Početna  /  Trebinjska opozicija pozvala CIK da oštro kazni SNSD zbog grubog kršenja predizborne tišine
Izdvajamo Trebinje

Trebinjska opozicija pozvala CIK da oštro kazni SNSD zbog grubog kršenja predizborne tišine

Povodom današnjih aktivnosti SNSD Trebinje u kojima je izvršena podjela prehrambenih paketa u kancelarijama SNSD-a, o čemu postoje dokazi u vidu fotografija i video materijala, predstavnici trebinjske opozicije održali su konferenciju za štampu na kojoj je predočena tačka zakona koja je grubo prekršena ovim djelom. Takođe, pozvali su CIK da djeluju i najvećom mogućom kaznom kazne grubo kršenje koje je učinjeno.

Konferenciji za štampu koju je organizovala trebinjska opozicija prisustvovali su predstavnici bloka koji čine SDS, koalicija ’’Naša Hercegovina’’ koju čine HNP i PDP i Za pravdu i red.

Đorđe Vučinić, kandidat za odbornika ispred liste Za pravdu i red pročitao je član 7.4 izbornog zakona u kojem se navodi da je zabranjena svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

’’Pozivam Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da reaguje na dešavanja u Trebinju i najstrože kazni počinioce ovih djela. Sramota je da u 2020. godini neko kupuje glasače za kesu makarona i ne znam ni ja šta se sve ne nalazi u tom paketu ali ključno je da se nalazi papirna kesa na kojoj stoji ’’Gradonačelnik Mirko Ćurić’’. – rekao je Vučinić.

Slavko Vučurević, nosilac liste ’’Naša Hercegovina HNP-PDP’’ pozvao je Centar javne bezbjednosti da pod hitno sprovede istražne mjere i liše slobode vinovnike ovog djela.

’’Prije svega, pozivamo CJB Trebinje da sprovede istražne radnje i privedu prvenstveno predstavnike SNSD-a koji stoje iz ovoga, na čelu sa kandidatom za gradonačelnika Mirkom Ćurićem čije se ime navodi na kesi koja se nalazi u paketima zbog očitog krivičnog djela organizovanog kriminala i ograničavanja izborne volje građana. Ovdje se radi o čistom podmićivanju i režiranju izborne volje.’’ – rekao je Vučurević.

Vidomir Begenišić ispred Srpske demokratske stranke rekao je da se iz redova opozicije cijela kampanja vodila konkretno i tolerantno ali da preko ovakvih stvari ne smije da se pređe.

’’Ovo je jedna situacija koja baca veliku sjenku na izbore, moramo naći načina da zaštitimo izborni proces, pozivamo Gradsku izbornu komisiju, Centralnu izbornu komisiju, Tužilaštvo i sve odgovorne institucije da reaguju i spriječe ovakvo flagrantno kršenje predizborne tišine i izbornog procesa. I u prethodnim izbornim procesima dešavala su se kršenja ali nikada ovako očigledno i bahato. Mi to nećemo dozvoliti! Mi smo mišljenja da su sada na potezu institucije, imaju čiste dokaze, ukoliko ne budu reagovali, mi ćemo biti prinuđeni da na druge načine branimo izborni proces i izbornu volju građana.’’ – rekao je Begenišić.

Radenko Drašković, ispred Hercegovačkog narodnog pokreta rekao je da je opozicija sve vrijeme kampanje bila spremna na korektnu kampanju i argumentovanu razmjenu stavova dok sa druge strane nije bilo nikakvog odgovora.

’’Aktuelna vlast je svojim postupcima nastavila da produbljuje inače ogromne podjele u narodu. Na dan predizborne ćutnje su na udarnim lokacijama grada javno distribuirali pomoć u prehrambenim paketima. Želimo saopštiti da je ovo urađeno sračunato i namjerno kako bi se unio strah među birače i demonstrirala moć, kako bi prikazali da se njihovom sistemu niko ne smije suprotstaviti. Mi ne prihvatamo društvo u kojem su takve stvari moguće. Centru javne bezbjednosti dajemo rok do 18 časova da istraže ove radnje i zvanično se oglase. Hercegovina nije na prodaju i ni po koju cijenu nećemo dozvoliti kupovanje glasova i izborne volje građana. Ne smije se dozvoliti da šačica ljudi koja sije strah među građanima prođe nekažnjeno. Poslali smo poruke jedinstva naroda, poruke da se sjedne i razgovara bez straha, ucjena i pritisaka.’’ – naveo je Radenko Drašković.

Internet magazin ’’Moja Hercegovina’’ je u više navrata pokušala kontaktirati Centralnu izbornu komisiju na brojeve telefona koji su navedeni na zvaničnom sajtu, kako bi dobili mišljenje CIK-a, ali niko se nije javljao na naše pozive. Poslali smo zvanični mejl i očekujemo odgovor.

Igor Svrdlin

3 Shares
3 Shares
Copy link