Početna  /  Tereza Mej nudi 20 milijardi evra za izlazak iz EU
Svijet

Tereza Mej nudi 20 milijardi evra za izlazak iz EU

Britanska premijerka Tereza Mej ponudiće ove sedmice najmanje 20 milijardi evra Evropskoj uniji da popuni proračunsku rupu nakon Bregzita, objavio je britanski finansijski list Finanšijal Tajms.

Oliver Robins, savjetnik premijerke za EU, uvjeravao je evropske kolege da će premijerka u petak u Firenci održati govor o EU i pritom iznijeti svoju ponudu.

Britanski list tu je vijest objavio u digitalnom izdanju citirajući zvaničnike uključene u razgovore.
Velika Britanija dosad nije predložila nikakvu svotu koju namjerava isplatiti za razvod od Evropske unije koju bi trebala napustiti 29. marta 2019.

Svotu dosad nije iznosio ni Brisel, ali neki predstavnici Unije procjenjivali su da bi Britanci trebali isplatiti između 60 i 100 milijardi evra.

Doprinos Londona u budžet EU u 2015. godini iznosio je 10,75 milijardi evra, prema podacima Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Prema tome bi 20 milijardi evra bila svota koju Britanci duguju kako bi likvidirali svoje obaveze prema budžetu EU. Unijin budžet donosi se za razdoblje od sedam godina i traje do 2020.

Visokorangirani diplomata rekao je da isplata tog novca “neće potpuno izbrisati sve britanske finansijske obaveze prema EU”.

Savjetnici premijerke nisu željeli komentarisati tvrdnje koje je iznio ovaj list.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap