Početna  /  Trebinje: Hercegovina zapostavljena od Vlade RS, spas u međunarodnim donacijama
Bosna i Hercegovina Hercegovina Vijesti

Trebinje: Hercegovina zapostavljena od Vlade RS, spas u međunarodnim donacijama

TREBINJE – U okviru Investiciono-razvojne konferencije, koja je danas počela u Trebinju, predstavnici ovog grada sastali su se sa predstavnicima ostalih istočnohercegovačkih opština, te članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem. Zaključak sastanka bio je da je Hercegovina zapostavljena od republičke vlasti, a izlaz vide u međunarodnim donacijama.

Ivanić, Prtilo, Šarović i Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)
Ivanić, Prtilo, Šarović i Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je Vlada Srpske zaboravila istočnohercegovačke opštine, zbog čega je njihova privreda osiromašena i uništena. Institucije BiH, kako je rekao, ne mogu pomoći Hercegovini investicijama, ali mogu da podrže pojedine projekte preko međunarodnih donatora.

– Danas smo dobili prijedloge pojedinih projekata na kojima ćemo gospodin Šarović, ja i ostali predstavnici raditi, od infrastrukturnih, putne mreže, do praktičnih koji bi trebali da privuku investitore. U prethodnom periodu smo učinili dosta, ali možemo i više – kazao je Ivanić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović saglasan je da Hercegovina treba veću podršku svih nivoa vlasti, a poseban akcenat stavio je na značaj priključka Trebinja na koridor 5C.

– Radi se o tome da je i podrška svih nivoa vlasti, uključujući i Evropsku uniju, da priključak ovog dijela Hercegovine na koridor 5C bude ovdje u Trebinju i da nastavlja taj koridor dalje prema Podgorici. I podrška Crne Gore apsolutno je izražena u više navrata za konekciju preko BiH, odnosno Hercegovine – rekao je Šarović.

Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)
Mirko Šarović (FOTO: Moja Hercegovina)

On je dodao da se Trebinje treba pozicionirati i kao lider RS-a i BiH u oblasti poljoprivrede.

– Postoje svi preduslovi za tako nešto. Ali da vude lider posebno u vinarstvu, ne u količini, već u kvalitetu, brendiranju, i to je nešto na čemu bismo mi iz Banjaluke i Sarajeva mogli da pomognemo i da podržimo ovaj region. Ovo ne treba da bude prostor siromaštva, već motor razvoja Republike Srpske i za to postoje svi preduslovi – kazao je Šarović.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović istakao je da Hercegovina ima dosta resursa, ali da nema kapitala, te da očekuje da će svakodnevni kontakti sa velikim liderima iz cijelog svijeta i sa njihovim investitorima, probuditi interesovanje za Hercegovinu.

– Hercegovina ima svoje resurse, proizvodnju električne energije, turizam. Visoka Hercegovina može da se bavi stočarstvom, poljoprivrednom proizvodnjom. Popovo polje je raj za vinogradastvo. Ima ljudi koji su zainteresovani, samo ih treba kontaktirati. Mi smo posebno zainteresoavni da se napravi kvalitetna ubrzana magistrala Višegrad-Trebinje, s obzirom na to da Srbija radi i završiće autoput do Višegrada, odnosno do granice sa Srbijom. Razgovarali smo da ovaj dio puta koji ide preko Popovog polja, Ljubinja, Stoca, Mostara, koji je sad u prilično lošem stanju, da i za to moramo naći rješenje – rekao je Radmilović.

Milan Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)
Milan Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima učesnika, današnjem sastanku u Trebinju nisu prisustvovali jedino predstavnici opštine Bileća.

Jelena Denda