Početna  /  Trebinjskom inovatoru Borku Babalju srebrna medalja u Ženevi
Bosna i Hercegovina Hercegovina Svijet Trebinje

Trebinjskom inovatoru Borku Babalju srebrna medalja u Ženevi

TREBINJE/ŽENEVA – Bosanskohercegovački inovatori, među kojima i Trebinjac Borko Babalj, osvojili su tri zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju na ženevskom Salonu inovacija koji završava danas.

Borko Babalj (FOTO: Moja Hercegovina)
Borko Babalj (FOTO: Moja Hercegovina)

Kao i prošle godine na sajmu inovacija u Seulu, u Južnoj Koreji, Borko Babalj se i ovoga puta okitio srebrom za svoju hermetičku pepeljaru. Inače, Babalj je najnagrađivaniji inovator Srpske, o čemu je “Moja Hercegovina” ranije pisala.

Babaljeva hermetička pepeljara (FOTO: Moja Hercegovina)
Babaljeva hermetička pepeljara (FOTO: Moja Hercegovina)

Na sinošnjoj svečanosti proglašenja dobitnika priznanja, zlatne medalje su dobili dr Fikret Alić iz Tuzle, Ivan Milićević iz Posušja i dr Zehrudin Osmanović iz Lukavca, piše N1.

Dr Alić je predstavio, po prvi put, nov sistem zagrijavanja, u kojem se izvor električne energije automatski podešava prema potrebama elektro-potrošača. Originalnost izuma najjasnije se može predstaviti primjerom električne ploče za kuhanje: zagrijava se samo ona površina ploče koja je prekrivena dnom posude (sa vodom, hranom ili nečim trećim što treba zagrijati). Na sličan način izvor se podešava prema zapremini i dužini zagrijavanja datog objekta.

Za izum koji omogućava da se opasni kemijski talog pretvori u korisni cement, dr Osmanović je dobio najviša priznanja na svim izložbama na kojima je inovacija predstavljena proteklih mjeseci: Istambul, Krakov, Nirnberg, Pariz, Seul… Radi se o otpadu koji nastaje kao nuzproizvod proizvodnje jestive soli i sode, a odlaže se na prostranim deponijama, zvanim „bijela mora“, koja ugrožavaju zemlju, floru, faunu, čovjeka…

Najviša priznanja dobio je i Ivan Milićević za „trajnu osnovu za saće “ („satna osnova“, kako kažu pčelari), koja je praktično neuništiva, i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi. Izađuje se od biološki razgradivih sastojaka (čisti vosak, praškasto mljevena ljuska kukuruznog zrna, 99,9 % čisti kalcijum karbonat).

Srebrene medalje, osim Babalja, dobio je i trojac Halilovića iz Kladnja – Ademir, Avdo i Emsad  za držač medicinskih spremnika, te Mato Bilić iz Zenice za svoje udice sa unutrašnjih bodljama.

Bronzu je dobio Asim Kadrić, iza Sarajeva, za kišobran, koji se nosi slobodnih ruku.

Žan Luk Vinsent, predsjednik salona inovacija Ženeva, dodijelio je zlatni sat generalnom sekretaru AIBIH-a Huseinu Hujiću, kao posebno priznanje za dugogodišnju saradnju, bespoštedan rad i doprinos razvoju i promociji inovatorstva.

0 Shares
0 Shares
Copy link