Početna  /  Trebinje: Povećan broj pacijenata sa upalom pluća i virusnim infekcijama
Hercegovina Vijesti

Trebinje: Povećan broj pacijenata sa upalom pluća i virusnim infekcijama

TREBINjE – U Službi hitne medicinske pomoći Trebinje, zbog virusnih infekcija i upale pluća, povećan je broj ambulantnih pregleda pacijenata i kućnih intervencija, a tako će biti dok ne dođe do stabilizacije vremenskih prilika.

Saša Borjan (FOTO: Moja Hercegovina)
Saša Borjan (FOTO: Moja Hercegovina)

Načelnik Službe hitne medicinske pomoći Trebinje Saša Borjan apeluje na poseban oprez srčanim bolesnicima, kojima ovakvi vremenski uslovi nikako ne odgovaraju.

“Srčani bolesnici treba da vode računa pri izlasku napolje i čim osjete tegobe i stezanje u prsima da se jave u Hitnu pomoć. Imali smo pacijenta srednje životne dobi koji je samo na trenutak izašao van kuće na hladnoću i odmah je osjetio bol u prsima, povratio i preminuo”, kaže Borjan.

Upozorava na simptome virusa i preporučuje pacijentima da u ovom periodu uzimaju više vitaminskih preparata, te preparata na bazi matičnih mliječi i propolisa.

“Simptomi virusa su curenje nosa, suzenje očiju, kijavica, kašalj, opšta slabost, malaksalost, nemoć, vrtoglavica i slično. Imamo povećan broj pacijenata sa upalom pluća. Simptomi su povišena temperatura, velika količina šlajma koji se izbacuje, kašalj, bolovi u predjelu rebara i donjih dijelova pluća. Bila je jedna porodica gdje je od pet ukućana troje imalo upalu pluća”, objašnjava Borjan i dodaje da se pacijenti kojima temperatura ne spada sedmicu dana obavezno jave doktoru.

Služba hitne medicinske pomoći Trebinje posljednjih dana ima sve veći broj kućnih intervencija, a niske temperature i neprohodni putevi otežavaju prilaz pacijentima u udaljenim seoskim područjima.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link