranka Markovića, privatizacija je urađena u skladu sa važećim zakonom i tekla je bez problema.

„Zakupci stanova su bili u obavezi da prikupe potrebnu dokumentaciju, predali su zahteve u svoje firme, a kontrolu otkupa je vršila opštinska komisija. Osim zaposlenima u lokalnoj samoupravi, opština je dodeljivala stanove i porodicama poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije. Ukupno je otkupljeno petnaest stanova, tačnije, rešeni su svi do sada podnešeni zahtevi“, kaže Marković.

[mhc_antrfile naslov=”Skadar na Mušnici”] Izgradnja stambeno poslovne zgrade SP 70 u naselju Burak je počela 1998. godine kao zajedničko ulaganje RiTE i opštine Gacko sa namerom da se reši stambeno pitanje radnika, porodica poginulih i RVI. Radovi su bili skopčani sa mnoštvom komplikacija, zastojima, menjanjem izvođača radova, za javnost nedovoljno transparentnom finansijskom konstrukcijom. Izgradnja je trajala 12 godina, a kritičari su (zlo)namerno isticali da je kvadrat u ovoj zgradi najskuplji na Balkanu i poetski je nazivali ”Skadar na Mušnici”.
[/mhc_antrfile]

Rešenje potražiti na sastanku svih zainteresovanih

I pored dobre volje da radnicima izađu u susret, u gatačkom gigantu kažu da je imperativ interes preduzeća. Nadaju se da će naći rešenje koje će zadovoljiti sve strane.

„Iz ovog problema Uprava RiTE ne može izaći sama. Mora se angažovati resorno ministarsvo, predstavnik državnog kapitala i sagledati sve mogućnosti kako bi se našlo kvalitetno rešenje koje bi zadovoljilo sve strane u sporu. Zbog toga smo zatražili sastanak koji bi za sto doveo sve zainteresovane strane. Nadam se da će drugostepeni sud doneti pravosnažnu presudu koja će za nas biti izvršna. Mada, nakon toga imamo mogućnost da zatražimo reviziju slučaja pred Vrhovnim sudom. Ali da ne prejudiciramo, sačekaćemo presudu“, kažu iz gatačkog RiTE-a.

Da li će se naći solomonsko rešenje koje će zasititi vuka, a ovce na broju sačuvati, ostaje da se vidi.

Oči svih aktera su zagledane u trebinjski Okružni sud koji bi u narednih mesec dana trebao da donese presudu koja bi, opet, trebala da stavi tačku na ovaj zamršeni slučaj koji u neizvesnosti već godinama drži 53 porodice u Gacku.

32 Shares

Milanka Kovačević

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2003. zaposlena kao novinarka „Radio Gacka“, a od 2013. stalni saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

Copy link
Powered by Social Snap