Početna  /  Tenzije u Budvi dostižu vrhunac, građani skandiraju protiv Đukanovića, policija ponovo na ulicama
Crna Gora

Tenzije u Budvi dostižu vrhunac, građani skandiraju protiv Đukanovića, policija ponovo na ulicama

U Budvi je večeras oko 18:30 došlo do porasta tenzija. Građani su krenuli ka stanici policije, a pripadnici specijalne policije Crne Gore su ponovo izašli na ulice. Na poziv sveštenika Mijajla Backovića građani su se vratili ispred zgrade Opštine Budva. Tokom dana pušteni su svi jutros uhapšeni funkcioneri Opštine Budva i članovi njihovih porodica, a sin Marka Carevića proslijeđen je u nadležno Tužilaštvo u Kotoru. Marko Carević, predsjednik Opštine Budva, po puštanju iz pritvora, pojavio se sa gipsom na nozi i štakama među okupljenim Budvanima. Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore u današnjem obraćanju pozvao je Međunarodnu zajednicu da iznese svoj sud o današnjim dešavanjima. Po nezvaničnim informacijama koje je iznio portal ”IN4S” pripadnici specijalne policije fizički su nasrnuli na petnaestogodišnju djevojčicu a pominje se i hapšenje jedne ženske osobe.

Ogromne tenzije prisutne su danas u Budvi od ranog jutra. Sve je počelo jutrošnjim hapšenjem predsjednika Opštine Budva, predsjednika Skupštine, njihovih saradnika te brat i sin predsjednika Opštine Budva. Rukovodioci ove opštine kao i veliki broj građana smatra da je promjena rukovodstva neustavna pa su snage Specijalne policije Crne Gore uz upotrebu sile uhapsili Marka Carevića i Krsta Radovića, koji su nedavno smijenjeni sa svojih funkcija nakon čega nisu dozvolili preuzimanje vlasti novoformirane većine koju predvodi DPS Mila Đukanovića.

Jutros je Radio Budva prenijela da su pored Carevića i Radovića uhapšeni i menadžer Opštine Milo Božović, sekretar Sekretarijata za investicije Mladen Mikijelj, šef Kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović, kao i Carevićevi brat i sin. Đorđije Vujović, odbornik Demokratskog fronta, nakon što nije htio napustiti prostorije Opštine Budva, iznijet je iz zgrade od strane Specijalne policije, nakon čega je uhapšen. Policija je, kako su javili mediji, upotrijebila hemijska sredstva, a u zgradi Opštine Budva su razbijena i stakla. Marko Carević je juče podnio krivične prijave zbog “zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije za nasilno preotimanje vlasti i upad u službene prostorije” nakon čega je, sa dojučerašnjim predsjednikom Skupštine Opštine Budva, Krstom Radovićem, poručio da će ostati u zgradi Opštine. Po dolasku policijskih snaga, građani su se od ranog jutra počeli okupljati oko zgrade Opštine Budva.

“Kada bude donesena presuda Upravnog suda mi ćemo je poštovati. Ovde se zakoni ne poštuju od onih koji ih kreiraju, a mi moramo braniti slobodnu volju građana”, rekao je jutros Carević.

U toku dana su svi uhapšeni pušteni na slobodu, a buru negodovanja izazvala je slika dolaska Marka Carevića sa nogom umotanom u gips i na štakama, među okupljene demonstrante po puštanju iz policijske stanice.

Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore istakao je u današnjem obraćanju da se ”ušlo u crvenu zonu i da poslije ovoga više ništa neće biti isto”. Rekao je da želi da čuje odgovor Međunarodne zajednice u vezi današnjih dešavanja u Budvi. Pogledajte šta je Bečić danas rekao okupljenom narodu:

Sam dolazak Marka Carevića nakon puštanja iz policijske stanice, kao i dešavanja koja su uslijedila prije i nakon toga, takođe možete pogledati na snimku koji je sa svog FB profila uživo emitovao Vladislav Dajković, opozicioni političar iz Crne Gore:

Okupljeni građani su u toku dana došli i do policijske stanice, gdje su skandirali protiv Mila Đukanovića.

Zbog dolaska građana ispred stanice policije došlo je do porasta tenzija, a građani se na poziv sveštenika Mijajla Backovića vraćaju ispred zgrade Opštine Budva.  Sveštenik je pozvao okupljene građane na mir i dostojanstvo, rekavši da se danas ništa ne može riješiti.

Reakcije povodom dešavanja u Budvi stigle su iz svih opozicionih partija u Crnoj Gori a zajednička poruka je: Parlamentarna demokratija je sahranjena. Stav opozicije je da se radi o brutalnoj policijskoj represiji nad legitimno izabranim predstavnicima optštinske vlasti u Budvi.

Prema najnovijim informacijama, Milanu Careviću, sinu smijenjenog predsjednika Opštine Budva počelo je saslušanje u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a ispred zgrade ove institucije okupili su se građani, mahom iz Budve. Za sada nema incidenata, prisutne su snage policije a okupljeni skandiraju: Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora, Milo lopove. Među okupljenima su i smijenjeni funkcioneri Opštine Budva i sveštenik Mijajlo Backović.

Saopštenjem se oglasila i grupa od 46 profesora Univerziteta Crne Gore kojim se osuđuju događaji iz Budve a u kojem se, između ostalog, navodi da ”Crnogorska policija sve učestalije, providnije i brutalnije postaje sredstvo političke strukture koja je neštedimice i nemilosrdno zloupotrebljava za zaštitu vlastitih partijskih interesa”.

Povodom događaja iz Budve, oglasila se i Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Alison Kemp, koja je pozvala na uzdržavanje od nasilja i primjene sile.

Evropska unija je pozvala sve institucije za sprovođenje zakona na suzdržanost, a sve strane da smanje tenzije i pronađu rješenje trenutne situacije u Budvi, rečeno je dopisniku Radio televizije Crne Gore iz Brisela.

Bio je ovo presjek današnjih dešavanja u Budvi, a u narednim danima ćemo svakako pratiti situaciju i izvještavati vas o istoj.

Igor Svrdlin

 

 

14 Shares
Copy link
Powered by Social Snap