Tomislavgrad dobio milion evra za “Kulturnu rutu bećarca i gange”

Projekat prekogranične saradnje pod nazivom “Kulturna ruta bećarca i gange”, koji su uspješno prijavili hrvatski Grad Pleternica kao nosilac projekta i Opština Tomislavgrad kao partner u projektu, uspješno je ocijenjen od nadležnih tijela EU.

Muška i ženska pjevačka grupa UGiEP-a "Vojvoda Vlatko Vuković" (FOTO: Filip Kundačina)
Ilustracija/Bilećka muška i ženska pjevačka grupa UGiEP-a “Vojvoda Vlatko Vuković” izvodi gangu (FOTO: Filip Kundačina)

Osim njih, partneri u projektu su i Kulturno informativni centar (KIC) Tomislavgrad, te Turistička zajednica i Preduzetnički inkubator grada Pleternice.

Kako je na pres konferenciji kazao načelnik tomislavgradske opštine Ivan Vukadin, vrijednost ukupnog projekta je oko 2,35 miliona evra, s tim da će 85 posto sredstava biti sufinansirano od strane EU, dok je 15 posto njihovog vlastitog učešća.

“Grad Pleternica je prije nekoliko godina zaštitio naziv bećarca i Muzeja bećarca kao jedinog takvog muzeja u svijetu, dok je to Opština Tomislavgrad izvela s Muzejom gange… i oni su kao takvi ušli pod zaštitu UNESCO-a”, kazao je Vukadin, dodavši da je iz tog razloga ovaj projekat i prijavljen na projekat prekogranične saradnje, te uspješno ocijenjen.

Po njegovim riječima, cilj je ovakvog projekta održavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati kulturno turistička atrakcija, kako grada Pleternice, tako i opštine Tomislavgrad, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.

“Što se tiče infrastrukture u Pleternici i Tomislavgradu, predviđeno je da se ovim sredstvima grade središnji gradski trgovi i obilježavaju šetnice bećarca, zatim šetnica hajdučke družine u Tomislavgradu, te uređenje fasade na zgradi KIC- a u Tomislavgradu. Osim toga, za obje destinacije se izgrađuje krovni interpretacijski plan razvoja, idejni projekat uređenja budućih muzeja bećarca i gange i hajdučke družine za posjetioce”, naglasio je Vukadin.

Kulturno-umjetničko društvo iz Tomislavgrada
Kulturno-umjetničko društvo iz Tomislavgrada

Takođe, projektom je zamišljeno provođenje edukativnih aktivnosti – promocija destinacija, umrežavanja s istim i sličnim lokacijama u EU, brendiranje lokacija, odnosno muzeja i uspostavljanje kvalitetnog sistema za upravljanje destinacijom.

“Od ukupno odobrenih sredstava u iznosu od 2,35 miliona evra, Preduzetnički centar Pleternica i Turistička zajednica Pleternica dobivaju oko 1,35 milijuna maraka, dok Općina Tomislavgrad i Kulturno informativni centar Tomislavgrad dobijaju oko 1 milion evra po budžetiranju koje su ove dvije prijateljske opštine prijavile za prekograničnu saradnju”, kazao je Vukadin.

Nakon potpisivanja ugovora u planu je detaljno predstavljanje projekta sa svim projektnim aktivnostima i sadržajima koji su u projektu navedeni, kako u Tomislavgradu, tako i Pleternici, a implementacija projekta će trajati dvije godine i četiri mjeseca.

Izvor: Akta.ba

Autor