Početna  /  Trebinje: Potpisan ugovor za izgradnju HE “Buk Bijela”
Bosna i Hercegovina Hercegovina Republika Srpska Trebinje

Trebinje: Potpisan ugovor za izgradnju HE “Buk Bijela”

TREBINJE – Elektroprivreda i Vlada Republike Srpske potpisale su danas ugovor za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje Hidroelektrane „Buk Bijela“, koja se nalazi na gornjem toku rijeke Drine, na području Opštine Foča.

Kovačević, Đokić i Lakić (FOTO: Moja Hercegovina)
Kovačević, Đokić i Lakić (FOTO: Moja Hercegovina)

Ugovor su potpisali v. d. generalnog direktora ERS-a Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i direktor HE „Višegrad“ na Drini Mile Lakić.

Prema Kovačevićevim riječima, radi se o hidroenergetskom objektu procijenjene snage 93,05 megavata i ukupne godišnje proizvodnje procijenjene na 332 gigavat časa.

–  Ovo je investicija procijenjene vrijednosti oko 382 miliona maraka, a zajednički će je realizovati ERS i HE na Drini u omjeru 20 prema 80. Pred njima je rješavanje pitanja daljeg finansiranja – rekao je Kovačević.

Predstavnici ERS-a i Vlade RS sa Dodikom u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Predstavnici ERS-a i Vlade RS sa Dodikom u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako je naveo ministar Đokić, sada slijedi godinu dana pripremnog perioda, nakon čega je predviđeni rok za izvođenje radova 60 mjeseci.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović istakla je da se o ovom projektu govori već decenijama, ali da on neće biti regionalni, kao što je ranije bilo planirano.

– Mi nismo sada u prilici da to realizujemo kao veliki regionalni projekat kako je nekada bio zamišljen, ali bez obzira na to, ovo je projekat koji će imati više nego regionalnu dimenziju – smatra Cvijanović.

Željka Cvijanović (FOTO: Moja Hercegovina)
Željka Cvijanović (FOTO: Moja Hercegovina)

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je rekao da je ERS tek sada dobio koncesiju zbog toga što je ranije bilježio gubitke.

– Ranije je bilo traganja za partnerima koji nisu bili do kraja izdržljivi u nastojanju da provedemo procedure. Ranije je ERS bilježio gubitke, pa nije mogao da se kandiduje za dobijanje koncesije. Ovo će biti značajan dokaz naše sposobnosti da možemo da radimo ovako složene objekte i prvi put ERS kao vlasnik koji treba da obezbijedi sve preduslove za izgradnju i naravno da se na finansijskom tržištu obezbijedi dovoljno ekonomski isplativog novca kako bi se mogla izgraditi ova elektrana. Pored nje, tu će biti riješen niz infrastrukturnih problema toga kraja. Naše opredjeljenje je da u elektroenergiji ostanemo dominantan i jedini vlasnik kao Republika Srpska – kazao je Dodik.

Milorad Dodik (FOTo: Moja Hercegovina)
Milorad Dodik (FOTo: Moja Hercegovina)

On je dodao da je raniji plan za izgradnju „Buk Bijele“ podrazumijevao potapanje zemljišta i vode na prostoru Crne Gore, pa će u narednih godinu dana biti rađeno na prilagođavanju projekte nižem nivou brane.

I vladika Grigorije na potpisivanju ugovora

Neobično je to što je današnjem potpisivanju ugovora u ERS-u prisustvovao i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. On je novinarima rekao da je tu kao Hercegovac koji je cijeli život slušao o „Buk Bijeloj“.

– Neki su ostarali i osijedili, jedan od njih sam ja, slušajući na ovu temu, ali ono što ja duboko vjerujem je da su nam potrebni vjera i povjerenje da bismo nešto izgradili. I još dublje vjerujem u to da je ovo toliko važan i patriotski posao u kome treba svi da uzmemo učešće. Ono što je najvažnije, mislim da nas to povezuje dalje sa Hercegovinom, Fočom, Drinom i Srbijom – rekao je Grigorije.

Vladika Grigorije (FOTO: Moja Hercegovina)
Vladika Grigorije (FOTO: Moja Hercegovina)

On je dodao da će „zloupotrijebiti govornicu da zamoli predsjednika da se završi put do Foče“.

– To će ovaj projekat sigurno omogućiti. Svakako će to biti jako važno za nas. Mislim da je svima jasno da ljudi naši potrebuju posao i da svaki dan traže posla, a bez velikih investicija nećemo moći zaposliti ljude, zato mislim da svi treba da želimo, da vjerujemo i da učetvujemo koliko god možemo, makar dobrom voljom, da se ovaj projekat i završi – kazao je Grigorije.

Jelena Denda

35 Shares
35 Shares
Copy link