Početna  /  Trebinjski fotograf Jovan Vidaković nagrađen u Banjaluci
Hercegovina Trebinje

Trebinjski fotograf Jovan Vidaković nagrađen u Banjaluci

TREBINJE – Trebinjski fotograf Jovan Vidaković osvojio je prvo mjesto u kategoriji “Kultura i umjetnost”, na drugom Memorijalnom foto-konkursu “Goran Terzić” u Banjaluci, koji organizuju eTrafika.net i Kulturni centar “Banski dvor”.

Jovan Vidaković (FOTO: privatna arhiva)

Vidakoviću je nagrada pripala za fotografiju sa predstave “Ad infinitum” koju je ljetos u Trebinju odigralo Slovačko pozorište VHV – Slovačkog KUD-a „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, na 59. Festivalu festivala.

Vidakovićeva fotografija sa kojom je osvvojio prvo mjesto (FOTO: privatna arhiva)

Pobjednik foto konkursa “Goran Terzić” ove godine je fotograf Ivan Živković iz Dervente, koji je fotografijom “Djed i unuk” osvojio Grand Prix i prvo mjesto u kategoriji “Život”. Osim Jovana Vidakovića, odlukom petočlanog žirija, pobjednici po kategorijama su Borislav Zdrinja, Dinko Hošić i Miroslav Mišić.

Izložba “Goran Terzić” otvorena je u petak, 19. maja, u Salonu fotografije Banskog dvora u Banjaluci. Organizatori su udruženje građana eTrafika.net i kulturni centar Banski dvor. Ovaj događaj ne bi bilo moguće organizovati bez podrške kompanija Lanaco, Refot BH i Nikon, koje su su obezbijedile nagrade za pobjednike. Radi se o tabletima za pobjednike kategorija, te fotoaparatu Nikon D3300 za ukupnog pobjednika konkursa.

Ivan Živković je za e Trafiku istakao da mu nagrada mnogo znači, jer je ovo prvi konkurs na koji je poslao svoje radove.

„S obzirom na to da je posvećen našem kolegi Goranu Terziću, znao sam da se radi o ozbiljnom i cijenjenom konkursu. Drago mi je vidjeti da eTrafika na ovaj način oživljava djela koja je on ostavio iza sebe. Gorana nisam lično poznavao, ali vjerujem da dijelimo isti osjećaj prema fotografiji“, rekao je Živković, te dodao da je pobjednička fotografija nastala spontano, kao i većina njegovih radova.

„Ona za mene predstavlja život, susret djeda i unuka koji su tako različiti po godinama, po životnom iskustvu, a tako isti po naslijeđu i emociji koju vidimo ovdje i sada. Zagrljaj koji daje sigurnost, podršku, sreću, nježnost, obostrano zadovoljstvo… Mislim da ova fotografija u svima nama budi lijepe uspomene na vrijeme provedeno sa našim najbližima, da gledajući nju imamo isti bezbrižni osmijeh kao i ovaj dječak“, naveo je on.

Na ovogodišnji konkurs „Goran Terzić“ stigla su čak 663 rada, zbog čega je izbor najboljih bio izuzetno težak. Posjetioci izložbe mogu pogledati 50 takmičarskih fotografija, kao i 20 radova Gorana Terzića.

Stručni žiri činili su profesionalni fotograf Aleksandar Čavić, profesionalni fotograf Samir Zahirović, profesionalni fotograf i organizator Balkan Photo Award Haris Čalkić, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, te glavna i odgovorna urednica portala eTrafika.net Vanja Stokić. Izložba će biti otvorena do 02. juna.

433 Shares
433 Shares
433 Shares
Copy link