Početna  /  Trebinje: “Prebilovci nekad i sad” kroz dokumentarni zapis Nebojše Kolaka
Hercegovina Trebinje

Trebinje: “Prebilovci nekad i sad” kroz dokumentarni zapis Nebojše Kolaka

TREBINjE – Dokumentarno-reportažni film “Prebilovci – nekad i sad”, koji govori o stradanju srpskog življa u ovom čapljinskom mjestu, autora trebinjskog novinara Nebojše Kolaka, prikazan je večeras u Kulturnom centru u Trebinju.

Nebojša Kolak (Foto: Moja Hercegovina)
Nebojša Kolak (Foto: Moja Hercegovina)

Autor je, kako kaže, imao svoje lične i porodične veze sa ovim mjestom, pa je to bio i jedan od razloga što se odlučio na to da napravi ovaj film. Sve je, kaže Kolak, nastajalo nakon osveštanja hrama u Prebilovcima u avgustu prošle godine.

“Sve je nastalo faktički u jednom danu. Ja sam krenuo jednim drugim putem da napravim reportažu kako  bismo održali kulturu sjećanja srpskog naroda. Želim da i naša djeca znaju šta je i kako je bilo. Ono što je zanimljivo neki prijatelji su mi tražili da pogledaju film, ja sam ulazio preko mobilnog telefona i filma nije bilo. Udjem preko računara – film postoji, a poslije saznajem da je film zabranjen na mobilnim telefonima i da je zabranjen u Njemačkoj”, kaže Kolak.

O Kolakovom filmu govorio je istoričar Aleksandar Kostović iz Istočnog Sarajeva, koji je naglasio da je film svojevrsni doprinos održavanju kulture sjećanja, koja se, po njegovoj ocjeni svela na entuzijazam pojedinaca i organizacija.

“Jako je teško kao istoričaru govoriti na projekciji jednog ovakvog filma, zato što mi kao naučnici u svojoj oblasti nismo uspjeli da to uvrstimo u nastavne programe. Mi bismo trebali da u našem sistemu djeca idu na ekskurziju u Prebilovce i da mogu otići u Jadovno. Jednostavno naše granice su granice naših stradanja, od velebitskih do hercegovačkih jama. Te granice su mnogo teže i postojanije od bilo kakvih državnih. A mi kao jedan policentričan narod sa izraženom regionalnom pripadnošću treba da znamo šta je naša najveća poveznica, a ta poveznica je upravo stradanje. Ako ne pričamo o tome stradanju mi zaboravljamo ko smo. U tom trenutku postaju jače i važnije regionalne i političke podjele”, smatra Kostović.

Rješenje on vidi u promjeni školskih programa u koje bi se ugradilo učenje o ratnim stradanjima srpskog naroda.

“Kosti prebilovačkih mučenika – šta su one doživjele? Ja mislim da ne postoji nijedno stratište gdje su ti nesretnici pobijeni i zacementerani betonom, pa da se onda bombarduju i bore se protiv njih mrtvih, što znači da je drugima više stalo nego nama. Mi trebamo naći način kako da to ubacimo u školstvo. Kultura sjećanja za cilj ima prevenciju da se ovakve stvari više ne ponove”, ističe Kostović.

Posjetioci su, po ideji autora, umjesto plaćanja ulaznice donirali po jednu knjigu koja će obogatiti knjižni fond novootvorene bilblioteke “Stana Arnaut” u Prebilovcima.

Organizator projekcije filma je Kulturni centar Trebinje.

Pogledajte video: 

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link